To je to što me zanima!

Htio je biti nogometaš Hajduka, a postao je jedan od najvećih košarkaša s ovih prostora

Bio sam gimnastičar, golman, rukometaš, jedriličar, glazbenik, TV serviser, košarkaš, ali mi je najdraže ako sam bio dobar čovjek, pričao je svojevremeno Tvrdić o sebi
Vidi originalni članak

U 81. godini preminuo je Ratomir Tvrdić, jedan od najvećih košarkaša Jugoplastike i jugoslavenske reprezentacije. Za splitski je klub za nastupao na mjestu beka 18 sezona i postigao 5561 koš. Rato je s Jugoplastikom osvojio dva državna prvenstva (1970., 1977.) i tri kupa (1972., 1974., 1977.) te dvaput Kup Radivoja Koraća (1976. i 1977). , a bio je i doprvak Kupa europskih prvaka 1972. godine.

Tvrdić je jedan od hrvatskih sportskih legendi i jedan od igrača koji je bio ispred svojeg vremena. Bio je sjajni bek i jedan od najboljih u svojem vremenu. Njegov put do košarkaške legende nije bio jednostavan. Rato potječe iz radničke obitelji, a sanjao je kako će biti nogometaš Hajduka. 

Tadašnji trener  i legenda Hajduka Luka Kaliterna savjetovao mu je da se bavi drugim sportom zbog visine i fizičkih predispozicija. Tada je odlučio kako će svoju legendu pisati na košarkaškom parketu. 

U 81. GODINI Preminuo Ratomir Tvrdić, jedan od najvećih igrača Jugoplastike

Tvrdić je u domaćem prvenstvu za Jugoplastiku zabio čak 5196 koševa, a za seniorsku reprezentaciju je odigrao 155 utakmica. Bio je i kapetan reprezentacije od koje se oprostio na Europskom prvenstvu 1975. sa zlatom.

- Bio sam gimnastičar, golman, rukometaš, jedriličar, glazbenik, tv serviser, košarkaš, ali mi je najdraže ako sam bio dobar čovjek - pričao je svojevremeno Tvrdić o sebi.

Zanimljivo, maskota Jugoplastike napravljena je po njegovom liku i nosi nadimak 'Žutko'.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • SA-SV 20.08.2024.

    Mislim da su bila tri brata, Lovro, Damir i Rato. S tim da je bio Rato Tvrdić najbolji.... Bio je jako dobar igrač!

  • RedDoor 20.08.2024.

    Počivao u miru Božjem! 🙏

  • Pokupac 20.08.2024.

    Fala ti za sve lijepo kaj si nam pružil . Koja je to košarka bila u vreme mraka , Cibona , Jugoplastika , Zadar , Šibenka , i ostali klubovi iz Juge. Sve je uništeno i opljačkano dolaskom divljih.

Komentiraj...
Vidi sve komentare