To je to što me zanima!

8 savjeta investitora o gradnji- iskustvo iz prve ruke

Upravo su završili izgradnju niskoenergetske montažne kuće. Evo što su naučili u nekoliko godina pripreme i četiri mjeseca gradnje
Vidi originalni članak

1. Poslušajte struku, ali odlučite sami: „Vi najbolje poznajete svoju obitelj, svoj način života i potrebe. Svakako poslušajte savjete profesionalaca, ali vi ćete živjeti u toj kući, prilagodite je sebi“ savjetuje Nery Leljak.

2. Prikupite ideje i informacije: Pitajte investitore za savjet, što bi napravili drugačije da grade ponovo, naučite iz njihovog iskustva. Potražite inspiraciju na specijaliziranim portalima i u časopisima, pa kad uskladite vizije, skicirajte kuću kakvu želite. 

3. Napravite računicu: „Očekujte da ćete skicu idealne kuće morati prilagoditi financijskim mogućnostima. Maksimalno se držite postavljene financijske konstrukcije, ali predvidite 10 - 15% za naknadne troškove“ savjet je Denisa Leljaka.

4. Provjerite mogućnosti gradnje: Informirajte se koji su uvjeti gradnje definirani GUP-om te budite u toku s pravilima i procedurama koje se mogu mijenjati. Provjerite je li građevinska čestica na kojoj planirate gradnju priključena na potpuno izgrađenu cestu po važećem GUP-u, ima li sve dozvole (lokacijska, građevinska) i komunalnu infrastrukturu (struja, voda, kanalizacija). U protivnom na njoj nećete moći graditi dok se takva cesta ne izgradi.

5. Držite se dogovorenih kota: Ne dajte se zavesti čestom pogreškom da proširujete prostorije za 40 -50 cm. Na papiru sve izgleda manje, a svako povećanje objekta poskupljuje izgradnju i opremanje.

6. Usporedite ponude izvođača: Prikupite ponude od namanje 3 izvođača radova, obiđite objekte na kojima su prethodno radili, raspitajte se o zadovoljstvu investitora.

7. Obilazite gradilište: Nadzorni inženjer u vaše ime kontrolira da se gradnja kuće odvija po propisima struke. Ipak, obilazite gradilište koliko god vam okolnosti dozvoljavaju. Neke odluke možete donijeti samo vi.

8. Tražite popuste: „I na kraju, uvijek tražite dodatne popuste, posebno kad kupujete više stvari za kuću“ zaključila je Nery.

Pročitajte više o temi na stranici Niskoenergetska kuća 2 od A - Ž.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare