To je to što me zanima!

Portugal pobijedio Poljsku. Evo što to znači za izglede Hrvatske

Hrvatska je na polovici natjecanja na poziciji koja joj jamči četvrtfinale Lige nacija i nositeljstvo u kvalifikacijama za SP. Već u utorak može to i osigurati ako pobijedi
Vidi originalni članak

U drugoj utakmici skupine 1 najjačeg razreda Lige nacija Poljska je na rasprodanom Nacionalnom stadionu u Varšavi, gdje će u utorak od 20.45 ugostiti Hrvatsku, izgubila od Portugala 3-1 i tako ostala na svega tri boda iz tri utakmice, dok su Portugalci preuzeli vodstvo s devet. "Vatreni" ostaju na šest, a Škoti su bez bodova.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Unatoč podršci više od 50.000 navijača Poljaci nisu mogli parirati kvalitetnijim Portugalcima koji su do poluvremena zabili dva gola. Bernardo Silva je nakon krasne akcije s Brunom Fernandesom zakucao za vodstvo u 26., a Cristiano Ronaldo zabio je 906. gol karijere i 11. ove sezone, 133. za Portugal u 215. nastupu u 37. minuti nakon popravnog pokušaja. Poljake je u život vratio gol Piotra Zielinskog 12 minuta prije kraja, ali deset minuta poslije Jan Bednarek zabio je autogol i riješio pitanje pobjednika.

Video golova pogledajte OVDJE

Hrvatska je u komotnoj situaciji nakon ovakva dva raspleta iz trećeg kola jer je pobjegla Poljacima na tri boda prednosti, a istovremeno i zadržala šanse za osvajanjem prvog mjesta koje bi, barem na papiru, donijelo lakši ždrijeb u četvrtfinalu Lige nacija. Dvije najbolje selekcije iz skupine, podsjetimo, idu u doigravanje za Final Four u ožujku, treći će razigravati za ostanak, a posljednji ispada u niži razred.

Što treba Hrvatskoj za četvrtfinale?

Hrvatska bi pobjedom u utorak i matematički osigurala jedno od prva dva mjesta koje donose i status nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. Ni Poljaci ni Škoti je do kraja u tom slučaju ne bi mogli stići. Povoljan je rasplet i remi jer njime izabranici Zlatka Dalića zadržavaju tri boda razlike nad Poljacima uz bolji međusobni omjer zbog minimalnog slavlja u Osijeku. U slučaju remija, dakle, u zadnja dva kola Hrvatskoj bi za potvrdu ulaska u četvrtfinale bio dovoljan svega jedan bod.

Poraz bi dakako zakomplicirao stvari jer bi se Poljska bodovno izjednačila s Hrvatskom, a tu bi mogla odlučivati i gol-razlika ako bi tako ostalo do kraja. No i u tom slučaju "vatreni" bi i dalje imali sve u svojim rukama i s dvije pobjede u studenom završili ispred Portugala (ali bi u Splitu morali dobiti s barem dva gola razlike). Vrlo je, dakle, važno ne izgubiti u utorak u poljskoj prijestolnici, a pobjeda bi bila jackpot i Daliću donijela slatke brige uoči novog okupljanja.

Raspored do kraja (sve utakmice u 20.45)

  • Poljska - Hrvatska, 15. listopada, Varšava
  • Škotska - Portugal, 15. listopada, Glasgow
  • Škotska - Hrvatska, 15. studenog, Glasgow
  • Portugal - Poljska, 15. studenog, Porto
  • Hrvatska - Portugal, 18. studenog, Split
  • Poljska - Škotska, 18. studenog, Varšava

Idi na 24sata

Komentari 5

  • RobinLood 13.10.2024.

    hebes kalkulacije, idemo pobijediti i gotovo..

  • komentator/Luka 12.10.2024.

    pobjedom smo sigurni, ali treba prvo pobijediti, a onda kaj bude dalje............prvo mjesto u skupini ionako ne garantira lakšeg protivnika u četvrtfinalu čak niti da je na papiru lakši može se isto pasti kao i sa nekim jačim. dakle bitno je samo biti među prva 2

  • pacovikozec1 12.10.2024.

    E sad gledajte kakav stadion ima Poljska. Bez obzira sto ne pratim toliko taj nogomet kao hrvata sram me Maksimira.

Komentiraj...
Vidi sve komentare