To je to što me zanima!

Jogavita: Košarkaši Cedevite pobjeđuju od kada meditiraju

Trener Veljko Mršić, kad je bio gost Dallasa, vidio je da Mavericksi vježbaju jogu pa ju je odlučio isprobati u Cedeviti. Gotovo svaka NBA momčad danas trenira jogu
Vidi originalni članak

Gotovo svaka NBA momčad ima trenera joge. Vježbaju je LeBron James, Kevin Garnett, Dirk Nowitzki, Kevin Durant...

Trener Veljko Mršić uveo ju je u Cedevitu.

- Ajmo, dečki, sagnite se koliko možete. Kontrola tijela je vrlo važna - govori trenerica Sanja Radović dok šeće između igrača namještajući ih u ispravan položaj.

Većini je joga potpuna nepoznanica, pa čim se treneričin pogled makne s njih, odmah se opuste.

- Znam da im je ponekad frustrirajuće. Oni su naviknuti da su jako dobri u tome što rade, a kad im ne ide, onda im je teško. No znaju slušati, počinju cijeniti što im joga može dati. Moram priznati da su stariji igrači za mrvicu u svemu malo opušteniji - kaže trenerica Radović.

Trener Veljko Mršić jogu je i sam počeo vježbati prije četiri godine. Prije dvije godine u kampu Dallasa vidio je da je Mavericksi treniraju. Odlučio je to isprobati u Cedeviti.

Manje je ozljeda

- Ivica Marić, moj bivši suigrač, produljio je karijeru baveći se jogom. Mnogo je prakticira i podučava ostale. Razgovarao sam s mnogo ljudi i vjerujem da nam joga može pomoći - istaknuo je Mršić.

I jedan od najvećih košarkaša svih vremena, Kareem Abdul-Jabbar, vježbao je jogu. Rekao je da je zbog nje igrao u NBA-ju 20 sezona i da danas, sa 68 godina, može normalno hodati. I jedan od najvećih šutera, Reggie Miller, prakticirao je jogu.

- Marko Tomas prošle je godine odlazio k Sanji i uhvatio je kontinuitet bez ozljeda gotovo četiri mjeseca. Shvatio sam da nam joga osim fleksibilnosti, kontroli tijela može puno pomoći i u prevenciji ozljeda - kaže Mršić.

Vježbanjem joge učestalost nekih ozljeda umanjuju se za čak 60 posto.

- Sportaši su uglavnom u tenisicama i nemaju fleksibilnost stopala. Skočni zglob isključivo podržava tenisica, pa se joga vježba bosa. Radi se s mišićima skočnog zgloba te je manje ozljeda - istaknula je trenerica.

Košarkaši Cedevite uče i pravilno disati i meditirati.

Suradnja daha i mišića

- Tijelo treba upoznati da bi njime mogao bolje upravljati. Dosta radimo na disanju jer uz ispravan dah mogu imati bolju kontrolu. Jedan skok je suradnja daha i mišića i ako sve dobro izvedu, gubit će manje snage, pa će u završnici imati više rezervi, a to može značiti razliku između poraza i pobjede - kaže Sanja, koja s igračima Cedevite radi na vježbama koje su važne za košarku.

- Radimo na otvaranju kukova kako bi sami kukovi bili gipki te da manje opterećenje bude na koljenima i stopalima. Radimo i na otvaranju prsnoga koša, ponajviše zbog samopouzdanja. To je psihološka strana joge - istaknula je trenerica.

Cedevitin američki razigravač Jacob Pullen jedan je od rijetkih koji su se susreli s jogom. Igrao je dosta u Europi, čak i u Barceloni, no jogu je prakticirao samo na sveučilištu.

- U NBA-ju je popularna. Vježbaju je uoči sezone, najviše radi prevencije ozljeda - kaže Pullen.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Šmeker 23.12.2015.

    Svi treniraju jogu,znači da svi i pobjeđuju.

  • 23.12.2015.

    Ma mogu si oni jogom supak brisati samo rad i rad decki

  • mirko zlikovski 23.12.2015.

    VATROGASAC82: za pretpostaviti je da netko pismen čita i komentira ovakav članak, a ti VATROGASAC,izgleda da si ravno iskočio iz 1573(seljačka buna,jel!)!Pa samo osoba koja nikada ništa nije trenirala i joja nezna što je fokus i koncentracija može napisati što i ti!Fuj!

Komentiraj...
Vidi sve komentare