To je to što me zanima!

Po uzoru na Tvrdića nastala je legendarna maskota 'Žutko'. A onda su se pojavili 'Bili' i 'Cico'

'Žutko' je nastao sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća kao plod suradnje splitskog kluba i istoimene tvornice Jugoplastika po kojoj je nosio sponzorsko ime
Vidi originalni članak

Rato, košarkaško zlato, tepali su navijači legendarnom Ratomiru Tvrdiću. Jedan je od najvećih košarkaša u povijesti Jugoplastike i jedan od onih koji je 'udario' temelje prema kojima će klub postati najbolja momčad 20. stoljeća. Nažalost, preminuo je u utorak u 81. godini života.

S klubom je osvojio osvojio dva državna prvenstva (1970., 1977.) i tri kupa (1972., 1974., 1977.) te dvaput Kup Radivoja Koraća (1976. i 1977). Bio je vođa Jugoplastike i prepoznatljiva figura izvan parketa. Toliko popularan da je čak i maskota splitskog košarkaškog kluba napravljena po uzoru na njega! 

'Žutko' je nastao sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća kao plod suradnje splitskog kluba i istoimene tvornice Jugoplastika po kojoj je nosio sponzorsko ime.  Po sličnom uzorku napravljene su i maskota Dinama 'Cico' i Hajduka 'Bili', oba su otišla u zaborav, ali ne i 'Žutko'. Prije četiri godine opet je postao službena maskota KK Splita nakon što je klub potpisao ugovor o korištenju prava s Neirom i Deanom Milišićem, nasljednicima Zdenka Milišića, autora maskote Žutko. Rate više nema, ali sjećanje na njega zauvijek će živjeti na Gripama. 

Inače, Milišić je kreirao i lutke 'Miško' i 'Miška' za OI u Moskvi, lutku 'Vučko' prema maskoti sarajevskih ZOI 1984., a izvan sporta je napravio maskotu svog voljenog grada Splita, Dalmatinca, te još brojne druge maskote dalmatinskih gradova. Dizajnirao je i desetke kalendara i drugih promotivnih materijala, najviše za Hajduka. Nažalost, zbog prerane smrti ostao je nerealiziran njegov posljednji projekt - 'Madrileno', kojeg je ponudio slavnom madridskom Realu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare