To je to što me zanima!

VIDEO Počeli radovi na stadionu u Kranjčevićevoj. Bageri ruše kultni restoran Zagrebački bijeli

Nekoliko mjeseci prije planiranog početka radova na stadionu u centru Zagreba, čije je dovršenje preduvjet za bilo kakve radove u Maksimiru, počeli su rušiti. Tu su generacije NK Zagreba slavile uspjehe
Vidi originalni članak

Stadion u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu, dom prvoligaškog nogometa od njenih prvih dana, broji posljednje mjesece prije početka preuređenja koje je najavila gradska vlast. Njegova renovacija preduvjet je početka radova u Maksimiru koje Dinamo i hrvatski nogomet iščekuju godinama. A prvi bageri ovaj su tjedan napokon stigli u Kranjčevićevu i počeli rušiti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nije još u pitanju sami objekt stadiona, gdje bi se po najavama trebalo krenuti s radovima u siječnju, nego restoran Zagrebački bijeli koji se nalazi pokraj zapadne tribine. Nekad kultni restoran koji je najbolje dane proživljavao 1980-ih i 1990-ih, gdje su nogometaši Zagreba slavili brojne uspjehe, godinama je zatvoren. U projektu obnove stadiona za njega nema mjesta.

Prvi je to konkretan potez od veljače, kad su Grad Zagreb, Vlada i Zagrebačka nadbiskupija potpisali sporazum koji je bio preduvjet za novi stadion. Crkva se odrekla dijela zemljišta na kojem trenutačno leži stadion i zauzvrat dobila lokacije za izgradnju ili rekonstrukciju crkava i drugih vjerskih objekata diljem metropole, a obnova Kranjčevićeve po prvotnom je planu trebala krenuti još prošle godine.

- Za maksimirski stadion namjeravamo provesti javni urbanističko-arhitektonski natječaj početkom sljedeće godine, potom će se kroz godinu razraditi idejni, glavni i provedbeni projekt i ishoditi sve potrebne dozvole. U 2024. bismo srušili postojeći stadion te nakon toga počeli graditi novi - govorio je  zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet u prosincu 2022.

Sad se kao optimistična varijanta početka radova u Kranjčevićevoj spominje početak iduće godine, a radovi bi trajali oko godinu dana, što znači da rušenje Maksimira, u najboljoj varijanti i u slučaju gotove kompletne dokumentacije, ne bi počelo prije 2026.

Što se stadiona u Kranjčevićevoj tiče, on bi po novom gotovom projektu s kapaciteta od 4000 ljudi trebao primiti dvostruko ili trostruko više i imati dozvole za odigravanje Uefinih međunarodnih utakmica. Prema jednoj verziji projekta, stadion bi trebao imati dvije tribine sa zelenilom koje okružuje sjevernu i južnu stranu, a prema drugoj u planu su tribine i na tim stranama, kapaciteta do 12.000 mjesta.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • sasa_23 05.09.2024.

    To što nesto ruše u ovoj državi da bi sagradili znači samo da su dobili lovu raspodjelili je međusobno i da to kaj je započeto desetljećima nebude dovršeno.

  • ŽAC FERRY 04.09.2024.

    Posao od 12 milijuna eura: Zagrebački miješani komunalni i biootpad vozit će se u inozemstvo...

  • 04.09.2024.

    Gdje je jedan bager od gotovog stadiona....

Komentiraj...
Vidi sve komentare