To je to što me zanima!

Hrvatska bez greške u Europi, a klubovi iz susjedstva ispali od Maltežana, Andoraca, Azera...

Klubovi iz regije nisu briljirali u kvalifikacijama za euro-natjecanja. Ispadali su od klubova iz Andore, Azerbajdžana, Cipra i Malte. Samo su hrvatski klubovi stopostotni
Vidi originalni članak

Hrvatski klubovi savršeno su ušli u europsku sezonu. U šest odigranih utakmica ostvarili su svih šest pobjeda. Ni stariji ljudi ne pamte kada je posljednji put Hrvatska imala ovakav učinak.

Dinamo je pokazao premoć protiv kazahstanske Astane (4-0, 2-0), Osijek je riješio mađarski ZTE (1-0, 2-1), a Rijeka je napunila mrežu kosovskog Dukagjinija (1-0, 6-1).

No, klubovi iz regije nisu se baš proslavili. Posebno su loše prošli klubovi iz Bosne i Hercegovine, koji u drugom pretkolu nisu ostvarili nijednu pobjedu. 

Mostarski Zrinjski u četiri odigrane utakmice u kvalifikacijama za Ligu prvaka ostvario je samo jednu pobjedu, i to u prvom pretkolu protiv armenskog Urartua (1-0). Prošao je tek nakon penala, u regularnom dijelu bilo je 2-1 za Armence, a nakon produžetaka 3-2. U trećem pretkolu čekao ih je Slovan iz Bratislave protiv kojeg su upisali poraz (1-0) i remi (2-2). No, Zrinjski ima šansu za popravak dojma jer svoj europski put nastavlja u kvalifikacijama za Europsku ligu protiv islandskog Breidablika. Prođe li ga, osigurat će grupnu fazu najmanje Konferencijske lige.

Međutim, šansu nemaju Borac Banja Luka i Željezničar koji su svoj europski put okončali u drugom pretkolu KL-a. Borac iz Banje Luke ispao je od bečke Austrije (1-0, 2-1), a Željezničar je ispao od Neftçija iz Bakua od kojeg su ispali bez pobjede (2-2, 2-0).

Europski put još je prije okončalo Sarajevo koje je u prvom pretkolu KL-a nevjerojatno ispalo od gruzijskog Torpeda iz Kutaisija, momčadi koja je prošlu sezonu završila kao petoplasirana u gruzijskom prvenstvu. Sarajevo protiv gruzijske momčadi nije ostvarilo nijednu pobjedu, prvu utakmicu odigrali su neriješeno (2-2), a uzvratnu utakmicu izgubili su nakon penala. 

I Vojvodina je ispala, Slovenci nešto uspješniji

Što se tiče Srbije, oni su u drugom pretkolu imali samo jednog predstavnika, Vojvodinu. Ni ona se nije proslavila, izbacio ju je ciparski APOEL (2-1, 2-1). Ostali srpski klubovi kvalifikacijama se priključuju u nešto kasnijoj fazi. Preciznije, Bačka Topola priključit će se kvalifikacijama za LP u trećem pretkolu, Čukarički u play-offu EL-a, a Partizan u play-offu KL-a. Crvena zvezda ima izravan plasman u grupnu fazu LP-a.

Slovenski klubovi nešto su uspješniji. Celje je nakon raspucavanja penala prošlo Vitoriju Guimaraes (4-3, 0-1), Maribor je slavio protiv luksemburškog Differdangea (1-1, 4-3), a ljubljanska Olimpija izbacila je Ludogorets (1-1, 2-1). Jedino Domžale nisu bile uspješne, ispale su još u prvom pretkolu od malteškog Balzana (1-4, 3-1).

Od ostalih klubova iz regije, crnogorska Sutjeska ispala je od andorske Santa Colome (2-0, 0-3), momčad Budućnosti iz Podgorice ispala je od makedonske Struge (1-0, 4-3), a Arsenal iz Tivta ispao je još u prošlom pretkolu od armenskog Alaškerta (1-1, 6-1). Kosovski Dukagjini ispao je od Rijeke (1-0, 6-1), a Drita od Viktorije Plzen (0-0, 2-1). Ballkani je prošao sjevernoirski Larne (3-0, 4-1).

Dakle, hrvatski klubovi zasad su najuspješniji. Nakon šest godina imat ćemo četiri predstavnika u trećem pretkolu kvalifikacija za euro-natjecanja. To se zadnji put dogodilo 2017. godine. Tada su do trećeg pretkola Europa lige dogurali Lokomotiva, Rijeka i Hajduk, a istovremeno je Dinamo bio u trećem pretkolu Lige prvaka. 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • Tonino1986 05.08.2023.

    Šta se busamo u 3.ispadamo vjerojatno svi.Srbi će sigurno imati 3 u skupinama i 4.možda ,eto šta se dogodi kad imaš još jedan solidan klub kao Srbi,Zvezda ko Dinamo donosi bodove već godinama ,a Partizan ju jednako usoješno prati,a kod nas samo Dinamo vuce svi ostali ispadaju,část iznimki ponekad Rijeka.

  • Beograd celi uz Hajduk 05.08.2023.

    I fk hajduk bi ispo ko i svake godine decenijama ispada od takvih  💪💪💪

  • RobertoŠarić 05.08.2023.

    Jebala vas regija

Komentiraj...
Vidi sve komentare