To je to što me zanima!

Tko je Deni Černi? 'Sportom sam uspio usporiti bolest'. Nakon bronca, osvojio i srebro na POI

Trener Boris Kljaić je objasnio rad sa srebrnim paraolimpijcem Denijem Černijem: "Krenuli smo zbog njegovog zdravlja, kako bi se kroz sport socijalizirao i družio, a odmah sam vidio da je uporan u radu"
Vidi originalni članak

Hrvatski paraolimpijac Deni Černi (31) osvojio je srebrnu medalju u bacanju kugle (12,18 metara) na Paraolimpijskim igrama u Parizu i postigao najbolji rezultat karijere.

- Medalju iz Tokija osvojio sam za sebe, a ovo srebro za svoje roditelje, trenera, prijatelje i za moje Grubišno Polje - rekao je Černi nakon osvajanja medalje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Paraolimpijac živi i trenira u gradu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Predsjednik je Paraatletskog kluba OTOS Grubišno Polje i, uz Darka Kralja, najuspješniji grubišnopoljski sportaš. Od djetinjstva se bori s rijetkim oblikom mišićne distonije. Riječ je o poremećaju pokreta kojeg obilježavaju stalne ili intermitentne mišićne kontrakcije, koje uzrokuju torzijske, ponavljajuće pokrete ili abnormalno držanje dijela tijela. Uvijek zahvaća iste skupine mišića, a može se izazvati ili pojačati upravo pri aktivnosti tih mišića. Kako bi spriječio posljedice bolesti Černi se atletikom počeo baviti 2006. godine, a od tada mu se zdravstveno stanje nije pogoršalo.

ŽIVOTNA PRIČA PARAOLIMPIJCA Tko je Dino Sinovčić? Rođen je s rijetkim poremećajem, bio je i u politici. Uzeo 2. medalju na POI

- Sport mi je od početka dao samopouzdanje i osjećaj postignuća unatoč progresivnoj bolesti. Uspio sam je usporiti kroz sport - tvrdi Černi.

Od 2007. godine sudjelovao je na 20 državnih natjecanja i Cro Opena, gdje je 21 put bio državni prvak u kugli, disku ili koplju. Aktualni je državni rekorder u kugli, koplju i disku u kategoriji F33. Osim srebra iz Pariza, Černi ima i brončanu medalju iz Tokija.

VEČERAS CEREMONIJA Helena Dretar Karić nosit će hrvatsku zastavu na zatvaranju Paraolimpijskih igara u Parizu

Velike zasluge za njegove uspjehe pripadaju treneru Borisu Kljaiću, koji s njim radi od prvog dana.

- Krenuli smo zbog njegovog zdravlja, kako bi se kroz sport socijalizirao i družio, a odmah sam vidio da je uporan u radu - kazao je Kljaić.

Pariz je očito sretan grad za Denija jer je prošle godine u glavnom francuskom gradu osvojio i broncu na Svjetskom prvenstvu. Na Stade de Franceu, njegovo osvajanje srebra pratilo je 60.000 gledatelja. Paraolimpijca je 2023. odlikovao i predsjednik Zoran Milanović Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara za izniman sportski uspjeh i osvajanje medalje na Igrama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 08.09.2024.

    nek mi Bog oprosti, ali koga zanimaju Paraolimpijske igre???

Komentiraj...
Vidi sve komentare