To je to što me zanima!

Legendarni košarkaš BiH i bivši igrač Zagreba Asim Paščanović Pars preminuo je u 49. godini

Nekadašnji viceprvak Europe s Turskom u ranoj fazi karijere igrao je i za KK Zagreb, postojala je opcija da zaigra i za Hrvatsku, ali je to odbio
Vidi originalni članak

Bivši turski košarkaški reprezentativac Asim Pars (nekad Paščanović) pronađen je mrtav u ponedjeljak u obiteljskoj kući u Tojšićima kraj Kalesije na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, objavila je agencija Anadolu. Imao je 48 godina. Rođen kao Asim Paščanović, počeo je karijeru 1992. u tuzlanskoj Slobodi, a početkom rata otišao je u Tursku gdje je dobio državljanstvo i zaigrao za nacionalnu vrstu. Kratko vrijeme u prvoj polovici 1990-ih nastupao je i za KK Zagreb.

- Sezonu sam proveo u Novom Zagrebu i onda sam definitivno preselio u Tursku. Odlasku u Tursku je kumovao nekadašnji košarkaš Nihad Izić, koji je sa sarajevskom Bosnom osvojio Europski kup. On mi je ponudio da idem u Tursku, što sam i prihvatio. Uzeo sam tursko državljanstvo i počeo nastupati i kao domaći igrač. U tom razdoblju morao sam promijeniti prezime u Pars - pojasnio je jednom prilikom.

Najveći mu je uspjeh srebro na Eurobasketu 2021. Jedno vrijeme smatrali su ga ponajboljim skakačem u Europi, a igrao je za Galatasaray, Efes Pilsen i Fenerbahče, Ulkerspor, Tofaspor, Turk Telekom, Pinar Karsiyaki, Erdemir, u Rusiji za Dinamo i Lokomotiv iz Rostova.. Bio je i na vratima NBA lige 1998., ali je potpisom ugovora s Tofasporom to propalo. Po završetku karijere govorio je kako mu je žao što nije zaigrao za reprezentaciju BiH, ali i da je mogao igrati za Hrvatsku.

- Itekako mi je žao što nikada nisam nosio dres Bosne i Hercegovine. Nekada tih devedesetih godina, pred Europsko prvenstvo u Njemačkoj 1993., postojale su neke šanse. Čak sam se i sam nudio. Nažalost, ljudi koji su tada bili na čelu Košarkaškog saveza nisu baš bili zainteresirani za mene. Otišao sam poslije u Tursku i kasnije nije bilo nekih kontakata. Istina, već tada je bilo kasno jer sam nastupio za tursku reprezentaciju. Nije bilo suđeno. Kad je riječ o reprezentacijama, imao sam poziv da igram i za Hrvatsku, dok sam bio u Novom Zagrebu. Nisam želio - rekao je Paščanović, koji je bio i općinski vijećnik u Kalesiji.

Ne čekajte, potražite pomoć

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida pri KBC-u Zagreb

Nazovite 01-2376-470 kad god zatrebate pomoć od 0 do 24 sata. U Centar za krizna stanja pri KBC Zagreb možete doći i bez najave i uputnice svakim danom između 8 i 20 sati.

Hrabri telefon

Ako ste dijete ili roditelj koji se suočava s različitim odgojnim izazovima, možete se obratiti stručnjacima na Hrabrom telefonu.
Ako ste dijete, nazovite na besplatni broj 116-111. Broj Hrabrog telefona za roditelje je 0800-0800. Linija je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Psihološki centar TESA

Psihološki centar TESA je udruga koja 25 godina daje besplatnu psihološku pomoć i podršku zdravom razvoju građana. Nazovite na broj: 01/48 28 888 - radnim danom od 10 do 22 sata ili se javite mailom za savjet: psiho.pomoc@tesa.hr.

Idi na 24sata