To je to što me zanima!

Klopa je njam! Rukometaši bez posebnih zahtjeva - osim griza

JEDNOSTAVNI Ma njima je u mislima samo prvenstvo. Dođu i ‘pometu’ sve sa stola u roku deset minuta, hvale naše rukometaše iz splitskog hotela Park. Gazirano i sokove uopće ne piju
Vidi originalni članak

Splitski hotel Park, s pet zvjezdica, baza je “kauboja” u Splitu. Odmah iznad Bačvica, gdje se na 17 stupnjeva uredno igra picigin u siječnju, hrvatski rukometaši u idealnim uvjetima, maltene u kratkim rukavima usred zime, čekaju petak i utakmicu protiv Srbije u Spaladium Areni.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prvoklasna riba, prvoklasno meso, ali i griz za bebe. Hrana je izvrsna, a lokacija je, rekosmo, idealna - možda desetak metara iznad suncem okupane plaže Bačvice. Zadnjih tjedan dana tamo možete pronaći hrvatske rukometne reprezentativce, koji bi uživali u svemu što im nudi splitski hotel Park. Međutim, njima je ovih dana u mislima samo rukomet...

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

‘Može griz i mlijeko?’

Za razliku od ostalih reprezentacija iz splitske skupine, koje dijele smještaj u hotelu Lav u Podstrani, nekoliko kilometara od Splita, hrvatska rukometna reprezentacija ima privilegij biti smještena u vjerojatno najljepšem splitskom hotelu i uživati u pažnji koju im poklanja osoblje hotela.

- Na zadnjem kolegiju prije dolaska hrvatske reprezentacije direktor Joze Tomaš nam je rekao: ‘Oni su ponos Hrvatske i na nama je omogućiti im maksimalne uvjete, od smještaja do hrane’ - otkrili su nam djelatnici hotela.

I doista, hrvatski rukometaši prezadovoljni su i smještajem i hranom.

Pobjeda za rođendan

- Ma to su vam sve krasni momci. Nisu uopće izbirljivi. Dođu gladni i ‘pometu’ sve sa stola u desetak minuta. Njima je glava okupirana utakmicama a ne hranom. Još nisam imao niti jedan poseban zahtjev. Ustvari jesam, jedan je igrač zaželio pojesti griz na mlijeku, koji jede kod kuće - nasmijao se simpatični glavni kuhar Jadran Grančić, koji će 27. rođendan proslaviti upravo na dan utakmice Hrvatska - Srbija.

- Volio bih, naravno, da mi pobjedom uljepšaju rođendan, ali ne treba im stvarati pritisak. Mi Hrvati inače smo skloni nerealnim očekivanjima. Sve su to mladi momci, vrhunski igrači i ako uđu u polufinale, ja ću biti prezadovoljan - kaže nam Jadran.

‘Ramstek, tuna...’

A za igranje vrhunskog rukometa igračima treba i vrhunsko “gorivo”.

- Svaki dan imaju po četiri obroka, doručak, ručak, popodnevni snack i večeru. Sva hrana koju im serviramo je domaća i kontroliranog podrijetla. Doručak je klasičan, kakav se servira u većini hotela s pet zvjezdica i na njima je samo izabrati što će pojesti. Za ručak im ponudimo juhu, dvije vrste crvenog i dvije vrste bijelog mesa, dio na žaru, dio kuhano s posebnim laganim umacima, a svakih nekoliko dana serviramo im ‘lešadu’.  

Popodnevni snack sastoji se od zobene kaše, riže na mlijeku, tosta, sendviča od sira i šunke kako bi imali energije za trening, a nakon treninga je večera, koja je jača od ručka kako bi nadoknadila sve što su potrošili tijekom dana - priča nam chef.

A nadoknaditi sve izgubljene kalorije i snagu zaista nije lako. Pogotovo koliko se naši dečki troše na treninzima...

- Za večeru je tu standardna juha, nekoliko vrsta mesa, poput našeg specijaliteta: ramsteka koji je odležao 21 dan, ili najboljih odrezaka jadranske tune, lubina ili šampjera... I nakon večere pana cota. Naravno, tijekom cijelog dana servirane su im velike količine voća - navodi nam chef Jadran.

Dnevni meni sa chefom Grančićem koordinira se svako jutro, a do sada nije bilo nekih posebnih primjedbi.

Zabranjeni krastavci

- Malo smo im, recimo,  smanjili kolače, ali morate im dati nešto slatko, mladi su to momci - kaže nam Grančić, koji je za rođendan Željka Muse momčad počastio tortama:

- Ispekli smo im dvije torte da se dečki malo mogu počastiti i zasladiti.

Zabranjenih namirnica uglavnom nema, osim krastavaca, koji su teški i svinjetine, koja se i inače ne preporučuje sportašima zbog masnoće. Pije se uglavnom voda i poseban napitak na koji su se svi rukometaši “navukli”.

- Piju jako puno obične vode, a obožavaju i sok od cijeđene naranče u koje im dodajemo malo đumbira za intenzivniji okus i osvježenje. Svi su oduševljeni tom kombinacijom! - zaključio je Grančić.

A kad ne uživaju u hotelu Park, naši reprezentatvci uživaju šetajući Splitom i dijele autograme vjernim navijačima. 

‘Imate možda kartu viška?’

- Sreli smo prije koji dan na Rivi Jakova Gojuna, Igora Karačića i Domagoja Duvnjaka. Stvarno simpatični i pristupačni momci, nadam se da možemo puno napraviti na ovom turniru. Želim dečkima sve najbolje dok su tu u našem lipom gradu - kaže nam jedna Splićanka, koju, kao i ostatak grada, zanima može li gdje nabaviti još ulaznica za otvaranje, tj. utakmicu protiv Srbije...

Ali ulaznica - nema. I to već dugo. Ma koga god vi pitali, poznavali, tražili...

- A ništa... Ma bitno je samo da mi pobijedimo - kaže navijačica.

Naši reprezentativci u Splitu ostaju do 19. siječnja, kad će, nadamo se kao prvi u skupini, put Zagreba.

  • 8 sati - AJMO, SVI NA DORUČAK Lino je ranoranilac i ne voli kašnjenje. Doručak u splitskome hotelu Park obavezan je za sve njegove igrače i članove stručnog stožera reprezentacije. Ni Ivanu Baliću u najboljim danima Lino nije dopuštao da propusti doručak. Na meniju je sto vrsta sira, šunka, cornflakes s mlijekom, naranče... Svi doručkuju zajedno.
  • 13.30 sati - MMM... RIBA - MLJAC! Nema čega nema na švedskom stolu pred našim rukometašima u Splitu. Prvoklasna morska riba im je favorit, kao i bijelo pileće meso. Za ručak je obavezna juha... Za naše reprezentativce ovo nije najobilniji obrok u danu - to tek slijedi
  • 17 sati - MOŽE MALO GRIZA? Čujte, ja bih molio, ako nije problem, da mi pripremite griz na mlijeku. Znate, ja to doma jedem svaki dan, rekao je jedan od ‘kauboja’. Ali kako naći griz u hotelu s pet zvjezdica?! Nije bilo druge nego - trk u dućan po griz! Igrači nešto prigrizu prije treninga, koji je obično u 17.30.
  • 20 sati - UDRI PO SVEMU! Bifteci, meso u umaku s njokima, pečeni krumpir... Večera je za ‘kauboje’ najobilniji obrok jer dolazi nakon napornog treninga, odnosno tijekom prvenstva - nakon utakmice. Valja vratiti izgubljenu energiju. U petak će morati biti pomaknuta debelo poslije 22 sata jer igraju utakmicu u 20.30 sati.

  • ĐUMBIR I NARANČA Dečki uglavnom piju vodu, nisu veliki ljubitelji sokova. Makar, neki su se ‘navukli’ na naš napitak. Iscijedimo im naranče i tome dodamo malo đumbira. Koliko god da napravimo, uvijek baš sve popiju...

Idi na 24sata

Komentari 5

  • LucY_2 11.01.2018.

    Bez obzira koliko je Hrvatska favorit po imenima, pa cak i u kladionicama, 1.2 naprema 7.00, misljenja sam da ce tu svasta biti, u takvoj tekmi nema favorita, lopta je okrugla.

  • Nikolai.V 10.01.2018.

    Navijam inače za Hr,a nekako bi volio da izgubimo tu utakmicu protiv Srbije, baš zbog nepotrebnih članaka o reprezentaciji Hr na 24 sata,baš u zadnjih 2 tjedna stalno nešto vezano za ovu utakmicu,hej novinari pa nije to toliko bitno da se o tome piše i kad se ne zna šta napisati pa počmete pisati kad su igrači jeli kad kenjali kad pili pivo sa ostalim suigračima itd...

  • Pobotchnick Leeyoobo 10.01.2018.

    Nije bezveze ona pjesmica svako jutro griz i jaje organizmu snagu daje

Komentiraj...
Vidi sve komentare