To je to što me zanima!

VIDEO Hajduk je predstavio treći dres. Sviđa li vam se?

Nema sumnje da će ovo zanimljivo i lako prepoznatljivo rješenje naći svoje mjesto kod kolekcionara i navijača te da će u idućoj sezoni biti jak adut u marketinškim akcijama kluba.
Vidi originalni članak

Hajduk je u suradnji s novim tehničkim sponzorom Adidasom izradio tri garniture dresova za novu sezonu. Promocija prvog, bijelog dresa, dogodila se na prvoj pripremnoj utakmici na Bledu protiv Kalcer Radomlja, a od tog trenutka prvi i gostujući, crveno plavi dres su dostupni u prodaji i na klupskom web shopu te u Fan shopovima.

Promocija trećeg, posebno dizajniranog dresa obavit će se na Hajduk & Adidas Fashion showu koji će biti održan u predivnom ambijentu vrta splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Park šumi Marjan. Svečanost će uveličati igrači s boljim polovicama i brojni uzvanici... Zanimljiv je izbor idejnog rješenja, radi se naime o garnituri s jedinstvenim dizajnerskim uzorkom preuzetim s prepoznatljivim mrljama dalmatinskog psa, jedne od najstarijih autohtonih vrsta na svijetu. Dalmatinski pas ili Dalmatinac, kako ga neki nazivaju, lako je prepoznatljiva pasmina po bijeloj dlaci s karakterističnim crnim mrljama jedinstvenim za tu vrstu, a ime je dobila po Dalmaciji za koju se vjeruje da je izvorno mjesto podrijetla ovog psa.

POGLEDAJTE VIDEO: Treći dres Hajduka

Nema sumnje da će ovo zanimljivo i lako prepoznatljivo rješenje naći svoje mjesto kod kolekcionara i navijača te da će u idućoj sezoni biti jak adut u marketinškim akcijama kluba, a ostaje za vidjeti u kojim prilikama će ga igrači prve momčadi nositi, odnosno na kojim gostujućim terenima. Dugi niz godina Hajduk je surađivao s tehničkim sponzorima koji su im osiguravali ekskluzivitet, odnosno izradu jedinstvenih dresova. Hoće li im to i u kojoj mjeri uspjeti s Adidasom teško je reći, no prvi koraci potvrđuju da se ide u tom smjeru te da je Hajduk dobio i jakog tehničkog sponzora i mogućnost da s vremena na vrijeme izradi vlastitu kolekciju dresova...

Podsjetimo, Hajduk već dugi niz godina ima tradiciju izrade trećih garnitura dresova. Prvi put dali su izraditi treću garnituru dresa u sezoni 2005./'06, kada su u suradnji s tadašnjim tehničkim sponzorom tvrtkom UMBRO promovirali "mornarski dres" s bijelo plavim vodoravnim prugama, po uzoru na klasične mornarske majice kakve su se nekad nosile na moru. Nažalost, Hajduk nije na najbolji način organizirao promociju garniture pa su navijači stekli krivi dojam kako uprava kluba želi zamijeniti bijeli dres mornarskim, pa su negodovali i prosvjedovali. Mornarski dres stoga nikad nije ni zaživio, a povremeno su ga nosili samo golmani Stipe Pletikosa i Danijel Subašić. No bio je i te kako popularan, pa je vrlo brzo rasprodana cijela naručena kolekcija.   

Poučeni neugodnim iskustvom s "mornarskim dresom" trebalo je proći punih deset godina do promocije sljedeće treće garniture, koju je Hajduk, ovoga puta u suradnji s novim tehničkim sponzorom tvrtkom Macron, dao izraditi uoči sezone 2015/'16. Bio je to Tzv "maskirni dres", uglavnom sive boje s motivima trokutastih Hajdukovih zastavica u pozitivu i negativu. Dres je premijerno predstavljen na svečanosti na splitskoj Rivi, a kao manekeni su ga nosili tadašnje nadolazeće zvijezde Nikola Vlašić i Andrija Balić.

Od tada Hajduk u pravilnim dvogodišnjim razmacima mijenja garniture dresova, kako prvu i drugu, tako i treću, pa je dvije godine nakon "maskirnog dresa", uoči sezone 2017/'18 na red došao crni dres, jedinstven po tome što su na njemu aplicirana imena navijača koji su donacijama sudjelovali u otkupu dionica u korist Udruge Naš Hajduk. Ideju je potpisivala Udruga Naš Hajduk koja je provela natječaj među članovima/navijačima, a oni su svojim glasovima izabrali crnu varijantu koja je tako postala treći dres Hajduka.

Uoči sezone 2019/'20 na red je došla nova treća garnitura, koja je ovoga puta imala povijesnu priču, naime, izrađen je dres boje lavande, kao podsjetnik na jednu od prvih garnitura koje je Hajduk nosio u svojoj bogatoj povijesti. Kao dodatak retro dizajnu ispod kragne su dodane i vezice koje su dresu davale posebnu retro dimenziju.

Potom je uslijedila garnitura zlatne boje, a upravo se u tom dresu odlučio oprostiti Danijel Subašić, koji ga je nosio u oproštajnoj utakmici protiv Šibenika na Poljudu, da bi prije godinu dana Hajduk dobio zelenu garnitura dresa, izrađenog od stopostotne reciklirane plastike, a za izradu jednoga bilo je potrebno je 13 plastičnih boca od pola litre....

Priča o trećoj garnituri dresa ne bi bila kompletna bez brojnih prijedloga, kako službenih, tako i neslužbenih, koji su se u zadnjih desetak godina pojavljivali u javnosti ili na društvenim mrežama. Na navijačkim forumima mnogi su podržali ideju da Hajduk kao treću garnituru dresa izradi žuti dres s izvezenim plavim detaljima, poput tri okrunjena lava/leoparda, koji simboliziraju Dalmaciju, a kakve je Hajduk već imao na ovratniku drugih garnitura. Eto, sada je Hajduk dobio dres s novim zaštitnim znakom Dalmacije...

Hajduk je po mnogočemu jedinstven klub, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire, pa je tako jedinstven i po tome što postoji knjiga "Bili dres u boji", u kojoj je autor Boris Vrdoljak Mandeta u suradnji s kolekcionarima Hajdukovih dresova prikupio i fotografirao većinu garnitura dresova Hajduka kroz povijest, a oni najstariji, koji na žalost nisu sačuvani, predstavljeni su kao posebno dizajnirani crteži.

Idi na 24sata

Komentari 50

  • mars7 17.07.2024.

    Simbol dalmacije svida mi se

  • a eeee 17.07.2024.

    Dresovi su 🔝 ali amo pojačanja dovest i pokazat se na terenu !

  • Teta Sofija 17.07.2024.

    Jedva čekam da Hajduk predstavi sedmi i osmi dres

Komentiraj...
Vidi sve komentare