To je to što me zanima!

VIDEO Hrvatica preplivala 140 metara pod pola metra debelim ledom i srušila svjetski rekord!

Valentina Cafolla (26) drugi je put oborila svjetski rekord u ronjenju pod ledom. Rovinjanka je u Alpama s monoperajom u vodi od svega tri stupnja nadmašila Japanku za 14 metara
Vidi originalni članak

Studentica Kineziološkog fakulteta iz Rovinja Valentina Cafolla (26) srušila je prošli petak svjetski rekord u ronjenju na dah pod ledom s monoperajom! Bez kisika ili bilo kakve pomoći izdržala je minutu i 40 sekundi, preplivavši pritom 140 metara pod 45 centimetara debelim ledom u jezeru Anterselva u talijanskim Alpama na 1600 metara nadmorske visine.

- Osjećam se stvarno dobro. Presretna sam što mi se sav trud isplatio - rekla je Valentina nakon velikog ostvarenja.

POGLEDAJTE VIDEO: Svjetski rekord Hrvatice pod ledom

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Uspjeh je još veći kad se zna da je Valentina prije sedam godina postavila svjetski rekord u istoj disciplini od 125 metara, a prošli četvrtak Japanka Yasuko Ozeki preplivala je metar duže. Taj je rekord stajao svega 36 sati, prije nego što ga je Hrvatica odlučila vratiti.

Ronjenje pod ledom zahtijeva opsežnu fizičku i mentalnu pripremu. Temperatura vode bila je svega tri stupnja, Valentinino odijelo svega je pet milimetara tanko, a za podvig je spustila puls na 50 otkucaja po minuti. I ne samo to, već je dan nakon rušenja rekorda s monoperajom postavila novi i s dvije peraje, preplivavši 80 metara!

Idući joj je cilj, kaže, nastup na Svjetskom prvnstvu u ronjenju u Beogradu koje se održava ovog srpnja. Na njenom su fakultetu, naravno, strašno ponosni.

"Osim što je nevjerojatna sportašica, Valentina Cafolla je i predana eko borkinja posebno fokusirana na očuvanje podmorja te svojim fenomenalnim rezultatima i statusom uzora sve brojnijim mladim sportašima itekako skreće pozornost na pitanja bitna za opstanak našeg okoliša i planeta", napisali su na službenim stranicama.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Ben_Dover_1 27.02.2024.

    Bravo i svaka cast Valentina! Velika je to stvar.

  • Mr.Iceman 27.02.2024.

    Eto ti imaš🤣

  • Zlatan 10 27.02.2024.

    Koga briga za to, nema pametnijeg posla

Komentiraj...
Vidi sve komentare