To je to što me zanima!

Kako igraju 'vatreni' kad gori pod petama? Učinak Hrvatske nije briljantan u trećem kolu...

U 12 utakmica na kraju grupne faze pobijedila je samo u četiri, ali otkad je izbornik Zlatko Dalić, naša reprezentacija nikad nije izgubila nijednu utakmicu trećeg kola...
Vidi originalni članak

Nogometna reprezentacija Hrvatske dovela se u tešku poziciju uoči trećeg kola Europskog prvenstva u Njemačkoj. Nakon dva kola ima jedan bod i u zadnjem kolu mora pobijediti Italiju da bi prošla u osminu finala. Moguć je prolaz i s s remijem, ali moraju se poklopiti još četiri rezultata. Nažalost, "vatreni" nemaju blistav učinak u trećim kolima velikih natjecanja, pogotovo kad se odlučivalo o prolasku ili ispadanju.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na Euru u Engleskoj 1996. naša je reprezentacija osigurala prolazak nakon prva dva kola, a dvoboj s Portugalom odlučivao je o prvom mjestu u skupini. Hrvatska je pod vodstvom Miroslava Ćire Blaževića izgubila 3-0 i otišla na Njemačku u četvrtfinalu, pa izgubila 2-1. Na Svjetskom prvenstvu 1998. "vatreni" su u dvoboju za prvo mjesto u skupini izgubili od Argentine 1-0 u trećem kolu. Utakmica s Ekvadorom u posljednjem kolu Mundijala 2002. odlučivala je o prolasku skupine, a Hrvatska je iznenađujuće poražena 1-0 i ispala s turnira. 

OHRABRUJUĆE PRED ITALIJU Kad im dođu europski prvaci, 'vatreni' dobro prolaze: Ovo je učinak Hrvatske u tim susretima

Na Europskom prvenstvu u Portugalu 2004. opet je zadnje kolo bilo odlučujuće, a naša je reprezentacija izgubila od Engleske 4-2 i ispala. Utakmica s Australijom (2-2) u zadnjem kolu Svjetskog prvenstva 2006. praktički je kao poraz, s obzirom na to da je naša reprezentacija ispala u skupini. 

Na Euru 2008. reprezentacije je pod vodstvom Slavena Bilića osigurala prvo mjesto nakon dva kola, a onda u trećem pobijedila Poljsku 1-0. Četiri godine kasnije dvoboj protiv Španjolske je odlučivao o prolasku skupine, a Hrvatska je poražena 1-0. Dvije godine kasnije, sličan scenarij. Nakon poraza od Brazila i pobjede nad Kamerunom, Hrvatska je na SP-u u Brazilu igrala s Meksikom odlučujuću utakmicu. U potpunosti je nadigrana i poražena s 3-1. 

Španjolci su nam bili protivnici i u trećem kolu Eura 2016., ali ovog puta je prolazak osiguran ranije. Miješani sastav Hrvatske dobio je utakmicu 2-1 i ugrabio prvu poziciju u skupini. Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji osigurano je prvo mjesto nakon dva kola, a potom i potvrđeno pobjedom protiv Islanda 2-1 u trećem. 

Na posljednja dva velika natjecanja treća su kola bila za "biti ili ne biti", a u obje utakmice Hrvatska je prošla. Na Euru 2021. pobijedila je Škotsku 3-1 i prošla s drugog mjesta skupine D. Na Mundijalu u Kataru, naša reprezentacija nije smjela izgubiti od Belgije za prolazak, a Romelu Lukaku odjenuo je hrvatski dres i promašio nekoliko zicera za "crvene vragove". Ostalo je 0-0, a Hrvatska je na kraju otišla do trećeg mjesta. 

RJEŠENJE SU BOKOVI? Kako protiv Italije? Španjolci su pokazali put, ključna su krila...

Ukupno je Hrvatska u 12 utakmica trećeg kola na velikim natjecanjima pobijedila četiri puta, dvaput remizirala i šest puta izgubila. Zanimljivo, otkad je izbornik Zlatko Dalić, naši nikad nisu izgubili utakmicu trećeg kola velikog natjecanja (dvije pobjede i remi). Ipak, kada je treća utakmica odlučivala o prolasku skupine, Hrvatska ima negativan omjer. U sedam takvih utakmica, naša reprezentacija ima samo jednu pobjedu, dva remija i četiri poraza. 

Hrvatska u odlučujućim utakmicama trećeg kola na SP-ima i EP-ima:

  • Hrvatska - Ekvador 0-1 SP 2002.
  • Hrvatska - Engleska 2-4 EP 2004.
  • Hrvatska - Australija 2-2 SP 2006.
  • Hrvatska - Španjolska 0-1 EP 2012.
  • Hrvatska - Meksiko 1-3 SP 2014.
  • Hrvatska - Škotska 3-1 EP 2021.
  • Hrvatska - Belgija 0-0 SP 2022.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Palmanova 23.06.2024.

    bice 1-1.dalic drzi 0-0 do 88' cuva svih 5 igraca na klupi.dalic misli 1 bod je bolje nego niti jedan bod.poslje tekme izlazi sav ponosan:Pa ismo izgubili od Europskog prvaka,ja OSOBNO u zadnjih 6g imam vise medalja nego Italia

  • Pra&vica 23.06.2024.

    Kritika da - destrukcija , ne !!! Promjene u timu - da, jer jednestavno ovo dosad je bilo ispod razine hrvatske reprezentacije - ali ne na nacin - " ubaci mlade da ih se u slucaju neuspjeha PROGLASI PRVIM KRIVCIMA ! Izbornik mora to odraditi po pravilima struke - staviti najspremnije, i na njihove prirodne pozicije, bez obzira na godine i zasluge iz proslosti - a taktiku podrediti onoj staroj: - " najbolja obrana je pametni napad " !!! SRETNO I HRABRO !!!

  • Hrvat.u.Hrvatskoj 23.06.2024.

    Sjecam se Meksika, to je bilo razocaranje veliko. Kriva je bila nadmorska visina navodno

Komentiraj...
Vidi sve komentare