To je to što me zanima!

Hoće li vas u Njemačkoj stvarno kažnjavati zbog lažnog dresa? 'To je samo zbog crnog tržišta'

Apeliram da se naši državljani pridržavaju propisa, a to se tiče i dresova. U slučaju bilo kakvog problema upućujemo da nam se jave, rekao je veleposlanik Hrvatske u Njemačkoj, Gordan Bakota
Vidi originalni članak

Prije početka Europskog nogometnog prvenstva medijima se proširila priča kako će se kažnjavati navijači koji nose krivotvorene dresove. Kazne za takav prijestup idu čak do 5000 eura, no u stvarnosti mala je vjerojatnost da će policija zaustavljati navijače i provjeravati nose li originalni dres ili onaj jeftiniji, lažni.

- Pošto idem u Njemačku pratit utakmicu, čuo sam da trebaju original dresovi pa sam iz toga razloga kupio originalni - rekao je Martin iz Zagreba za HRT.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Priča se zakotrljala u ožujku ove godine putem britanskog portala, a potom je preplavila društvene mreže. No čini se kako je to puno veća tema u Hrvatskoj nego u Njemačkoj, pojašnjava glavni urednik Berlinskog magazina Željko Matić.

PROBLEMI Skandal na treningu Srbije u Njemačkoj pred Euro: Huligani s tribina policiju gađali bakljama

- To je samo da se suzbije crno tržište, ljudi koji su planirali tu dovesti neku veću količinu i to prodavati - pojasnio je Krešimir Kovač koji u Njemačkoj živi posljednjih pet godina. Iako je Njemački Zakon o zaštitnim znakovima propisuje visoke kazne, one će se odnositi na one koji su na prvenstvo došli zaraditi prodavanjem krivotvorenih dresova.

HRVAT IZ NEURUPPINA 'Oduševio me Joško Gvardiol, a tražio sam Luku Modrića da na dočeku kaže nešto navijačima!'

Dresovi su dio ogromnog crnog tržišta

Svaki deseti mladi navijač svjesno kupuje krivotvorenu sportsku opremu, pokazalo je istraživanje Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo.

- Iz kojih prolazi da se gubici mjere oko 851 milijun eura na godišnjoj razini od prometa krivotvorenih proizvoda što svakako jest značajna šteta za industriju - potvrdila je Marija Šiša Hrlić, voditeljica Odjela za autorsko i srodna prava i provedbu prava intelektualnog vlasništva.

Nije čudo što mnogi pribjegavaju kupnji lažnih dresova jer su oni osjetno jeftiniji od originala. Službeni dres kvalitetnijeg je materijala, ima oznake proizvođača i logotip nogometnog saveza. Njegova cijena seže od 70 do 150 eura. Onaj koji nema takve kvalitete, puno je jeftiniji i može se pronaći za 15 eura.

VIDEO: PRIJE TOČNO 18 GODINA Dan kad je čak 50.000 Hrvata pjevalo himnu, Claudia Schiffer hvalila Hrvatsku, Dalić navijao

- Apeliram da se naši hrvatski državljani pridržavaju propisa, a to se tiče i dresova. U slučaju bilo kakvog problema upućujemo da nam se direktno jave - rekao je veleposlanik Hrvatske u Njemačkoj, Gordan Bakota.

Prvenstvo počinje u petak, a ostaje nam vidjeti koliko će se navijači pridržavati propisa i hoće li biti kažnjenih pojedinaca zbog lažnih dresova.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Leolalic 13.06.2024.

    Ma kakve kontrole i kazne pa ovdje svaki drugi nosi dres made in Turska. a svaki drugi dres Njemacke isto tako. Tako da neznam koje su ovo budalavstine. pozdrav

  • Njofra27 13.06.2024.

    Da imam 5000€ nebi ni imao dres sa pijace 🤣

  • borriello10 13.06.2024.

    ovo je veća glupost od kažnjavanja necijepljenih u vrijeme "pandemije"

Komentiraj...
Vidi sve komentare