To je to što me zanima!

Propao plan o plavom kartonu. Stiže novo pravilo za golmane

Dugo nismo vidjeli indirektan udarac jer je golman držao loptu duže od šest sekundi, a iduće će sezone testirati pravilo u kojem će golmani moći držati loptu osam sekundi umjesto dosadašnjih šest
Vidi originalni članak

Jedna je momčad u vodstvu, a lopta ide prema njihovom golmanu koji ju lagano hvata te se baca u 'upijač' na travnjak i 'krade' vrijeme, a protivnički se navijači pitaju gdje je sad pravilo o šest sekundi koliko bi smio držati loptu u rukama. Gotovo se nikad to nije kažnjavalo, ali trebala bi stići promjena. 

IFAB je tijelo odgovorno za pravila nogometne igre, a nakon što je 'propao' plan o plavom kartonu, 'na mapi' se pojavilo novo pravilo koje bi moglo službeno zaživjeti. Odnosno, radi se o modificiranju već postojećeg pravila.

Dugo nismo vidjeli indirektan udarac jer je golman držao loptu duže od šest sekundi, a iduće će sezone testirati pravilo u kojem će golmani moći držati loptu osam sekundi umjesto dosadašnjih šest. Naravno, to će se moći isprobati u svim rangovima osim prva dva ranga nacionalnih liga. 

Što se samog pravila tiče, sudac će podići ruku kad golman ima pravo na još pet sekundi s loptom u rukama i početi odbrojavati, a ne pusti li loptu na vrijeme - slijedi kazna. Ona bi bila korner ili pak 'ubacivanje' u liniji s jedanaestercem. 

- Primijetili smo sve veći trend gubljenja vremena u igri, a to se događa kad je lopta kod golmana u rukama. Teška je to situacija za suce jer je teško donijeti odluku za dosuditi indirekt pa povećavamo to vrijeme na osam sekundi, a sudac će odbrojavati da i gledatelji budu svjesni toga. Nadamo se da to znači povećanje broja odigranih minuta - rekao je Ian Maxwell, član upravnog odbora IFAB-a i direktor Nogometnog saveza Škotske.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Milošević777 25.03.2024.

    Lučić spava na lopti kad je uhvati

  • medenii 25.03.2024.

    napokon...također jos dodati loptu sa svake strane stative 1m iza gol aut linije i odbrojavati 15 sekundi da je uzme, namjesti i ispuca

Komentiraj...
Vidi sve komentare