To je to što me zanima!

Hrvatska vs Španjolska, runda 10! Jedan poraz 'vatreni' pamte

Prve četiri utakmice bile su prijateljske, a Španjolska je upisala pet pobjeda u ogledima ove dvije momčadi. Furija je "vatrenima" nanijela najteži poraz u povijesti
Vidi originalni članak

Hrvatska i Španjolska večeras od 20.45 sat igraju finale Lige nacija. Ove dvije reprezentacije odigrat će danas u Rotterdamu desetu međusobnu utakmicu. Španjolci su upisali pet pobjeda, dok su "vatreni" slavili tri puta. Samo jedna utakmica završila je bez pobjednika. Čak četiri utakmice bile su prijateljske i to su bile prve četiri utakmice između ove dvije reprezentacije. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pobjeda Hrvatske u prvoj utakmici

UOČI VELIKOG FINALA Dalić: Trebamo uzeti to zlato za Luku, nema favorita, a 25.000 navijača je dokaz da vrijedimo

Prva utakmica odigrana je u Valenciji 1994. godine. Hrvatska je slavila 2-0 golovima Roberta Prosinečkog i Davora Šukera. Španjolska je do te utakmice bila neporažena na svom terenu čak 20 utakmica. 

POGLEDAJTE VIDEO: PROGNOZA FINALA

NOSIT ĆE NAS 25.000 NAVIJAČA Dalić je ubacio 'lovca' Brunu kad smo lovili Brazil, pokupio pijune Nizozemcima. Šah-mat za zlato!

Pet godina kasnije u Sevillu je otvoren Olimpijski stadion, a priliku da uljepša proslavu dobila je baš Hrvatska. Španjolska se osvetila za poraz od prije pet godina i slavila 3-1. Šuker je zabio za vodstvo Hrvatske, ali su Engonga, Hiero i Garcia postavili konačan rezultat.

Treća utakmica bila je prva u Hrvatskoj. 2000. godine u Splitu uslijedio je još jedan prijateljski susret između ove dvije reprezentacije, tada smo vidjeli i prvi remi. Gledatelji na Poljudu nisu vidjeli gol na ovoj utakmici. Posljednja prijateljska utakmica odigrana je u Ženevi, a Španjolci su slavili 2-1.

GLAVNI ČOVJEK FINALA Evo tko će suditi u finalu Lige nacija! Hrvatskoj još nije sudio

Najteži poraz u povijesti

Prva utakmica koja je imala rezultatsku važnost igrala se na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini. Španjolska je slavila 1-0 i izbacila Hrvatsku s Eura. Bila je to jedna od najboljih generacija Španjolske jer su dvije godine prije osvojili naslov svjetskih prvaka, a četiri godine prije osvojili Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj. 

Nisu "vatreni" dugo čekali na uzvrat. Na Europskom prvenstvu u Francuskoj Hrvatska je slavila 2-1. Španjolcima su presudili Nikola Kalinić i Ivan Perišić.

Sljedeće dvije utakmice bile su u Ligi nacija. U prvoj je Španjolska slavila 6-0 i tako nanijela najteži poraz Hrvatskoj u povijesti. Izabranici Zlatka Dalića slavili su u uzvratu u Zagrebu 3-2, a dva gola zabio je Tin Jedvaj.

Posljednju utakmicu ove dvije reprezentacije odigrale su na EP 2021 godine u osmini finala. Španjolska je tada u ludoj utakmici slavila 5-3 nakon produžetaka. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • MarjanaKrstavac 18.06.2023.

    da 2018 Rusija

  • MarjanaKrstavac 18.06.2023.

    skeptična sam ali nadam se no kako imamo sreće navikli smo biti drugi ili treći ali vrijeme je da i mi bar jednom dobijemo ali opet ne treba zuriti

  • željna svega 18.06.2023.

    11- 1 za nas idemo

Komentiraj...
Vidi sve komentare