To je to što me zanima!

Fifa potvrdila sustav nositelja kvalifikacija za SP. Hrvatska do prvog šešira kroz Ligu nacija

Mjesto među dvije najbolje selekcije u skupini značit će sigurno mjesto među nositeljima u kvalifikacijama za idući Mundijal, a postoji i rezervna opcija kroz Fifin ranking
Vidi originalni članak

Fifa je u utorak potvrdila ono što je glasnogovornik saveza Tomislav Pacak spomenuo kao vjerojatnu opciju na konferenciji za medije povodom okupljanja reprezentacije u ponedjeljak na pitanje o određivanju nositelja za ždrijeb kvalifikacija Svjetskog prvenstva 2026. u Sjevernoj Americi.

POGLEDAJTE VIDEO: Dalić o Perišiću i Siguru

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Za razliku od dosadašnjeg načina određivanja, kad je Fifa u obzir uzimala samo svoju rang ljestvicu, ovaj put honorirati prve dvije reprezentacije iz svake skupine A razreda Lige nacija mjestom u prvoj jakosnoj skupini (ukupno osam). Njima će pridodati još četiri najbolje plasirane reprezentacije na njenoj ljestvici koje nisu četvrtfinalisti Lige nacija, a ljestvicu će koristiti i za određivanje drugih jakosnih skupina, izvijestio je HNS.

S obzirom na novi format Lige nacija s četvrtfinalom koje se igra u ožujku iduće godine (a završnica kao i dosad u lipnju), sudionici završnog turnira kvalifikacije za SP ne mogu započeti prije rujna i Mundijal će moći izboriti u svega šest utakmica kroz skupine s četiri momčadi u rujnu, listopadu i studenom.

Ždrijeb kvalifikacija će biti poznat prije završnice Lige nacija i to tako da pobjednik četvrtfinala Lige nacija ide u manju skupinu, a gubitnik u veću skupinu s pet momčadi i kvalifikacije počinje u lipnju, kao i trećeplasirani iz skupine A u Ligi nacija koji će u ožujku razigravati za ostanak s drugoplasiranim iz Lige B. Put na Mundijal s nikad više reprezentacija (48) izborit će 12 pobjednika kvalifikacijskih skupina, a u razigravanje će 16 selekcija, 12 drugoplasiranih i još četiri po plasmanu u Ligi nacija.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • okii 03.09.2024.

    imamo lijepu sansu biti prvi u skupini

  • RREAL MADRID 03.09.2024.

    UEFA želi dati na važnosti ligi nacija, kako je reprezentacije ne bi olako shvaćale, a opet se ide na ruku velikm repkama. Znači ako ne budeš među prva dva mjesta, ideš preko ljestvice u prvi bubanj. Ili nek bude jedno ili drugo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare