To je to što me zanima!

Što je ruka, što nije? Španjolci objavili grafiku koja objašnjava pravila. I izaziva brojne upitnike

Ako su suci rekli da nije igranje rukom, i ja kažem da nije igranje rukom. Razumijem da je to pomalo dvojbena situacija, rekao je Cucurella. Ivan Perišić zbog sličnog prijestupa kažnjen je penalom u finalu SP-a 2018.
Vidi originalni članak

Španjolska je nakon produžetaka prošla domaćina Njemačku u četvrtfinalu. U prvih 90 minuta nije bilo pobjednika pa se sa rezultatom 1-1 otišlo u produžetke. U dramatičnoj završnici Mikel Merino je tek u 119. minuti zabio glavom na asistenciju Danija Olma i odveo "furiju" u polufinale. Utakmica nije završila bez sudačkih repova.c

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U 106. minuti Jamal Musiala silovito je pucao s ruba kaznenog prostora, a loptu je na putu prema golu rukom zaustavio Marc Cucurella. Sudac Anthony Taylor nije dosudio penal, iako mnogi smatraju kako je u toj situaciji Njemačka oštećena. Uefa je prije Eura objasnila sucima koje bi trebale biti smjernice da bi shvatili koja je ruka dobrovoljna za penal, a koja nije.

Grafikon na kojemu se nalazi igrač koji pokazuje razne položaje ruke kao kazaljke na satu objavio je španjolski Diario As. Podrazumijeva se da je svaka ruka iznad ramena izvan svog prirodnog položaja i stoga je kažnjiva. Igranje rukom pod kutom od gotovo 60 stupnjeva ima više prostora za tumačenje, a odluka se prepušta sucu.

TURČIN ZABIO DESETI Euro autogolova ruši rekorde: Na zadnja dva prvenstva palo ih više nego na prethodnih devet

Igranje rukom pod kutom od 45 stupnjeva ili manjim, što je bio slučaj s Cucurellom, podrazumijeva se kao prirodni položaj igrača čime on ne širi obujam svog tijela.

Prema ovakvom tumačenju pravila, niti ruka Ivana Perišića u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji protiv Francuske nije se trebala suditi. No tada je glavnog suca utakmice, Argentinca Néstora Pitanu, ipak zvao VAR na pregled snimke, a potom je pokazao na bijelu točku.

LUKAVI POTEZ Engleski heroj imao je asa u rukavu. Znao je u koju će stranu Švicarac pucati jedanaesterac

Situaciju oko potencijalnog jedanaesterca za Njemačku komentirao je i sam Cucurella na press-konferenciji.

- Ja sam igrač i ne petljam se u to. Ali ako su suci rekli da nije igranje rukom, i ja kažem da nije igranje rukom. Razumijem da je to pomalo dvojbena situacija. No da je Njemačka pobijedila, mislim da o tome ne bi bilo govora. Mogli smo se žaliti i što Kroos nije isključen. Na kraju smo pobijedili i to je najvažnije - rekao je igrač Chelseaja.

Idi na 24sata

Komentari 53

  • Puno volim Hrvatsku 10.07.2024.

    Bolje napišite ako Hrvat tako igra rukom, onda je penal, a ako Španjolac tako igra onda nije.

  • Čeljo Brtika 09.07.2024.

    Čuj to, Španjolci su objasnili haha. Neka objasne Nijemci sad. Situacija s Perišićem ne utječe na ništa, a ovo s Cucurellom je čisti penal jer je upućen udarac u gol. Cucurella nije ruku morao držati onako, a Perišić je bio u padu nakon skoka. E ali oni su Španjolska, a mi smo nitko i ništa, pogotovo kad igramo protiv Francuske u finalu.

  • Pilot Babo 08.07.2024.

    Ne razumijem, s jedne strane tehnologija mjeri i dosuđuje milimetarske ofsajde i dodire za prekršaje, a s druge imamo ovo - grafiku što je penal, a što ne!? Komplikacije bez potrebe... Brate mili, ili je svaki (ali baš svaki) kontakt ruke i lopte u šesnaestercu penal ili nije nijedan! Ovako samo imaš repove i rasprave i jednu stranu koja se osjeća prevareno. Dogodit će se ovo i Španjolskoj, prije ili kasnije, možda već i na ovom Euru. Zanima me.priča tada...

Komentiraj...
Vidi sve komentare