To je to što me zanima!

Poznati ukrajinski olimpijac poginuo u ratu, Splićani su u šoku: 'Pokušali smo ga izvući'

Dizač utega Oleksandr Pjelješenko poginuo je u napadu Rusije na Ukrajinu. 'Pisao mi je da je stanje katastrofalno, da su na izmaku snaga. Premještali su ih s jednog bojišta na drugo', rekao je Amar Musić
Vidi originalni članak

Rusija je napala Ukrajinu u veljači 2022. godine i od tada napadi ne jenjavaju. Hrabri Ukrajinci odolijevaju moćnijoj i brojnijoj ruskoj vojsci, ali pitanje je do kada. Brojni domovi su sravnjeni sa zemljom, žrtava je sve više. 

Brojni ukrajinski sportaši nisu ni sekunde razmišljali. Uzeli su pušku u ruke i stali u obranu svoje domovine, no nažalost, neki od njih su poginuli. Posljednji u nizu je poznati dizač utega Oleksandr Pjelješenko (30)

Ova vijest potresla je i splitske dizače utega jer je Ukrajinac često dolazio trenirati u grad pod Marjanom i tamo je stekao veliki broj prijatelja. 

- Čuli smo da je poginuo u nedjelju. Potreseni smo svi u klubu. To je bio momak ‘prva liga‘. Ništa mu nije bilo teško. Ne znaš je li bio bolji sportaš ili čovjek. Ovo je ogromna tragedija za svijet sporta - rekao je za Slobodnu Dalmaciju Boško Čavka, predsjednik kluba dizača utega Split. 

Prvi put je u Hrvatsku došao 2016. godine i od tada se zaljubio u Split. Dvije godine bio je član dizačkog kluba i često je dolazio, ali kada je Rusija napala Ukrajinu, više ga nisu vidjeli.

- Pokušali smo sve da ga izvučemo iz Ukrajine, ali nismo uspjeli. On je djelatna vojna osoba i nije mogao napustiti državu. Sudjelovao je u ratu od prvog dana kada je sve krenulo.

Bio je veliki prijatelj s Amarom Musićem, s jednim od najboljih hrvatskih dizača utega.

-  Čuli smo se posljednji put prije mjesec dana. Pisao mi je da je stanje katastrofalno, da su na izmaku snaga svi. Stalno su ih mijenjali, premještali s jednog bojišta na drugo. Dali bi im mjesec dana kući da se malo odmore, a onda natrag u borbu. Baš listam naše zajedničke fotografije i ne mogu vjerovati da ga više nema. Svi smo u šoku. Bio je tako ponizan momak - rekao je Musić za Slobodnu Dalmaciju.

Pjelješenko je predstavljao Ukrajinu na Olimpijskim igrača u Rio de Janeiru i osvojio četvrto mjestu u kategoriji do 85 kilograma. Najveći uspjeh karijere su mu dva europska zlata koja je osvojio 2016. i 2017. S splitskim dizačkim klubom bio je i prvak Hrvatske.

Pamte ga kao iznimno druželjubivu i pozitivnu osobu koja je obožavala Split i Jadransko more. Više ga nema, njegova smrt potresla je njegove splitske kolege koji su ga obožavali. Položio je svoj život za voljenu Ukrajinu.  

Idi na 24sata

Komentari 12

  • vilim1234 11.05.2024.

    Od kud sad takove vijesti,pa Rusi vise Ukrajinci se bune zasto ih ne primaju u vojsku ni nemaju vojske,imaju samo lopate,

  • zagorac22 08.05.2024.

    koji Splicani su u "SOKU" i kakovom "SOKU" pa 99.99% Splicana zajedno sa mnom zagorcem nikad culi za njega,

  • Lunatic23 08.05.2024.

    Rusija je napala Ukrajinu..koji djecji izraz ono ko da je to rizik pa je sve crno na bijelo..tu je puno puno više od toga da je samo Rusija napala ukrajinu iz čista mira

Komentiraj...
Vidi sve komentare