To je to što me zanima!

Astronaute će s Međunarodne svemirske postaje umjesto Boeinga vratiti Muskov SpaceX

NASA je u subotu obavila službeni pregled kako bi utvrdila hoće li Boeingov Starliner biti dovoljno siguran da se vrati kući sa svojom posadom - ili će SpaceX-ova radna letjelica Crew Dragon morati uskočiti da spasi stvar
Vidi originalni članak

Kapsula SpaceX-a Crew Dragon vratit će kući dva NASA-ina astronauta koji su ostali na Međunarodnoj svemirskoj postaji oko 80 dana zbog problema s svemirskom letjelicom Boeing Starliner, piše CNN.

NASA je u subotu obavila službeni pregled kako bi utvrdila hoće li Boeingov Starliner biti dovoljno siguran da se vrati kući sa svojom posadom - ili će SpaceX-ova radna letjelica Crew Dragon morati uskočiti da spasi stvar.

Starliner, koje je prevozio astronaute Suni Williams i Butcha Wilmorea do svemirske postaje početkom lipnja, imao je probleme s curenjem helija i potisnicima koji su naglo prestali raditi na početnoj dionici prvog probnog leta s posadom. Inženjeri su proveli tjedne pokušavajući shvatiti što je točno probelm, a Boeing je 2. kolovoza objavio kako i dalje vjeruju da će Starliner biti u stanju vratiti astronaute kući.

Međutim, NASA je tijekom konferencije za novinare 7. kolovoza otkrila da su se razvile rasprave i zabrinutosti unutar svemirske agencije o sigurnosti kapsule Starliner, što je potaknulo saveznu agenciju da ozbiljnije razmotri letenje astronauta kući na vozilu SpaceX Crew Dragon, koje je preletjelo desetak misija s posadom u svemir od 2020. godine. Anketa predstavnika NASA-e iz svih odjela agencije i centara za istraživanje, nadzor i razvoj bila je jednoglasna - let će obaviti SpaceX-ov Crew Dragon.

Misija na svemirskoj postaji planirana je na tjedan dana, no u međuvremenu su se pojaviil brojni tehnički problemi na Starlineru.

Boeingov Starliner svemirska je letjelica za djelomičnu višekratnu upotrebu koja se sastoji od kapsule visoke oko tri metra namijenjene za posadu i servisnog modula. Za razliku od letjelice Crew Dragon koji je izradila kompanija SpaceX Elona Muska, Starliner ne slijeće na vodu, nego na suho tlo. Prizemljuje slično kao i bivša NASA-ina letjelica Space Shuttle koji je iz upotrebe povučen 2011. godine.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare