To je to što me zanima!

Zagreb skupio atletsku elitu: Na Hanžeku premije od 200.000 dolara, a stižu i zlatni olimpijci

Prijenos iz Zagreba emitirat će se u više od 140 zemalja svijeta, kroz tri dana će više od 10.000 gledatelja uživo pratiti miting, a najavljeno je i rušenje svjetskog rekorda na 1000 metara!
Vidi originalni članak

Danas od 18 sati počinje 74. izdanje Boris Hanžeković memorijala, koje tradicionalno u Zagrebu okuplja najbolje atletičare iz Hrvatske i cijelog svijeta. Treću uzastopnu godinu zagrebački se miting održava tri dana, pa će tako program početi već u petak, kada će atletičari na Trgu bana Josipa Jelačića nastupiti u natjecanju u skoku u dalj.

U subotu je na rasporedu bacanje kugle kod zagrebačkih fontana, a u nedjelju će se sva ostala natjecanja održati u Sportskom parku Mladost. Posebno će zanimljivo biti natjecanje u skoku u dalj nakon što je mladi hrvatski atletičar Roko Farkaš (19) osvojio svjetsko juniorsko zlato u toj disciplini. Tu je i višestruki prvak Hrvatske u toj disciplini Filip Pravdica (29).

Za skok u dalj organizatori mitinga morali su nabaviti čak 20 tona pijeska za doskočište! 

- Memorijal Boris Hanžeković ponovno se održava tri dana kako bismo približili atletiku široj javnosti. Svjetski atletski savez želi da sport izađe među ljude, na trgove i da neke od disciplina budu u fokusu. Mi tako imamo skok u dalj na zagrebačkom trgu i bacanje kugle na fontanama - rekao nam je Natko Bošnjak, voditelj projekta Memorijal Boris Hanžeković. 

Čak 20 osvajača olimpijskih medalja iz Pariza

Prošle se godine zagrebački miting preklapao s finalom Dijamantne lige, ali to nije slučaj i ove godine. Tako je u Zagreb stiglo čak 20 osvajača olimpijskih medalja iz Pariza. Tu je Ryan Crouser, koji je u Parizu osvojio treće uzastopno olimpijsko zlato u bacanju kugle, kao i olimpijski pobjednik u bacanju diska Roje Stona

Hrvatska rekorda Sandra Elkasević (34) lovi čak 12. pobjedu na zagrebačkom mitingu. Očekivanja su od nje velika nakon što je u Parizu osvojila olimpijsku broncu, a nekoliko je dana prije Hanžekovića bacila hitac od 68,81 metar, što je 1,3 metra dalje nego što je bacila u Francuskoj.

Bošnjak nam je otkrio kako je ogroman interes javnosti za atletski spektakl u Zagrebu.

- Turistička slika grada Zagreba odlazi u više od 140 zemalja svijeta. Zagreb u ova tri dana ima punu pažnju svjetske atletike, koja je glavni olimpijski sport. Dolazi veliki broj sportaša i prateće osoblje. Naša je procjena kako će uživo više od 10.000 ljudi gledati ovaj događaj kroz tri dana, ulaznice su rasprodane, ali pokušavamo dobiti dodatni kontingent stajaćih ulaznica i još jednu tribinu - rekao je.

Mlade hrvatske nade čekaju priliku

Tu su i mlade nade hrvatske atletike poput Jane Koščak, Roka Farkaša, Mije Wild, Vite Barbić, Eve Barbarić i Jana Ferine. Njima se smiješi fina zarada ako na Hanžekoviću dođu do kraja!

- Svjetski atletski savez propisao je nagradni fond u iznosu od 200.000 dolara za razinu natjecanja kao što je zagrebački miting. Postoje bonusi i za rušenje rekorda mitinga i svjetskih rekorda. 

A ovog bi vikenda u Zagrebu mogao pasti i novi svjetski rekord! Najavljeno je rušenje svjetskog rekorda u utrci na 1000 metara kojeg već 25 godina drži Kenijac Noah Ngeny s 2:11,96. Naravno, za očekivati je i kako će pasti i više rekorda mitinga, čime bi se ovogodišnje izdanje Hanžekovićeva memorijala još više urezalo u pamćenje javnosti.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare