To je to što me zanima!

Katastrofa srpskih klubova u Europi: Izgubili 35 puta u 40 utakmica. Prijeti im veliki pad

Srbija je ove i prošle sezone imala pet klubova u kvalifikacijama za Europska natjecanja, no doživjeli su debakl. Zbog toga im prijeti veliki pad nacionalnog koeficijenta, a Hrvatska ih je već prestigla
Vidi originalni članak

Srbija je ove i prošle sezone imala čak dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a ukupno pet u svim europskim natjecanjima. Prošle sezone čak tri kluba izborila su grupnu fazu. Koliko god to lijepo zvučalo, ispostavilo se kobnim po srpski nogomet zbog čega će godinama trpjeti posljedice.

Partizan je u četvrtak izgubio od Genta (1-0) u prvoj utakmici play-offa Konferencijske lige, TSC Bačka Topola je u play-offu Europske lige nastradala na domaćem terenu od Maccabi Tel Aviva (3-0), dok je Crvena Zvezda u borbi za Ligu prvaka u prvoj utakmici izgubila od Bodo Glimta (2-1). To je srpskim klubovima čak 35. poraz u posljednjih 40 utakmica u Europi. Uspjeli su dvaput slaviti i triput remizirati. Zvuči nevjerojatno. 

Imali su još dva kluba u kvalifikacijama. Vojvodina je ispala iz trećeg pretkola Konferencijske lige od Ajaxa, a Radnički od crnogorskog Mornara još iz drugog pretkola. Tu je i Partizan koji se spuštao stepenicu po stepenicu ispavši od Dinama Kijeva iz Lige prvaka pa potom od Lugana iz Europske lige. Protiv Genta im je posljednja šansa da se plasiraju u grupnu fazu. 

Nacionalni koeficijent je posljednjih sezona narastao u visine pa su došli do te razine da je čak pet klubova iz prvenstva išlo u kvalifikacije za europska natjecanja. No, nisu dorasli tome. Liga im je dalje kronično slabija u odnosu na europski standard i klubovi koji su se plasirali u Europu nisu na razini ni da se nose s prosječnim europskim klubovima. Pa možemo zaključiti kako veći broj klubova u europskim natjecanjima i nije nužno pokazatelj jačine određene lige.

Što je i pouka za nas, koji se svake godine nadamo sve većem broju klubova u grupnoj fazi. Srbi su to i dobili pa zbog toga nižu poraze i pokopavaju nacionalni koeficijent. I sada su pali i iza hrvatske lige, na 21. mjesto. A prijeti im još teži pad. 
 

Idi na 24sata

Komentari 40

  • Nekonormalan 23.08.2024.

    A bio članak nedavno kak je dinamo najmanje uložio u nove igrače od svih iz playoffa, zvezda preko 10 milja... A na kraju mi imamo najbolji rezultat pred uzvrat

  • Puno volim Hrvatsku 23.08.2024.

    To im se događa zato jer oni igraju "futbal", a ne nogomet.

  • rođo221 23.08.2024.

    Rugala se sova sjenici...

Komentiraj...
Vidi sve komentare