To je to što me zanima!

Spartanski festival na Hvaru i sljedeće dvije godine: 'Ovo je bila najveća utrka do sada'

Oko pet tisuća posjetitelja posjetilo je Hvar proteklog vikenda povodom Spartan utrka, a utrke su se pratile i prek malih ekrana u televizijskom prijenosu uživo. Više od 2500 sportaša natjecalo se u pet disciplina
Vidi originalni članak

Grad Hvar je prošlog vikenda bio domaćin Spartan svjetskog prvenstva i između 10. i 13. listopada. Više od 2500 natjecatelja iz 36 zemalja svijeta natjecalo se u pet disciplina koje su ih testirale do samih fizičkih, ali i psihičkih granica.

Spartan organizacija ranije je označila hvarski događaj kao najvažniji u 2024. godini, a više od 200 volontera i preko 50 članova policije, HGSS-a, javnog komunalnog poduzeća, hitne pomoći, Nautičkog centra, vatrogasaca i ostalih pomogli su u održavanju najvećeg festivala u povijesti Spartana.

- Bezvremenska ljepota grada Hvara, povoljno vrijeme i topla dobrodošlica lokalnog stanovništva čimbenici su koji su uvelike olakšali fantastičnu organizaciju događaja Spartan utrke na Hvaru. Iako sam proputovao cijeli svijet, ipak nisam mogao suzdržati svoje uzbuđenje zbog čiste ljepote grada Hvara, regije i njenih spektakularnih znamenitosti. Sa sigurnošću mogu reći kako je održavanje svjetskog prvenstva na Hvaru doista bilo iskustvo koje se događa jednom u životu - izjavio je Joe De Sena, osnivač i izvršni direktor Spartana.

Oko pet tisuća posjetitelja posjetilo je Hvar proteklog vikenda povodom Spartan utrka, a utrke su se pratile i prek malih ekrana u televizijskom prijenosu uživo. Više od 2500 sportaša natjecalo se u ukupno pet disciplina (100 metara, Sprint, Super, Beast i Kids).

Posebno je zanimljiva bila utrka na 100 metara s preprekama, to je najmlađa Spartan disciplina koja će debitirati kao dio modernog pentatlona na Olimpijskim igrama u Los Angelesu. Organizatori su poligon za tu utrku smjestili na glavnom hvarskom trgu poznatom pod nazivom Pjaca.

BRUTALNA UTRKA IZDRŽLJIVOSTI I Sinković se natjecao u Spartan utrci na Hvaru, agonija Ninja ratnika: 'Uh, skoro mi je pozlilo'

Uz mnogobrojne profesionalne OCR sportaše, ali i amatere koji su svoju snagu testirali prolazeći mnogobrojne prepreke – od nošenja debala drveta, bacanja koplja, penjanja po užetu do preskakanja preko vatre – svoj je nezaustavljivi Spartan duh pokazalo i skoro 300 djece, od kojih je najmlađi imao 4 godine, koja su se natjecala u svojoj disciplini na duljinama od 1 do 3 kilometra. Kao nagradu na kraju natjecanja, uz itekako zaslužene medalje, posebno ih je razveselilo druženje s Valentom Sinkovićem – hrvatskim veslačem i trostrukim zlatnim i jednostrukim srebrnim pobjednikom na Olimpijskim igrama. Njega smo u subotu, uz ostale natjecatelje, bodrili u najekstremnijoj utrci – Beast – koja je natjecatelje vodila u 21 kilometar dugo istraživanje velikog dijela otoka te pomicala granice ljudske izdržljivosti sa svojih 30 prepreka.

Ministar turizma i sporta, Tonči Glavina, u nedjelju je posjetio utrku i najavio kako će Ministarstvo turizma i sporta financijski podržati održavanje Spartan svjetskog prvenstva na Hvaru u naredne dvije godine.

- Vlada je dala snažnu podršku ovom događanju kroz značajna financijska sredstva kako bismo ovdje na Hvaru imali svjetski događaj koji je okupio više od 2.500 natjecatelja iz 36 zemalja. Grad i otok Hvar ovaj vikend zaista su bili centar sporta, aktivnog života i dobrih poruka ljudi koji šalju pozitivne stavove u životu, brinu o svom zdravlju i koji su fizički aktivni. Iznimno mi je drago što sam vidio i jako puno mladih i nadam se da će to probuditi interes i naših državljana, profesionalnih i amaterskih sportaša, da ih se što više priključi. Spartan kao velika svjetska franšiza, čija popularnost raste iz godine u godinu, tek se probija u Hrvatskoj, no činjenica kako je ovo već drugi Spartan događaj koji je organiziran u našoj zemlji, ulijeva nadu da će u budućem razdoblju njegova popularnost rasti i kod nas te će se i sve veći broj naših građana, a posebno mladih ljudi, natjecati. Održavanje ovakvog događaja u post-sezoni iznimno je važno, a poruka koja se prenosi putem medija, ali i društvenih mreža kako organizatora, tako i svih natjecatelja i posjetitelja, dodatno promovira Hvar i Hrvatsku kao destinaciju za aktivni odmor i sa zanimljivom ponudom sportskih sadržaja - izjavio je.

Spartanci se vesele povratku na Hvar dogodine, a iduća Spartan utrka u Hrvatskoj je u Dubrovniku 26. listopada.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare