To je to što me zanima!

'Žena Ćire Blaževića spasila mi je frizuru. Ćiri nije bilo drago...'

POVRATAK Veldin Karić (44) je 21 godinu nakon prvog dolaska opet potpisao za Varteks. Sve se mijenja, ali on ostaje isti. I njegova frizura, koja je 'preživjela' i Ćiru koji ga je htio ošišati
Vidi originalni članak

Život ponekad piše romane, a tako se najbolje može opisati životna i nogometna priča ikone hrvatskog nogometa, legendarnog Veldina Karića koji će u studenom navršiti 45 godina, a koji je nedavno potpisao za NK Varteks.

U svoju nogometnu avanturu krenuo je iz Koliba Gornjih, klubu u kojem su s njim igrali bratići Edin i Zemir Mujčin.

- Danas djeca imaju sve, ali nemaju ono najvažniji - neizmjernu ljubav prema nogometu. Nama je nogomet bio sve. Jedva smo čekali kraj nastave da bi mogli igrati nogomet. Kopačke nismo imali, igrali smo bosi - rekao je Veldin Karić koji je kasnije otišao u Polet iz Bosanskog Broda, da bi potom stigao i sarajevski Željezničar.

Od streljanja ga spasio trener

Već kao kadet i junior obarao je sve rekorde po broju golova te je sa 16 i pol godina debitirao za seniore Želje.

No, Karićevu sreću u Sarajevu prekinuo je rat.

Grad je bio pod opsadom i Karić je odveden na strijeljanje.

Spasio ga je njegov trener Nenad Starovlah, a jedini uvjet bio je da potpiše za Vojvodinu iz Novog Sada što je kasnije i učinio. No, ubrzo je prebjegao u Hrvatsku i branio je boje Marsonije.

- U Marsoniji smo imali odličnu ekipu i osvojili smo peto mjesto u 1. HNL što je najveći uspjeh u povijesti kluba - dodao je Karić.

Između Karića i Inzaghija odabrali - Karića

Kasnije je uslijedio transfer u Torino.

Dobro je svima poznato da su se Torinezi dvoumili između Pipa Inzaghija, no odabrali su Karinha.

- Nisam se baš tamo snašao. Zabio sam jedan gol, nije me baš išlo. Gađao sam samo prečke i stative, no opet na meni je napravljeno sedam penala - objasnio je Karić.

- Nisam znao talijanski, no dodijeljena mi je profesorica s kojom sam svaki dan učio. Ubrzo sam svladao jezik i bilo je lakše. Javio mi se i Vladimir Jugović koji je tada igrao u Juventusu, no nisam se mnogo družio s igračima s područja bivše Jugoslavije – naglasio je Karić koji je poslan na posudbu u švicarski Lugano.

Tamo se bolje snašao i postigao je šest golova u 16 nastupa.

Godine 1997. stigao je u Varteks i doživio je nogometnu renesansu.

S Dalićem u svlačionici

- Vrijeme koje sam proveo u Varteksu mi je najljepše u karijeri. Klub je bio odlično posložen, imali smo kvalitetnu ekipu, a 1. HNL je bila mnogo kvalitetnija. Igrali smo europska natjecanja i bilo je predivno. Na kraju sam zavolio barokni grad i tu se skrasio - ispričao je Karić, koji je svlačionicu dijelio sa sadašnjim hrvatskim izbornikom Zlatkom Dalićem.

- Zlatko je napravio pravi posao. Ovaj rezultat za mene nije čudo jer smo znali da imamo pojedince vrhunske kvalitete koji igraju u najboljim svjetskim klubovima, no tu se vidi ruka Zlatka Dalića koji je poradio na psihičkoj pripremi tih igrača. Malo nas je pomazila i sreća pa je rezultat stigao - naglasio je Karić koji je nakon Varteksa otišao u Dinamo gdje je ozlijedio koljeno.

Oporavio se zaigrao za Inter iz Zaprešića, ali u utakmici protiv Međimurja otišli su križni ligamenti.

- Dobro sam se oporavio nakon operacije, ali više nisam igrao na vrhunskoj razini - rekla je legenda Varteksa koja je igrala u niželigašima kao što su Dinamo iz Apatije, Drava iz Kuršanca, Oriolik, Samobor i Borac iz Kunovca.

I u poznim nogometnim godinama zabijao je golove i očaravao publiku.

Potpisao za Varteks

- Moram zahvaliti svojim prijateljima Andriji Ceniću i Filipu Furjanu iz Kinezisa koji svakodnevno rade sa mnom - naglasio je Karić koji je ovih dana potpisao za Varteks koji se natječe u Četvrtoj hrvatskoj ligi Čakovec – Varaždin.

- Imam još štošta za pokazati. Dobro se osjećam i vjerujem da imam snage za 45 minuta vrhunskog nogometa. Naravno mogu rasporediti snagu i na 90 minuta, ali to neće biti to jer kod mene nema kalkulacija - dodao je Karić koji sa svojom suprugom Silvi živi u varaždinskom kvartu Banfica.

Ćiru je živcirala moja frizura

Ima i psa Belu pasmine cane corso, staru godinu i četiri mjeseca.

- Kao što znate i veliki sam ljubitelj životinja. Bela se vrlo zaštitnički ponaša i ne bih je mijenjao za ništa na svijetu - rekla je nogometna ikona koja je najpoznatija po svojoj frizuri.

- Ako me Ćiro, kod kojeg su svi morali biti uglađeni, nije ošišao, neće nitko. Poznata je anegdota da me Ćiro upoznao sa svojom suprugom i on je pita: „Je l’ tako da se mora ošišati, frizura mu je užasna?“ A ona kaže: „Ne, baš mu lijepo stoji.“ Ćiri nije bilo drago, ali frizura je preživjela i to mogu zahvaliti njegovoj supruzi. Inače, uvijek me šiša gospođa Vesna koja ima salon u Njemačkoj i Varaždinu. Ja se naručim, a ona dođe iz Njemačke da samo mene ošiša - kaže Karić koji je u dresu Varteksa zabio 53 gola.

- Naravno da imponira kad vas nazivaju ikonom. Zadovoljan sam svime učinjenim u karijeri i sretan sam kao čovjek to mi je najvažnije - rekao je Karić koji ima trenerskih ambicija.

- Nogometu sam cijeli život i on mi je dao sve. Imam B licencu i ići ću u Bosnu i Hercegovinu položiti A trenersku licencu. Nemam sad prevelike ambicije i želja mi je na početku svoje nogometno znanje prenositi na djecu - zaključio je Karić.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • Zagreb123_2 01.08.2018.

    Ne znam jel samo mene ovaj lik podsjeća na Amiga? :))

  • kbr 01.08.2018.

    uf, nisam ni znao za ovo sa strijeljanjem. sretno veldine, nazabijaj se još golova za varaždin

  • Maher za velke posle 01.08.2018.

    Nije Borac Kunovec nego Bratstvo Kunovec. Bilo ga je strah igrati protiv Borca pa nije ni došao na utakmicu. Strah je bio i opravdan jer su dobili 9 komada.

Komentiraj...
Vidi sve komentare