To je to što me zanima!

Uefa i Fifa promijenit će sustav nositeljstva za kvalifikacije. Evo što treba Hrvatskoj u Ligi nacija

Sve su glasnija šuškanja kako Fifin ranking prvi put neće biti glavni ključ za određivanje šešira, nego plasman u Ligi nacija. To znači da "vatreni" moraju loviti nastavak natjecanja kako bi sigurno bili unutra
Vidi originalni članak

Fifa i Uefa još nisu odlučile kako će određivati nositelje u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. koje za neke počinje na proljeće, za druge na ljeto, a za treće tek najesen iduće godine. Već nekoliko mjeseci u kuloarima se spominje da će Liga nacija prvi put biti glavni kriterij za nositelje. Da se o tome ozbiljno razmišlja potvrdio je i glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

- Ne može se gledati Fifin ranking zbog specifičnosti Lige nacija. Prve dvije reprezentacije u skupini će sigurno biti nositelji, a preostala četiri nositelja odredit će Fifina ljestvica - rekao je.

POGLEDAJTE VIDEO: Dalić o Perišiću

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Fifa je dosad za određivanje jakosnih skupina prilikom ždrijeba kvalifikacija koristila svoju ljestvicu. Kad bi to tako bilo i idući put, Hrvatska bi imala velike šanse biti među 12 nositelja jer je trenutačno osma europska selekcija, a reprezentacije s vrha drugog ešalona neće bitno napredovati jer nisu prošle u drugi krug Eura ili tamo nisu nastupile (Ukrajina, Poljska, Švedska, Wales...).

Bude li Liga nacija bude jedini kriterij, Hrvatska će morati izbjeći posljednje mjesto u skupini kako ne bi završila u drugom bubnju, gdje bi se u tom slučaju automatski našla Engleska koja je ispala u niži rang (a druga je europska selekcija na Fifinoj ljestvici). Iako izbornik Dalić dosad ponavljao mantru kako je Liga nacija samo priprema za kvalifikacije i da će isprobati nove igrače i usput pokušati izboriti nastavak natjecanja, nije nevažno koja će Hrvatska završiti. Toga je i on bio svjestan i naglasio je da ovaj put traži i rezultat.

Što se Fifine ljestvice tiče, Hrvatska je trenutačno osma selekcija Europe, s dobrim šansama da se među nositelje ugura i po ključu rankinga. A to je i jackpot za Engleze koji su drugi u Europi, a u Ligi nacija su ispali iz elite.

Procjene prema Elo simulacijama, koje je napravila hrvatska stranica Football meets dana, kažu kako Hrvatska ima 68 posto da završi među prve dvije selekcije. Nije jasno kako će se po ovom principu popunjavati preostale jakosne skupine, a novo natjecanje kreće već u četvrtak i bilo bi dobro kad bi savezi znali koliko im je ovo natjecanje važno po pitanju idućeg Mundijala.

U završnicu Lige nacija će, umjesto samo pobjednika skupina, u razigravanje napredovati po dvije selekcije iz svake skupine, a one će se u ožujku 2025. boriti za Final Four. Te reprezentacije bit će u skupinama sa samo četiri momčadi i cijele kvalifikacije odigrat će u dva i pol mjeseca, po dvije utakmice u rujnu, listopadu u studenome. Trećeplasirani ide u razigravanje za ostanak s drugoplasiranim iz Lige B, posljednji ispada u niži rang.

Poraženi u četvrtfinalu moći će igrati kvalifikacije u lipnju, a ostali i u ožujku kao i dosad. Na Mundijal će se plasirati pobjednici svih 12 skupina, a drugoplasirani će u dodatne kvalifikacije uz četiri najbolje rangirane momčadi iz Lige nacija koje se nisu izravno plasirale. Njih 16 će se kroz četiri mini-turnira boriti za još četiri mjesta u ožujku 2026.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • škorpion1980 02.09.2024.

    Hrvatskoj trebaju mladi igrači ne penzici.

  • LM14255 02.09.2024.

    "Evo što treba Hrvatskoj..." - Hrvatskoj treba samo jedno a to je da se rijesmo masnokose neznalice

  • RREAL MADRID 02.09.2024.

    Ova grupa će nam biti zahtjevna i prilično sam uvjeren da ćemo flopat i da nećemo biti među prva 2.

Komentiraj...
Vidi sve komentare