To je to što me zanima!

Ništa više nije kao nekada: Ostali su još Ibro i Ribery

Ovaj je duet zadnji od dvadesetak najboljih igrača koji još uvijek ne igraju u Barceloni, Manchesteru, Realu, Liverpoolu ili Chelseaju. No neće dugo...
Vidi originalni članak

Maradona je igrao u Napoliju, Zico u Udineseu... Bilo je to prije dvadesetak godina, Porto, Steaua i PSV osvajali su europske naslove, a u svijetu je bilo barem 30 vrhunskih, izjednačenih klubova.
- Početkom devedesetih Bari je, uz Bobana i Jarnija, doveo kapetana engleske reprezentacije Davida Platta. Danas je to nezamislivo i Milanu, kamo li Bariju - prisjetio se nogometni menadžer Marko Naletilić.
Sredinom devedesetih kvaliteta se sužavala, velikih i moćnih klubova u kojima su igrale zvijezde bilo je sve manje. No Porto, Ajax, Monaco, Valencia..., primjerice, ipak su se mogli nositi s njima, Ronaldinho je sa 23 godine još igrao u PSG-u, a Zidane sa 24 u Bordeauxu. Zatim je postojala skupina G-14, najbogatijih klubova, bili su tu i Lyon, Bayer, PSV, Borussia Dortmund... Onda je “najvećih” bilo 10, pa sve manje, a ovoga bi ih ljeta moglo ostati samo pet. Jer, od objektivno dvadesetak najboljih igrača svijeta (Messi, Ronaldo, Kaka, Ibrahimović, Drogba, Ribery, Torres, Xavi, Iniesta, Gerrard, Lampard, Rooney, Eto’o, Henry, Ferdinad, Vidić, Terry, Essien, Puyol...), samo Ibrahimović i Ribery (i zvijezde na zalazu kao Ronaldinho, Totti, Buffon, Beckham...) ne igraju u pet klubova; Realu, Barci, Chelseaju, Liverpoolu i Manchester Unitedu. A i to bi se za koji dan moglo promijeniti, Inter i Bayern mogli bi ostati bez posljednjih velikih zvijezda izvan “G-5”.
- Već godinama ide u tom smjeru, a ovoga ljeta za sve je kriv Real. Samo su Madriđani kupovali, ostali se suzdržavaju. A od tih pet Liverpool ima velikih financijskih problema. Jer, bez obzira na Real, na kriza je, a sve je to jedan ciklus, kao što je bio i onaj u osamdesetima. Teško je reći koliko će trajati - kaže Naletilić.

JEDINO RJEŠENJE UVOĐENJE SALARY CUPA
Jasno, sve to može utjecati na zanimljivost nogometa. Jer nije dobro ako se samo 10 klubova na svijetu može međusobno pobjeđivati, ali i 10 je bolje nego pet. A to je opet bolje nego dva, tri, koliko bi ih moglo biti, priča Naletilić i tvrdi da se taj proces ne može rješavati, već na njega utječu zakoni tržišta. Jedino “umjetno” rješenje je uvođenje novčanih granica.
- Salary cup! Shvatio je Platini da bi zanimljivost u nogometu mogla nestati pa se istinski trudi uvesti limite. Ali, klubovi ne žele ni čuti za to i bojim se da od toga još neće biti ništa, da ćemo još dugo morati čekati na tu odluku - rekao je Naletilić.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • index.hr 24.06.2009.

    mrziimmm real m., barcu, man utd, chelsea

  • Frane-Zadar 24.06.2009.

    E tu sam vas cekao... Znaci,ne moze se ukazati na pogreske vasih novinara?!? Bravo,svaka cast! :-P Ako niste znali,svaka kritika upucena doticnom gospodinu,pomoci ce mu u daljnjem napretku u profesiji. Ali nazalost,vi ne mislite na to pa samo lagano izbrisete komentar. Sramota! I onda cete sutra nesto govoriti o slobodi medija... Jadno,ali istinito!!

  • Frane-Zadar 24.06.2009.

    Tomo Ničota,pred tobom je svjetska karijera sportskog novinara! :-D Citat clanka: "...zvijezde na zalazu kao Ronaldinho..." E pa,majstore,ako nisi znao,Ronaldinho je rodjen 21.03.1980. i dogledno vrijeme je bio najbolji igrac svijeta(danas ako nije najbolji,definitvno spada u jedne od najboljih) pa mi molim te objasni kako si ti protumacio da je on kao 29-godisnjak zvijezda na zalazu?!?! I usput budi receno,ne kaze se salary cup,nego salary CAP! Hvala i dovidjenja!

Komentiraj...
Vidi sve komentare