To je to što me zanima!

Ovaj misteriozni pehar dokaz je početka hrvatskog olimpizma: Evo zašto nije nikome uručen

Rukom je ispisano da je "za pariške Olimpijske igre otac hrvatskog sporta F. Bučar pokrenuo organiziranje prvog prednatjecanja Maratonske utrke na cijelom teritoriju trojednog kraljevstva. Natjecanje se nije održalo...
Vidi originalni članak

Bojana Bjeljac i Matea Parlov Koštro predstavljale su Hrvatsku u maratonu na Olimpijskim igrama. Hrvatski športski muzej u Zagrebu predstavio je povodom OI-ja u Parizu 2024. pehar koji je bio namijenjen pobjedniku hrvatskih kvalifikacija za maraton za OI davne 1900. godine.

POGLEDAJTE VIDEO: Vekić nakon srebra

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pretpostavka je da je utrka uoči tih prvih igara u Parizu trebala okupiti sudionike iz cijele Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Natjecanje nikad nije realizirano zbog političkih razloga, odnosno nedostatka samostalnosti Hrvatske u Austro-Ugarskoj.

Zbog toga je ovaj pokal svjedočanstvo o pokušaju otpora mađarizaciji i germanizaciji u sportu. O pokalu se zna vrlo malo. Jedini podaci nalaze se na privezanom papiriću.

Rukom je ispisano da je "za pariške Olimpijske igre otac hrvatskog sporta F. Bučar pokrenuo organiziranje prvog prednatjecanja Maratonske utrke na cijelom teritoriju trojednog kraljevstva. Za pobjednika za tu prigodu naručen je i izrađen pehar od legure srebra finoće 0.600...".

Na OI-ju u Parizu 1900. jedan je Hrvat ipak nastupio, ali pod austrijskom zastavom, te došao do odličja. Bio je to mačevalac Milan Neralić, koji je u disciplini sablja osvojio brončanu medalju. Hrvatski športski muzej pokal je nabavio uz potporu veleposlanstva Francuske Republike i Francuskog instituta u Hrvatskoj.

LIJEPA SVOTA Evo koliko će novca 'barakude' dobiti za srebro. Vaterpolistima iz Srbije isplatit će 7 puta više RUKOMETNO FINALE Neviđena dominacija Danske u finalu OI-ja protiv Njemačke, Hansen i ekipa stigli Hrvatsku

Idi na 24sata

Komentari 1

  • RumenaKadulja 11.08.2024.

    Sad ce srbi i to privatizirati. Agresorski su*ci

Komentiraj...
Vidi sve komentare