To je to što me zanima!

Skandalozna proslava turskog junaka! Pokazao simbol sivih vukova, evo što stoji iza poruke

Junak Turaka bio je Merih Demiral (26), stoper Al-Ahlija koji je prije odlaska u Saudijsku Arabiju igrao za Juventus i Atalantu. Zabio je oba gola Turske, proslava drugog podigla je puno prašine
Vidi originalni članak

Turska je u četvrtfinalu Europskog prvenstva prvi put nakon tragične 2008. godine kada je u dramatičnoj osmini finala šokirala Hrvatsku golom u 122. minuti pa slavila boljim izvođenjem penala. Turci su pod vodstvom Vincenza Montelle rezultatom 2-1 srušili sjajnu Austriju Ralfa Rangnicka, koja je uz Španjolsku igrala možda i najbolji nogomet na prvenstvu.

Junak Turaka bio je Merih Demiral (26), stoper Al-Ahlija koji je prije odlaska u Saudijsku Arabiju igrao za Juventus i Atalantu. Zabio je gol nakon svega 58 sekundi, a onda i u 59. minuti za pobjedu. Taj drugi bio je prilično kontroverzan jer je prilikom proslave podržao tursku ekstremnu desnicu.

Rukama je formirao dva vuka, pokazao simbol "Sivih vukova".

O čemu se radi?

Riječ je o pokretu Ülkücü, ekstremističkom, paravojnom pokretu mladih Turaka koje se povezuje s neofašizmom i ultranacionalizmom. U suštini im je ideal velika Turska, ujedinjenje svih Turaka diljem svijeta u jedan narod. Kao i neke druge ideologije, i ova "Sivih vukova" smatra tursku rasu superiorniju nad drugima.

Inače, cijeli pokret je pod posebnom kontrolom Federalnog ureda za zaštitu ustava u Njemačkoj.

- Način na koji sam slavio gol ima veze s mojim turskim identitetom, zato sam napravio tu gestu. Vidio sam ljude na stadionu s istom gestom, ne postoji nikakva skrivena poruka - rekao je Demiral nakon kontroverzne geste i dodao:

- Svi smo mi Turci, jako sam ponosan što sam Turčin. Samo sam želio pokazati koliko sam sretan, nadam se da će biti više prilika da ponovno pokažem tu gestu.

Uefa pokrenula istragu

Pokazivanje nacionalističkih i ekstremističkih simbola nije dozvoljeno i Uefa će na ovaj ili onaj način kazniti turskog stopera. Poznavajući principe djelovanja od ranije, gotov sigurno će ga kazniti samo novčanom kaznom što znači da će moći igrati ostatak Eura.

No, Uefa je pokrenula postupak i kazne će sigurno biti. Ova gesta zabranjena je u Francuskoj i Austriji, očekuje se da će Uefa donijeti odluku do susreta četvrtine finala u kojem Turska igra protiv Nizozemske.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • Dado1511 04.07.2024.

    počistite više te muslimane

  • IvanMM 03.07.2024.

    mozda je gluhonijem???

  • kp 03.07.2024.

    Ma nemoguče skandale,nemire itd.sranja prave Hrvati.Mi da pokažemo palac dolje razmišljaju da nas izbace ili kazne repku.Uefa-mafijska organizacija sa čefrinom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare