To je to što me zanima!

Hajduk nikada nije imao bolji učinak u 'ligi 10'. Spartanski režim Gattusa urodio plodom

HNL nam se vraća za dva tjedna kada počinje druga četvrtina prvenstva, a Hajduk je reprezentativnu stanku dočekao na prvom mjestu. Prvi put ove sezone
Vidi originalni članak

S četvorkom u mreži Šibenika, a vrlo lako je moglo biti i više, Hajduk je prvi put ove sezone zasjeo na prvo mjesto i na vrhu će dočekati početak druge četvrtine prvenstva. Malo tko je mogao zamisliti ovakav rasplet nakon turbulentnog početka sezone. Dva remija u četiri kola pa ispadanje od Ružomberoka iz Europe, odlazak Ivana Perišića i unutarnji sukobi u klubu, smjena Nikole Kalinića. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Momčad za to vrijeme nije briljirala na terenu, pobjeđivala je na krilima Marka Livaje koji je jedini zabijao, Gennaro Gattuso bio je pod velikim pritiskom, ali uspio je nekako stabilizirati situaciju. Navijači i igrači stali su uz njega, a prekretnica je bila pobjeda protiv Dinama na Maksimiru. Od tada su krenule cvjetati ruže na Poljudu. Vrlo brzo se zaboravilo na previranja, a momčad je eksplodirala. Četiri gola Gorici, remi s Rijekom pa četvorka Šibeniku za prvo mjesto na ljestvici.

Glavni razlog preporoda je Gennaro Gattuso. Uveo je strogu disciplinu, nešto čime su prethodnih godina na Poljudu imali velikih problema i spartanskim režimom besprijekorno je fizički pripremio igrače. Kada je posložio te bazične stvari, kvaliteta je konačno došla do izražaja. Uvjerio ih je da mu bezgranično vjeruju i slijede ga. Izvrstan je psiholog i komunikator, zna kada treba pristupiti očinski, a kada ih 'nagaziti'. I nema popusta za nikoga, svi moraju poštovati pravila i disciplinu, osjetili su to na koži neki prvotimci, najnoviji primjer je Rokas Pukštas koji se uvjerio da nema nedodirljivih. Atmosfera je fenomenalna, momčadska kemija nikad bolja, a to se sve reflektiralo i na teren. Hajduk igra briljantno, stvara puno prilika i 'gazi'. 

Šest pobjeda i tri remija, odnosno 21 bod, učinak je nakon prve četvrtine prvenstva. Bolji učinak klub imao je samo pod Zoranom Vulićem u sezoni 2006/2007 kada je skupio 22 boda. No, otkako je 'lige 10', koja je uvedena u sezoni 2013/2014, niti jedan trener Hajduka nije imao bolji učinak od talijanskog trenera!

Preporodio je Marka Livaju koji djeluje spremnije nego ikada. Ne pamtimo je li ikada, otkako se vratio u Hajduk, ovako pritiskao suparničke stopere i sudjelovao u obrambenoj fazi. Trebao mu je netko poput Gattusa tko se neće libiti viknuti na njega, ali i zagrliti kada je to potrebno.

Nadalje, Talijan je jedan od rijetkih koji se usudio dati veću šansu 'bilim tićima'. Doduše, silom prilika, ali vjerovao im je i uzvratili su mu na terenu. Bruno Durdov (16) hit je dosadašnjeg dijela sezone, zabio je tri gola i neizostavan je u prvih 11. Dominik Prpić (20) dobio je pretpoziv Zlatka Dalića, a fenomenalno igra i Šimun Hrgović (21). Pokazao je Gattuso da momčad može pobjeđivati, igrati sjajno i uz to razvijati mlade igrače. Prethodni treneri to su obećavali, imali su i bolju momčad nego talijanski stručnjak, ali su podbacili. 

Ipak, treba priznati, raniji treneri nisu imali Ivana Rakitića. On je Gattusova produžena ruka, čovjek koji je uštimao Hajdukovu igru i pod tim obrascima momčad igra. Sve se vrti oko njega u igri, dirigira cijelom momčadi i savjetuje suigrače na terenu, ali i na puno toga utječe u svlačionici. On je ogledni primjer svim mladićima kako treba raditi, igrati i ponašati se. Riječ jednog od najvećih hrvatskih nogometaša zlata vrijedi u razvoju svakog igrača i to je najveće blago ovog Hajduka. 

Budućnost je blistava, splitski klub je na prvom mjestu otišao na reprezentativnu stanku i može se u miru pripremati za nastavak sezone. Momčad igra sjajno, ali ima još veći potencijal od ovoga. I to je ono što najviše raduje navijače.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Dalmatinac1911th 07.10.2024.

    Livaja bog nogometa!

  • Daimos 07.10.2024.

    Dok hajduk pobijedi 4:0 onda su moćni i odlični, dok Dinamo pobijedi sa tolikim rezultatom protivnik je skinuo gaće. Tovarska logika. 🤣😂😂 Šibenik je cijelu utakmicu napravio 3 prekršaja.

  • Mr. Pickles 07.10.2024.

    Đenerale ako osvoji naslov postat će počasni građanin Splita 🙃

Komentiraj...
Vidi sve komentare