To je to što me zanima!

Iscurio Fifin plan o reformi SP-a 2026.: Trajat će čak 39 dana?!

Umjesto 16 skupina po tri momčadi, krovna nogometna organizacija trebala bi prihvatiti prijedlog s 12 skupina po četiri momčadi. Nakon čak 72 utakmice otpast će samo trećina sudionika
Vidi originalni članak

Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru bilo je posljednje s 32 momčadi. Fifa će od idućeg izdanja u Kanadi, Sjedinjenim Državama i Meksiku 2026., gdje bi "vatrene" mogao voditi Zlatko Dalić, uvesti novi sustav. Sve bi već ovaj tjedan moglo biti i službeno nakon sastanka Fifina izvršnog odbora u Ruandi, gdje se nalazi i predsjednik HNS-a Marijan Kustić, a američki The Athletic otkrio je detalje.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Vatreni' kao mali

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Umjesto formata sa 16 skupina po tri momčadi, nakon kritika medija i sportske javnosti (opravdanih jer bi u posljednjem kolu momčadi koje igraju međusobno mogle igrati na rezultat koji paše i jednima i drugima, a izbaciti trećeg), krovna nogometna organizacija odlučila se za promjenu.

Mundijal bi se trebao igrati s 12 skupina po četiri reprezentacije pa će, umjesto prvotno planiranih 80 utakmica, imati čak 104 (sad ih ima 64)! A tek će nakon njih 72 ispasti 16 momčadi. Više utakmica, naravno, znači i više novca za organizatore.

Više utakmica znači i kraće pripreme

U osminu finala proći će prve dvije reprezentacije iz svake od osam skupina, ali i čak osam od 12 trećeplasiranih. Sličan je sustav bio na zadnja dva Europska prvenstva 2016. i 2021., kad se kvalificiralo četiri od šest trećeplasiranih.

S obzirom na veći broj utakmica, prvenstvo bi trebalo trajati duže. Umjesto 30 dana, trajat će čak 39. Razliku će Fifa namaknuti tako što će skratiti izbornicima vrijeme za pripreme s tri na dva tjedna. Nije poznato kako će to utjecati na raspored utakmica. Prema prvotnome, SAD je trebao ugostiti 60 utakmica, a Kanada i Meksiko po deset.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • vedji777 14.03.2023.

    hmm

  • pegula jebe mater antitovaru 14.03.2023.

    Samo da ne iscuri filmić samir pere plavka

  • dite-s-mora2 14.03.2023.

    cemu kvalifikacije?lipo sve reprezentacije nek igraju svjetsko i gotovo

Komentiraj...
Vidi sve komentare