To je to što me zanima!

Ova je generacija u pet godina napravila više nego sve ranije skupa! Slijede velike promjene?

Petković i Oršić zajedno su u Europi odigrali 60 utakmica i zabili 43 gola, za 14 asistirali jedan drugom. Dinamo je u pet sezona u skupinama osvojio 47 bodova i tri puta prezimio u Europi! S kim će u novi pohod?
Vidi originalni članak

Gostovanje je bilo... onako, rutinsko. U Lihtenštajnu. Marcelo Brozović zabio je dva, Bruno Petković i Petar Mišić po jedan, uz jedan autogol za laganih 5-0, a na terenu su bili još Zelenika, Mikanović, lijevi bek Vrsaljko, Radošević, Šitum... S klupe su ušli Caktaš, Kiš i Oršić. I prvi se put našao na terenu zajedno s Petkovićem.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Bilo je to kvalifikacijsko gostovanje mlade reprezentacije u kolovozu 2013. I tko bi rekao da će devet godina kasnije Oršić i Petković postati jedan od najjačih tandema u povijesti Dinama!? Obojica su došla zaobilaznim putem, preko Zaprešića, Rijeke, Južne Koreje, talijanskih drugoligaša... i ispisali su zlatne stranice kluba i hrvatskog nogometa.

Nenad Bjelica spojio ih je u maksimirskoj svlačionici u ljeto 2018. I odmah u prvoj utakmici, baš protiv Bjeličina matičnog kluba Osijeka, obojica su zabila. Oršić je ušao umjesto Hajrovića pa pogodio za 2-0, a Petković umjesto Gavranovića pa zatresao - svoju mrežu! Za konačnih 2-1.

Zajedno su odigrali 170 utakmica i u njima postigli 125 golova! Oršić je zabio 68 uz 31 asistenciju, a za deset mu je asistirao Petko, dok je Bruno zabio 57, uz 38 asistencija, a čak 15 mu je golova namjestio Mislav.

U Europi su, od pobjede nad Hapoelom iz Beer Sheve 5-0, zajedno odigrali 60 utakmica, u kojima je Oršić zabio 24 gola (šest mu je namjestio Petković), a Petko 19 (za osam mu je asistirao Orša). I od tog su tandema strahovali Chelsea, Milan, Sevilla, Tottenham, Atalanta, Šahtar, CSKA, Feyenoord... pa i Manchester City.

Dinamo je u tih pet sezona prošao 13 suparnika u pretkolima i ispao od tri (Young Boys, Ferencvaros i Šerif), a u skupinama Lige prvaka i Europske lige osvojio je 47 bodova i tri puta prezimio u Europi! U 13 sezona nadmetanja u skupinama Lige prvaka, Uefine lige i Europske lige prije njihove ere Dinamo je osvojio svega 45 bodova! Od čega 13 još tamo '90-ih. I nije prezimio u Europi 49 godina.

Dinamo je imao ono što prijašnjih godina nije: škvadru koja je dugo na okupu, iskusnu i uigranu okosnicu momčadi. Livaković je u klubu od 2016., Ademi od 2012., Oršić i Petković od 2018. Odigrali su zajedno oko 150 utakmica, slavili pobjede nad Chelseajem, Tottenhamom, Sevillom, europska proljeća i domaće titule. I dosegnuli vrhunac.

- Računat ćemo da mladi u idućim utakmicama više sudjeluju - rekao je na kraju europske priče Ante Čačić.

Ti mladi, s kojima bi Dinamo mogao na ljeto u novi europski pohod, su Baturina (19), Bulat (21), Rukavina (19), Boško Šutalo (22), Ljubičić (23), Špikić (23)... I Ivanušecu su 23 godine i s obzirom na pad forme i ako ne ode na SP, dobro će mu doći još jedan zalet prije transfera, dok to ne vrijedi za Josipa Šutala, koji vjerojatno neće još dugo ostati u Maksimiru jer interes je velik. Kao i cijena.

Dinamo je u Ligi prvaka bio među starijim momčadima, prosječna dob prvih 11 bila mu je 27,4 godine. I mnogi će reći da je ovoj generaciji ovo bio posljednji pokušaj. Oršiću je 29 godina, Petkoviću 28, Livakoviću 27 i pitanje je imaju li više onu glad i žar da se upuste u još jednu europsku avanturu s Dinamom. Odnosno, je li ona veća od želje za nekim unosnim transferom. Za što im je zadnji vlak. Klasu imaju, ali godine dolaze, kao i doza zasićenja...

Idi na 24sata

Komentari 126

  • NevjerniVjernik 04.11.2022.

    kako to, kako to, a onaj fosil Pezzi iz Splita govori da Dinamo nikada nije bio lošiji nego danas i da je on ovakav kakav je, Hajdukova šansa u ovom prvenstvu za uzeti naslov??

  • ZLATKO FILIPOVIĆ 04.11.2022.

    Dinamo treba potpuno pomladiti sa novim klincima , on ima potencijala , pogledajte salcburg, nije sve ni u treneru ali u uigranosti je , igraći se trebaju poznat u mislima na terenu

  • 04.11.2022.

    Nazalost,to je to od Dinama….Ademi,Orsic i Ivanusec su istroseni igraci,Drmic dosao kao zvijezda iz Rijeke,nazalost kako sam i tvrdio prije njegovog dolaska da nije igrac za Dinamo,za Petkovica ne treba trositi rijeci ni vrijeme….osvojit ce Dinamo prvenstvo i ove godine,ali sta nam vrijedi kad u europi nemozemo napravit nista….je,istina,pobijedili smo Chelsea,al se treba zapitat i sagledat nacin na koji smo usli u Ligu Prvaka….Ludogorec,Skhupi,Bodo????…pravimo se da smo veliki europski klub a mjerilo su nam ekipe poput nabrojanih????…iskreno se nadam da nas nece zadesit sudbina Cibone

Komentiraj...
Vidi sve komentare