Tri runde smo umirali. Imali smo grč u želucu, šetali nemirno po terasi, a i naježio sam se. A onda je nastupila erupcija oduševljenja, otvorili smo pjenušac i evo, još slavimo, kazao nam je u nedjeljno jutro Petar Miočić (39), suvlasnik restorana Uvala Plemići u Rtini, mjestu porijekla Stipe Miočića (37), od tog jutra ponovnoga teškaškog prvaka UFC-a.
POGLEDAJTE VIDEO:
Bila je to dramatična noć u malom mjestu blizu Paga, šibanog burama i kupanog morem. Skupilo se 50-ak mještana koji su 12 sati iščekivali, odgledali i proslavili meč omiljenog im sumještanina preko porijekla.
- Počeli smo oko 18 sati, stavili smo meso na roštilj. Imali smo glazbu, gitaru i pjevali smo, a ljudi su igrali buće da skrate vrijeme. Bilo nas je 50-ak i svi smo dočekali meč u rano jutro. Od četiri smo ostavili sve i zalijepili se za ekran. Prve tri runde srce nam je svima stalo, a u četvrtoj sam se ponovo rodio! Orilo se "Stipe, Stipe!" - kazuje nam Petrov otac Željko Miočić (72).
On i sin su se sa Stipom družili i prije pet godina, kad je došao u Rtinu potražiti svoje korijene s ocem Bojanom.
- Otac mu je 1962. godine tu rođen, ali Stipe je došao samo jednom. Pokušao je doći i prije dvije-tri godine kad se sastao s Mirkom Filipovićem u Zagrebu, ali se zbog obveza hitno morao vratiti kući pa nije imao vremena svratiti iako je obećao. Bilo mi je žao jer kad je bio 2014. godine, sve nas je oduševio. Družili smo se pet-šest dana, pekli smo janjca zajedno. Sve mi je pomagao, nabosti ga na ražanj, posoliti ga... Dao sam mu sol, sam ga je nasuo i nije štedio soli, baš kako treba jer ne smije se štedjeti. Zajedno smo ga naboli, vrtjeli, pekli i na kraju sjekli - kaže nam Željko Miočić i nastavlja:
- Bio je talentiran i za buće. Tada ih je zaigrao prvi put, ali svaku bi pogodio! Imao je miran pogled, vidjelo se da ga se ne da smesti, da ima pravac koji je zacrtao i nema odstupanja. To je ista stvar koju je pokazao i u ovom meču. Nakon tri runde okrenuo je stvar u svoju korist u četvrtoj, a da ga ništa nije pokolebalo. Mi ostali smo umirali, ali on je imao plan.
Takvi su Rtinjani, Miočići. Kršni ljudi, jaki, ljudi od kamena, soli i mora, ali i s dobrom memorijom, kaže Željko.
- Odavde je bio i Mirko Miočić. Taj tip mentalne snage, koji se kod Stipe vidi u koncentraciji koju ima u bućanju, ali i borbama, spojen sa snagom, daje svjetskog prvaka - dodao je.
A geni su geni pa jakota svjetskog ranga može dobro pojesti lokalnih delicija iz svojega kraja, kažu nam njegovi prijatelji i rođaci.
- Rtinska janjetina mu je omiljena, a najviše voli plećku s vratom. Može i dobro pojist! Ne znam zašto je u zadnje vrijeme smršavio. I dan danas zna na društvenim mrežama objaviti nešto s tog druženja. Ako on objavi fotografiju s večere, nakon sat vremena ne možeš se obraniti od poziva, milijun ljudi zove. Prirodan je, miran čovjek, društven i jako osjećajan. Nikad zapravo ne bih rekao da je borac, da će se u nekom trenutku pretvoriti u zvijer. Ali tako je i pobijedio, koncentrirano i pod kontrolom.
- Cijeli meč, dok smo mi umirali, on je tražio slabu točku suparnika, našao je i pobijedio iako je izgledalo kao da cijelo vrijeme gubi. Ali najviše me se dojmilo što je ostao normalan čovjek iako se mogao napuhati i biti "visokog nosa". Uspjeh i novac nisu ga iskvarili i ljudi ga cijene jer nije jedan od materijalista - zaključio je Petar Miočić.