To je to što me zanima!

Hrvatska ima novog izbornika: 'Balkanac je već izašao iz mene'

Drago mi je da su se konačno posložile neke stvari da mogu prihvatiti poziv da budem hrvatski izbornik. Dugo sam vani, 20-ak godina, rekao je novi izbornik hrvatske odbojkaške reprezentacije
Vidi originalni članak

Hrvatski odbojkaši dobili su novog izbornika. Nakon Francuza Cedrica Enarda, koji je prihvatio ponudu Turske, hrvatsku klupu preuzeo je Igor Juričić (49). Ovaj Riječanin, od 1995. do 1999. godine i igrač Mladosti, posljednjih je 25 godina u inozemstvu. Iz Mladosti je igračku karijeru nastavio u Poljskoj, Austriji, Italiji i Francuskoj, a 2013. započeo je trenersku karijeru.

POVIJESNI DAN Hrvatska je dobila novi VAR: 'Posudili su nam ga iz Srbije, a stoji 50.000 €. Želimo ih pet' SJAJAN DAN U VINKOVCIMA Dominacija Mladosti: Odbojkaši i odbojkašice osvojili Kup...

 Vodio je klubove u Francuskoj, Belgiji, Rusiji, Grčkoj, a zadnje dvije godine vodio je Trefl iz Gdanjska u ponajboljoj ligi svijeta, poljskoj. Na kraju sezone potražit će novi klupski izazov, a ovo će mu biti premijerni izbornički.

- Završava ciklus koji sam tu započeo, dosta igrača odlazi, a i klub mijenja svoju dosadašnju politiku podrške mladima, tako da se rastajemo. Napravili smo velike stvari, kakve se od nas nisu ni očekivale jer smo s mladim i još neafirmiranim igračima, od 1999. do 2002. godište, bili peti, a primjerice, naš je budžet 12. u ligi, od 16 klubova. Zasad još ne znam gdje ću sljedeće sezone, ponuda ima, treba ih odvagnuti, ne žurim s time - rekao je Juričić za stranicu HOS-a.

Koliko ste upoznati sa zbivanjima u Hrvatskoj?

 - Iskreno, hrvatsku ligu sam slabije pratio, no dobro poznajem sve hrvatske reprezentativce koji igraju u inozemstvu. Drago mi je da su se konačno posložile neke stvari da mogu prihvatiti poziv da budem hrvatski izbornik. Dugo sam vani, 20-ak godina, tako da često znam reći da niti sam Francuz u Francuskoj niti sam Hrvat u Hrvatskoj. Ali sam zato naučio puno toga, i to znanje želim prenijeti našim igračima. Ambiciozan sam, pratim hrvatsku reprezentaciju, i vidim napredak. I znam kako još sve to poboljšati, imam viziju. Razgovaram s igračima, i s potencijalnim stručnim stožerom, koji će činiti hrvatski treneri. O imenima još ne bih, prerano je, a mogu tek reći da će mi prvi pomoćnik i analitičar biti Ratko Peris, trener Mladosti s kojim se znam dugi niz godina i koji je kao i ja radio dugo u Francuskoj. Svi pričaju o kultu reprezentacije, i slažem se s time svakako, ali se za to definitivno moraju stvoriti pravi uvjeti. Jer, ako ćemo mi kao igrači i stožer biti zadovoljni, onda će i reprezentacija profitirati. Kažem, dugo sam vani, Balkanac je već pomalo izašao iz mene, skloniji sam disciplini u radu i dobroj organizaciji igre.

Juričić će debi imati u Zlatnoj europskoj ligi u svibnju i lipnju, a u kolovozu će započeti i kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2026. godine.

- Malo je vremena, zato ćemo dosta paralelno raditi i na individualnom planu jer je puno tu mladih igrača s kojima treba još dosta tehnički raditi. Cilj je igrati finale Zlatne lige te osigurati time i Challenger kup kao odskočnu dasku za Ligu nacija. Tek nakon toga slijede kvalifikacije za Europsko prvenstvo, o čemu još ne razmišljam. Idemo korak po korak. Ne razmišljam toliko o cilju koliko o procesu. Dakle, prvo je okupljanje početkom svibnja u Mariboru i to s najjačim sastavom. Želim u toj prvoj fazi kroz igranje u skupini igračima objasniti svoju viziju igre, i želim da se do Final Foura pokušamo na to adaptirati. Neće biti lako, igračima sezone završavaju krajem travnja i odmah uskaču u reprezentativne obveze, zato ćemo pokušati napraviti tako pripreme da ipak imaju vrijeme i za oporavak. Nadam se njihovoj punoj ozbiljnosti i predanosti, zato mi u toj prvoj fazi trebaju iskusni igrači koji će izgurati cilj.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare