To je to što me zanima!

Najmoćniji europski menadžer za 24sata: 'Dražen bi danas možda bio i bolji od Dončića'

Ja sam dvije godine mlađi od njega, imao sam 16 kad je bila čuvena sezona u Šibenki. Tad sam promijenio dres i nosio ga do kraja karijere. I moja kći nosi broj 4, sve moje mail adrese i računi imaju broj 4, rekao je Ražnatović
Vidi originalni članak

Više od 14 tisuća ljudi sjatilo se na tribine zagrebačke Arene, a pored parketa sama elita. Od Luke Dončića, Bojana Bogdanovića, Tonija Kukoča, Dina Rađe Nikosa Galisa, Kennyja Andersona... Svi oni došli su zbog Dražena Petrovića. Eto takva je ostavština i 31 godinu nakon smrti jednog od najvećih europskih košarkaša svih vremena. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Bila je to veličanstvena večer koja nas je barem na nekoliko sati maknula iz surove hrvatske košarkaške realnosti i teleportirala u slavnu prošlost. Na velikom ekranu u dvorani vrtjeli su se isječci iz njegove karijere, koga god da ste pogledali oko sebe, caklile su mu se oči, a koža naježila. Emocije su se razbuktale kada se pojavio Draženov hologram. Kao da je tu, pored nas, stvaran, s loptom u rukama i svom prirodnom stanju. Mnogima su suze potekle. 

Iz izjava brojnih košarkaških legendi vidljivo je koliko je Dražen značio, a znači i danas za svjetsku košarku. Novije generacije nikada neće zaboraviti da je upravo on zaslužan što je NBA liga otvorila vrata europskim košarkašima. Tada su Europljani odlazili preko bare s velikom podcjenjivačkom etiketom. Legendarni hrvatski košarkaš bio je jedan od prvih koji im je dokazao suprotno. Da košarkaši iz ovog dijela svijeta itekako mogu parirati Amerikancima. 

- Europljanima je puno lakše doći do NBA-a, to je neusporedivo u odnosu na onda, prije je to bilo jako rijetko. Najbolji igrači već godinama dolaze iz Europe i to je jasan signal klubovima gdje tražiti nove zvijezde. Iz jadranske lige je u zadnjih desetak godina otišlo 20-ak igrača u NBA koji nam nikad nije bio bliži. Imamo sad Jokića i Dončića koji su najbolji igrači NBA-a, ali su igrači drugog reda po meni. LeBron i Curry, za njih Ameri misle da su najbolji, malo je falilo u Parizu da i mi budemo ispred - rekao nam je Miško Ražnatović, najutjecajniji europski menadžer koji predstavlja Nikolu Jokića, Ivicu Zupca i ostale velike košarkaše. 

Bio je nevjerojatni radnik i košarkaški fanatik. Svaki slobodni trenutak koristio je kako bi radio na nedostacima i usavršio se. S takvim mentalitetom danas bi bio jedan od najboljih u NBA ligi, smatra Ražnatović. 

- Da Dražen danas ide u NBA, sigurno bi bio u konkurenciji standardni član prve petorke. Ne znam bi li bio MVP. Ako je Dončić postigao to što je postigao, Dražen bi možda bio i bolji. Ja sam dvije godine mlađi od njega, imao sam 16 kad je bila čuvena sezona u Šibenki, zaljubio sam se. Tad sam promijenio dres i nosio ga do kraja karijere. I moja kćerka nosi broj 4, sve moje mail adrese i računi imaju broj 4. Gledao sam njegove klipove, to je i dalje revolucionarne, nijedan igrač nije spojio košarku i umjetnost kao Dražen. To je prelijepo gledati.

Toni Kukoč osvojio je tri prstena, tu je i Dirk Nowitzki, od novije generacije pojavili su se Giannis Antetokounmpo, Luka Dončić i nevjerojatni Nikola Jokić koji je osvojio tri MVP nagrade. Konkurencija je golema u iboru najboljeg europskog igrača u povijesti. 

- Najbolji Europljanin u povijesti? Teško je uspoređivati Dražena i Jokića, sad je druga igra, tad je to bilo teško Europljanima. Ako nije najbolji, onda je drugi najbolji i to će ostati niz godina. On je otvorio vrata mnogim igračima iz Europe. Kao što su Jokić i Dončić otvorili vrata mnogim klincima da dokazuju da imaju kvalitetu. Dražen je odradio onaj pionirski dio posla da Amerikancima dokazuje da se košarka i tu igra na visokoj razini. Nakon Portlanda, gdje nije ni dobivao šansu, kvaliteta je izašla na vidjelo u Netsima - zaključio je Ražnatović. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Antimor 06.09.2024.

    Naravno da bi bio bolji. Zamislite samo koliko igračkog iskustva može imati čovjek od 60 godina!

  • fantom 48 06.09.2024.

    Ovo je jako ružna izjava, nije korektno prema Dončiću. Za nas je Dražen jedan i jedini ,neka tako s dostojanstvom i ostane ne omalovažavajući bilo koga.

Komentiraj...
Vidi sve komentare