Sve je krenulo relativno nedavno. Gluten je postao izrazito popularna tema u prehrani sportaša unazad par godina, a kako to obično biva, jedan sportaš morao je biti okidač promjene svijesti javnosti o konzumiranju glutena. Dogodilo se da je to bio Novak Đoković.
Najbolji svjetski tenisač zadnjih nekoliko godina može se pohvaliti postignućima, koje je rijetko koji tenisač imao prilike doživjeti. No, ništa od toga ne bi bilo da nije promijenio prehranu i iz nje u potpunosti izbacio gluten.
Srpski tenisač prije promjena u životu jedva je mogao završiti meč, a kamoli osvojiti cijeli turnir. Imao je velikih problema s boli u prsima, s grčevima u želucu, imao je velikih problema s disanjem i bojao se da će mu karijera završiti i prije nego je počela.
Međutim, sve se promijenilo nakon što mu je liječnik rekao da je intolerantan na gluten - glavni sastojak pšenice, raži, ječma, zobi - koji žitarice, a zatim i tijesto, čini ljepljivima. Gluten je, ugrubo rečeno, mješavina proteina.
- Morao sam početi slušati vlastiti organizam. Jednom kad sam to uspio, sve se promijenilo. Možemo to nazvati čarolijom. Djelovalo je kao čarolija - napisao je Novak u svojoj knjizi "Serviraj za pobjedu" i otkrio kako boluje od celijakije, nepodnošljivosti organizma na gluten.
Novak je iz prehrane izbacio pšenično brašno i proizvode koji sadrže gluten. Izbjegava mlijeko i mliječne proizvode, alkohol ne pije za vrijeme turnira, izabacio je šećere iz prehrane, ne jede gril hranu, a izbacio je i masno meso, kao i pohanu hranu.
- Jeo sam kao Srbin (i kao Amerikanac) puno talijanske hrane poput pizze, tjestenina, puno kruha, teške mesne obroke po nekoliko puta dnevno. Za vrijeme mečeva pojeo bih čokoladicu ili neki slatkiš misleći da će mi to pomoći održati energiju. Nisam shvaćao da takva ishrana uzrokuje upale. Tijelo je reagiralo na hranu koja mi ne odgovara i slalo mi signale - stoji dalje u knjizi.
- Bilo je nešto 'pokvareno' u meni, nešto nezdravo i neprikladno. Neki su to zvali alergije, neki astma, neki su govorili da sam izvan forme, ali što god je to bilo nitko to nije znao popraviti.
Neki liječnici njegovu intoleranciju na gluten proglasili su astmom, a kada je konačno shvatio o čemu je riječ, život mu se promijenio iz temelja i postao je jedan od najboljih tenisača u povijesti.
Kalinić krenuo istim putem
- Mjesecima nisam okusio kolače, ali ako osvojimo naslov prvaka, sam ću pojesti cijelu tortu, kazao je napadač Fiorentine Nikola Kalinić, koji je prelaskom na bezglutensku prehranu skinuo sedam kilograma.
Hrvatski reprezentativac imao je isti problem kao Novak. Otkad je prešao na bezglutensku prehranu, igra kao preporođen.
- Želio sam skinuti nekoliko kilograma i pokušao s bezglutenskom hranom. Kilograme sam istopio bez problema. Malo je nezgodno živjeti u Italiji i ne jesti tjesteninu, ali prije utakmice pojedem bezglutensku. Izbacio sam i kruh, krumpir, kolače... i stvarno se sjajno osjećam - rekao nam je Kalinić.
Dogodilo se to po dolasku u Fiorentinu, a otkad je krenuo s takvom prehranom igra u najboljoj životnoj formi.
Bezglutenska hrana hit u svijetu
Može se reći da je ovakva prehrana postala vrlo popularna i među sportašima, koji nisu intolerantni na gluten. Primjerice kod Andyja Murraya. Čovjek je odlučio u potpunosti izbaciti tu bjelančevinu iz prehrane kako bi dobio što bolje rezultate i kako bi pojačao igru. Trenutno je prvi igrač svijeta.
Lionel Messi je, primjerice, imao velikih problema na travnjaku. Poznato je da je imao velikih problema s mučninama, da je konstantno povraćao i nerijetko padao u formi. Otkad je angažirao nutricionista, koji mu je složio prehranu i iz koje je izbacio gluten, stvari su se promijenile. Bilo je to prije otprilike godinu i pol, dvije.
Također, intolernatna na gluten je i tenisačica Sabine Lisicki, kao i bivši UFC borac Danis Hallmann.
Zagovornici prehrane bez glutena su i slavne osobe poput Lady Gage, Miley Cyrus, Victorie Beckham, Gwenyth Paltrow, Mirande Kerr i brojni drugi.