To je to što me zanima!

Šahovski spektakl u Zagrebu! Frku je bilo frka, a Armenca tunel Grič podsjetio na Jerevan

Plenkovićev izaslanik i najveći šahist svih vremena izmijenili su nekoliko poteza na ceremonijalnom otvaranju petog izdanja SuperUnited Croatia Grand Chess Toura u Kristalnoj dvorani Westina, dok voditelj nije odlučio da završi remijem
Vidi originalni članak

Je l' frka, Frka?

Dobro su se zatresle ruke Zvonimiru Frki Petešiću prije prvoga poteza. Primijetio je to pa i gestikulirao Gari Kasparov, koji je pokušavao opustiti predstojnika ureda Vlade RH inače velikog ljubitelja šaha.

- A sat - podsjetio je ga Kasparov i na obavezu nakon poteza.

Pa tko ne bi zaboravio i na to kada zaigra protiv Kasparova. Plenkovićev izaslanik i najveći šahist svih vremena izmijenili su nekoliko poteza na ceremonijalnom otvaranju petog izdanja SuperUnited Croatia Grand Chess Toura u Kristalnoj dvorani Westina, dok voditelj nije odlučio...

- Najbolje da završi remijem.

Za Frku trenutak koji će prepričavati nasljednicima, dok velemajstori nisu došli na pozornicu izvlačeći brojeve za "rapid", odnosno "blitz" turnir, na kojem će se do nedjelje boriti za nagradni fond od 175.000 eura. Rapid se igra tempom 25 minuta + 10 sekundi za svaki potez, a blitz pet minuta + dvije sekunde za svaki potez.

Među njima se, nažalost, nije pojavio Magnus Carlsen, trostruki pobjednik turnira u Zagrebu i trenutačno najveća šahovska zvijezda. Norvežanin je morao otkazati dolazak u Zagreb zbog hitne obiteljske situacije. No, najveće svjetske šahovske kvalitete nimalo neće nedostajati jer će poteze vući aktualni branitelj naslova Grand Chess Toura Talijan Fabiano Caruana (FIDE 3), Ian Nepomnjašči (5), Gukesh Dommaraju (7), Wesley So (7), Alireza Firouzja (15), Vidit Guadrathi (22), Maxime Vachier-Lagrave (25), Anish Giri (29), najbolji hrvatski šahist Ivan Šarić te zamjena za Carlsena, Levon Aronian (18), koji predstavlja SAD, ali je iz Armenije.

- Prošao sam u Zagrebu kroz tunel (Grič, op. a.) koji me podsjetio na naš koji imamo u Jerevanu. Osjećao sam se kao kod kuće.

Svi su se zagrijali simultankom s ljudima iz hrvatskog javnog života i kadetima. Naravno da nitko od njih nije napravio krivi potez na 24 šahovske ploče na kojima su istovremeno igrali. 

- Uh, odmah me riješio - pomirio se jedan od najmlađih kada je potez povukao Kasparov.

Ništa zato, svi će oni učiti idućih dana od Kasparova, koji će u svojoj akademiji učiti mlade hrvatske šahiste. Šahovski spektakl mogao je početi ili, kako je to najbolje rekao predsjednik organizacijskog odbora turnira Marin Marušić:

- Let's play chess!

Sudionici:

Fabiano Caruana (SAD)

Ian Nepomniachtchi (Rusija)

Alireza Firouzja (Francuska)

Wesley So (SAD)

Maxime Vachier-Lagrave (Francuska)

Anish Giri (Nizozemska)

Vidit Guadrathi (Indija)

Gukesh Dommaraju (Indija)

Levon Aronian (SAD)

Ivan Šarić (Hrvatska)

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare