Kad su u pitanju hrvatski sportaši, stereotip kako nakon karijera uglavnom otvaraju kafiće i restorane sve manje 'drži vodu'. Nova vremena očito nose nove poslove i ulaganja, ne samo financijski isplativija nego i primjerenija sportašima. Tijekom karijera proputovali su svijetom te vidjeli što se isplati proizvoditi i u što se isplati ulagati novac. U zadnjih nekoliko godina među umirovljenim sportašima u Hrvatskoj primjetan je trend sve većeg ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju i prehrambenu industriju koju mnogi, uz turizam, ocjenjuju kao potencijalno najisplativije poslove u Hrvatskoj.
I nisu to baš mala ulaganja. Neka su, poput Mislava Bezmalinovića, Željka Mavrovića, Darija i Josipa Šimića, a u budućnosti i Igora Štimca, potencijalno vrijedna i nekoliko desetaka milijuna eura.
Vjekoslav Škrinjar, nekadašnji nogometaš Dinama, japanske Osake i Zagreba, u Slavonskom Brodu, na djedovini, na tri hektara posadio je 1100 stabala trešanja:
- Krenuo sam 2008., a sljedeće godine bih trebao pobrati prve plodove. Zasad vidim samo lišće i cvjetove...
MAVROVIĆ USPIO S EKOPROIZVODIMA
Sinonim za proizvodnju zdrave hrane u Hrvatskoj je bivši boksač Željko Mavrović. 'Šaka sa Srednjaka' je i tijekom karijere bio poznat prema makrobiotičkoj prehrani, a nakon karijere posvetio se proizvodnji ekološke hrane u slavonskom mjestu Sloboština. Na imanju površine 300 hektara proizvodi petnaestak različitih vrsta žitarica i uljarica, sve ekološkim uzgojem, bez kemikalija.
- Drugu godinu zaredom poslujem značajno pozitivno - rekao je Mavrović, koji od svojih žitarica radi nekoliko vrsta kruha i peciva.
Veliki projekt uzgoja vinove loze i maslina započela je obitelj Igora Štimca. Na 60 hektara u Slivnu posadili su 3500 stabala maslina i 300.000 trsova vinove loze. Vrijednost ulaganja procjenjuju na više od pet milijuna eura, a u planu je gradnja vinarije i uljare.
- Naš djed bio je poznati vinar, otac je 30 godina uzgajao mandarine, tako da je ovo logičan nastavak - kaže Igor, koji je brigu o imanju prepustio ocu i braći.
Nekadašnji igrač Dinama, Željko Adžić dugo godina u Kutjevu uspješno vodi vinariju:
- Većinom radimo graševinu te Rajnski rizling, Sivi pinot...
ENJIGI GA NA GOVORIO DA SE BAVI VINOM
Imamo 10 hektara vinograda, proizvodimo oko 100.000 butelja, od čega je 60 posto graševine, a ostalo Rajnski rizling, Sivi pinot, Pinot crni i Zweigelt, Sve pod etiketom “Vinogradarstvo i vinarstvo Adžić”, kaže bivši nogometaš Dinama Željko Adžić
KONKURENCIJA GA ISTISNULA S TRŽIŠTA NOJEVA
Liječnici su mi preporučili da jedem nojevo meso. Kupio sam petnaestak komada, na početku je išlo dobro, dio mesa smo i pordavali. No pojavila se konkurencija koja je zasitila tržište pa smo odustali od tog posla, kaže nogometaš Damir Krznar
VATERPOLIST U POSLU S RIBAMA U KONZERVI
Uz konzerviranje sitne plave ribe bavimo se i uzgojem bijele ribe, lubina i komarči te tune, koju plasiramo na strana tržišta, kaže nekadašnji vaterpolist Mislav Bezmalinović, koji je danas predsjednik uprave tvornice Sardina iz Postira na otoku Braču
MILADIN I ZEKO ULAŽU U VOĆE
Bivši nogometaš Hajduka Darko Miladin i njegov dobar prijatelj, pjevač Dražen Zečić, kupili su dva hektara zemljišta pokraj Korenice te uskoro namjeravaju podići nasade šljiva i jabuka
AQUAVIVA IMA 35 ZAPOSLENIH
Dario i Josip Šimić su 2001. godine uložili u punionicu vode Aquaviva, a danas je to već uhodani posao s 35 zaposlenih.