To je to što me zanima!

VIDEO Rakitić zahvalio sponzoru i poručio: Nisam očekivao da će doći taj dan. Bila je jedna opcija

Reprezentacija je načelno gotova priča, ali izbornik i Savez znaju da sam na raspolaganju ako me budu trebali. Kad me vjenčani kum nazvao i zaplakao od emocija, sve je bilo gotovo, rekao je Rakitić
Vidi originalni članak

Ivan Rakitić (36) održao je prvu press konferenciju kao igrač Hajduka, a više od tisuću razdraganih navijača dočekalo ga je ispred bijelog salona. Pjevale su se pjesme, palile baklje i skandiralo "hoćemo titulu". Rakitić je takve reakcije pozdravio sa smiješkom, a onda se posvetio glavnom događaju večeri. Rakitić se fotografirao s brojem 11, a ovaj dres ide humanitarnoj udruzi Bilo srce koja ce ga dati na aukciju za liječenje legende HNL-a Mladena Bartolovića.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prvi je pred mikrofone stao sportski direktor Nikola Kalinić

- Mislim da je uvod nepotreban. Dovesti ovakvog igrača u Hajduk je jedan od najvećih transfera u povijesti kluba. Velika mi je čast što je s nama, igrao je u velikim europskim klubovima i osvajao trofeje, ali mislim da je ovo najveći klub u njegovoj karijeri. Već sad je vidio što ga čeka, ali nas čeka utakmica u četvrtak i želim da ovo što prije završi. Imamo visoke ciljeve ove sezone - rekao je i pustio Rakitiću riječ.

- Prije svega se zahvaljujem svima koji su me došli pozdraviti. Hvala predsjedniku, direktoru, navijačima, a posebno mojoj ženi koja me podržala u odluci, vjenčanom kumu itd. Da mi je netko prije dva, tri mjeseca rekao da ću ovdje sjediti, vjerojatno bih mu se nasmijao. Sretan sam i ponosan. Dat ću sve od sebe na travnjaku i to je najbitnije. Jedva čekam priključit se momčadi i postat dio grada i kluba.

Što se promijenilo u 15-ak godina otkad ste bili na turniru "četiri kafića". 

- Pa evo tu je glavni krivac, kojeg me pozvao prije 17 godina kada smo kao dva mlada lava krenuli u pobjedu na turniru četiri kafića. Nikad nisam očekivao da će biti ovako lijepo i da ću imati tako posebnu vezu. Ja sam Hrvat, za mene je Hrvatska sve i s godinama vidiš da te veže jako puno uz Split, uz ljude ovdje, uz Hajduk. Ništa to nije planirano ni forsirano, ovdje se osjećam kao doma, a tko bi rekao da imam najbolje prijatelje baš u Splitu. Tu je moj dom u Hrvatskoj. Moram se zahvaliti Tommyju, koji mi je od prvog poziva jasno dao do znanja da želi da budem dio Hajduka. Idem dati sve od sebe, ova ljubav je počela prije 17 godina.

Kad ćete zaigrati i koliko ste spremni?

- Htio sam biti što je bolje moguće spreman, ali nije isto kad sam treniraš ili s momčadi. Jako se dobro osjećam i to je najbitnije. Ovih dana sam radio po posebnom programu, jako dobro se osjećam. Jedva čekam da sve to krene, dođe trenutak kad ti postane dosta teretane i solo treninga. Jedva čekam i što prije zaigram to bolje.

Jeste li razgovarali s trenerom Gattusom, kako vas on vidi?

- Trener je gazda, on zna što treba i što ne treba. Bude li trebalo igrati desnog beka, nema problema. Tu sam da dam sve od sebe i da pomognem suigračima. Bitno je da se upoznamo i da vidimo iz dana u dan kako dišemo i kako radimo - rekao je Rakitić, a onda pustio sportskom direktoru da odgovori na nekoliko pitanja.

Sportski direktor Nikola Kalinić o planovima:

- Idemo korak po korak, dug je prijelazni rok. Počinju nam bitne utakmice, a prijelazni rok je do početka rujna. Svi će gledati i vagati opcije i mislim da će se zadnjih deset dana puno toga dogoditi. 

Koliko je Džeko blizu da dođe?

- Ovdje radimo svi skupa i dovodimo svi skupa. Meni je osim ovako velikih pojačanja (kao što su Raketa i Gattuso), bitno da radimo više na terenu i uvjetima za rad. Ljeti je zapaljen, a zimi bude vode na njemu. Ako želimo top rezultate, ne možemo imati amaterske uvjete. Obavili smo par razgovara s gradom i nadam se da će se tu stvari promijeniti. 

- U vezi Džeke pisale su se većinom neistine, ali o tom potom - rekao je i vratio zvijezdi večeri "mikrofon u ruke".

Ivane, hoće li Hajduk biti prvak?

- Želim se svima zahvaliti, a svi imamo istu želju: pobijedit svaku utakmicu. Tek sam sletio, jedva čekam upoznati trenera i suigrače. Svi mi imamo taj gen u sebi da jednostavno sve želiš pobijediti, pa čak i djecu kad igramo Uno karte. Jedva čekam zaigrati, boriti se i dati sve od sebe. Idem iz utakmice u utakmicu i ne razmišljam što će biti za šest, sedam ili devet mjeseci.

Jeste li sto posto spremni za igrati? Primjerice u Koprivnici i takvim terenima?

- Volim nogomet, a tu je direktor da se bori za te uvjete. Dat ćemo sve od sebe da na uvjetima koji god bili budemo pravi. Nema ljepšeg osjećaja nego igrati nogomet, pa makar i na betonu. 

Koliko poznajete momčad i koliko ste pratili HNL?

- Pratio jesam, ali ne mogu reći da znam sve detalje. Takav sam tip da ću nekoliko dana gledati, analizirati i upoznavati se s protivnicima. Neće biti problema, a naše ljude znam. Ostalo ću nadoknaditi i biti spreman. 

O RAZLOZIMA DOLASKA

- Kad me vjenčani kum nazvao i zaplakao od emocija kad je sve bilo gotovo, tu je sve rečeno. To je čista odluka srca, emocija, ljubavi i na kraju krajeva naravno da su predsjednik, direktor i Tommy pokazali da me žele ovdje. Volio bih da sam ovdje već nekoliko dana. Otkad je postojala mogućnost da dođem u Hrvatsku, u igri je samo Hajduk. Žena je Španjolka, ali je upoznala ljude i zavoljela. To je na kraju najbitnije; vidjeti sretne ženu, djecu, kuma.

Koliko ste spremni za mentorsku ulogu mlađim igračima?

- Ja sam se uvijek volio vezati za starije igrače. Iskustvo koje ti mogu donijeti je nešto jedinstveno i to mi je bilo najbitnije u karijeri. Jedva čekam ući u svlačionicu i biti dio mlade momčadi. Pratio sam dečke na Youth ligi (Ligi prvaka za mlade) i dobro sam informiran. Svi želimo isto i borit ćemo se za isto. Najbitnije je ono što pružim na travnjaku, a sve ostalo što mogu pružiti je dodatak. 

Je li reprezentacija gotova priča?

- Ja sam reprezentaciji i izborniku uvijek na raspolaganju, ali to je više iz nekog prijateljstva i dobrog odnosa s izbornikom. Moja koncentracija je maksimalno na Hajduku, a u Savezu znaju da sam ja uvijek na raspolaganju izborniku ako me zatreba.

Nikola Kalinić privodio je press konferenciju kraju i rekao:

Nikola, kako uklopiti mlade igrače u sastav?

- Nema mladih i starih igrača, ili može ili ne može. Ima mladih koji ne mogu ništa, a ima i onih od 36 godina koji mogu puno. Tko brani mladim igračima da se nametnu. U Hajduku je teško igrati, a mladi igrači ne mogu osvajati naslove. Luku Vuškovića smo skoro upropastili. 

Kako mislite upropastili?

- Čekalo se njegov 16. rođendan da ga gurnemo u prvu ekipu i nametnuo se narativ da više nikad nećemo primiti gol. Stavili smo ga odmah tri utakmice u prvi sastav i onda maknuli. S mladima treba polako i strpljivo, a teško je da tako mladi igrači budu odmah nositelji, pogotovo u Hajduku. Velike su ambicije i težak je to teret za nositi. - rekao je i dao Rakitiću završnu riječ.

Ivane, kako će biti nastupati na drugim stadionima u Hrvatskoj?

- Imao sam tu želju da zaigram u Hrvatskoj i nema ljepšeg osjećaja nego igrati u svojoj državi. Nije bitno u koliko sati i kakva je trava, ali fantastično je igrati u prvoj HNL za Hajduk. Jako sam sretan, a sve reakcije ću razumjeti, bilo pozitivne ili negativne. Tu sam da pomognem Hajduku. Sve ću primiti s maksimalnim poštovanjem.

Idi na 24sata

Komentari 176

  • imaš alfa,beta,gama... 22.07.2024.

    Sad će nam 10 jaja u Starigrad Paklenici u hipermarketu umjesto 4.29 eura biti barem 7 eura,šta nas briga mi smo sretni kao.HŽV!

  • JurekJuric 22.07.2024.

    Bit će dovoljno da Rakitić odigra jednu dobu utakmicu i zbog neviđenog pritiska rulje na Dalića - Rakitić završi u reprezentaciji.... Vidim nudi se stalno pa što si otišao ako se želiš vratiti...Malo bi poškio pa malo kakio..

  • kajzanavekkadsamblokiran 22.07.2024.

    Hahaha, hahaha

Komentiraj...
Vidi sve komentare