To je to što me zanima!

Papa Franjo dobio je repliku prve lopte u Hrvatskoj: 'Čuva se u banci, vrijedi 130 tisuća eura'

Lopta je bila na vještačenju i potvrđeno je da je koža od koje je lopta izrađena iz tog vremena, s kraja 19. stoljeća, rekla nam je vlasnica Ivana Gorbačov
Vidi originalni članak

Prije godinu dana posjet je propao zbog bolesti, ali u srijedu ujutro hrvatski reprezentativci imali su privilegiju upoznati papu Franju. Blagoslovio ih je i poželio im sreću na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, a predsjednik HNS-a Marijan Kustić poklonmio mu je uokvireni dres hrvatske nogometne reprezentacije s brojem jedan i imenom Franjo na leđima te repliku prve lopte s kojom se počeo igrati nogomet u Hrvatskoj.

Prva nogometna lopta čuva se u sefu jedne banke. Osigurana je na iznos od 130 tisuća eura, a u siječnju 2018. godine smo u domu njezine vlasnice Ivane Gorbačov imali priliku vidjeti hrvatsko nogometno blago. Analiza je pokazala kako potječe iz 19. stoljeća.

- Moj pradjed shvatio je da se radi o dobroj, kvalitetnoj koži, ali nije tome pridavao previše pozornosti. Jedan dio je otkinuo i u tome je čuvao čavle - rekla nam je tada Ivana.

Njezin otac Augustin Lukačević loptu je našao 1979. godine.

- Lopta je bila na vještačenju i potvrđeno je da je koža od koje je lopta izrađena iz tog vremena, s kraja 19. stoljeća - rekla je Ivana i dodala:

- Ovo je sigurno jedna od najstarijih nogometnih lopti u Europi.

Lopta je 2012. godine bila izložena u Splitu. Godinu dana bila je i posuđena HNS-u.

- Moj otac je najzaslužniji za to. Lopta u Županji ima i svoj spomenik.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Zmar117 05.06.2024.

    Što će na sve ovo reći Talijani i Španjolci? 

  • 05.06.2024.

    Jel dao blagoslov našem najboljem igraču Vlascu, dragulju i djjamantu ove momcadi

  • škorpion1980 05.06.2024.

    Porez da li je dotaknut?

Komentiraj...
Vidi sve komentare