To je to što me zanima!

Evo objašnjenja zašto osuđeni silovatelj 12-godišnje djevojčice nastupa na Olimpijskim igrama

Steven van de Velde (29) osuđen je na četiri godine zatvora 2016. godine. Dio kazne odslužio je u Velikoj Britaniji, dio u Nizozemskoj po njihovim zakonima. Kada je učinio što je učinio imao je 19 godina
Vidi originalni članak

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) priopćio je da nije imao nikakvu ulogu u odluci nizozemske odbojke da odabere osuđenog silovatelja za nastup Olimpijskim igrama, izbor koji je kritizirala skupina za zagovaranje žena u sportu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Steven van de Velde (29) osuđen je na četiri godine zatvora u Velikoj Britaniji 2016. nakon silovanja 12-godišnje djevojčice dvije godine ranije kada je imao 19 godina. Nakon što je tamo odslužio dio kazne, prebačen je u Nizozemsku i kazna mu je prilagođena standardima nizozemskog zakona. Van de Velde se ponovno natječe u odbojci na pijesku od 2017., a prošli je mjesec imenovan u nizozemsku olimpijsku reprezentaciju.

PLUTAJUĆA ODBOJKA VIDEO Teren pluta, oni 'lete': Evo kako je bilo na neobičnom turniru u odbojci u Sloveniji...

- Imenovanje pojedinačnih članova momčadi, nakon kvalifikacija na terenu za igru, isključiva je odgovornost svakog nacionalnog olimpijskog odbora - rekao je glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog odbora.

Ni Van de Velde ni trener nizozemske olimpijske reprezentacije u odbojci na pijesku nisu bili odmah dostupni za komentar.

Ima potporu saveza

Odabir sportaša za Olimpijske igre ovisi o svakom nacionalnom NOO-u iako MOO šalje pojedinačne pozivnice nakon nacionalnih nominacija. MOO ima pravo ili ne izdati pozivnice ili ih povući prije ili tijekom Olimpijskih igara.

NAJVEĆA GRČKA ZVIJEZDA VIDEO Giannis zaplakao: 'Taj mi je poraz od Hrvatske bio u glavi'

Tako je odbio je izdati pozivnice za Igre u Parizu nekim ruskim i bjeloruskim sportašima koji su ispunili kvalifikacijske kriterije nakon procesa provjere vezanog uz njihovu aktivnu podršku ratu u Ukrajini ili ugovorne veze s ruskom vojskom.

Neki sportaši i skupine za ljudska prava usprotivili su se Van de Veldeovoj nominaciji.

- Van de Veldeova prisutnost u nizozemskom olimpijskom timu potpuno ne poštuje i obezvrjeđuje preživjele njegove zločine - rekla je Kate Seary, suosnivačica i direktorica Kyniska Advocacy koja radi na zaštiti i poštivanju žena u sportu.

SVE O TURNIRU Kvalifikacije za Olimpijske igre: Kad i gdje igra Hrvatska, gdje je prijenos? Košarkaši love Pariz

- Njegovo sudjelovanje šalje poruku svima da sportsko umijeće pobjeđuje zločin.

Van de Velde ima potporu Odbojkaškog saveza svoje zemlje (Nevobo) i nacionalnog sportskog saveza.

- Prije nego što je Van de Velde izrazio želju da se vrati odbojci na pijesku u to vrijeme, naširoko smo razgovarali s njim, ali i s NOC-om... među ostalima", rekao je Michel Everaert, glavni tajnik Nevoba.

- U potpunosti podržavamo njega i njegovo sudjelovanje u Parizu.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Junak,iz doline 28.07.2024.

    Novo normalno...

  • PumaPunku 09.07.2024.

    U ovom drustvu kakvom trenutno zivimo, nista nas nesmije iznenaditi.... I ako se pomjeraju granice ovoga ludila iz dana u dan...

  • simri 08.07.2024.

    Ovdje su svi zatajili, od sudova do MOO-a. Pitanje je zašto.

Komentiraj...
Vidi sve komentare