To je to što me zanima!

Englez na lokosima: HNL je 53. liga koju sam posjetio u sezoni!

LUDI ZALJUBLJENIK U NOGOMET Englez Matt Walker (41) ove sezone proputovao je prve lige svih Uefinih članica, a ovih dana boravi u Hrvatskoj. Sve je planirao godinu i pol
Vidi originalni članak

Ideja mi je sinula kad sam čitao knjigu “Žigosanje terena” o kvalifikacijskom ciklusu Lihtenštajna za SP 2002. Pomislio sam: ‘Pa ako netko može napisati knjigu o nogometu u Lihtenštajnu, zašto ne napisati knjigu o obilasku utakmica prve lige svih 55 Uefinih članica u jednoj sezoni?’, kaže Matt Walker.

Engleski zaljubljenik u nogomet odvažio se na nesvakidašnji projekt, a pretposljednja zemlja na njegovu putovanju dugom nekoliko desetaka tisuća kilometara autom, vlakom, avionom i trajektom baš je - Hrvatska.

- Izvorno sam mislio pogledati samo utakmicu između Istre i Rijeke jer se igra u tjednu, to mi pomaže planiranju jer je samo 40 vikenda kad se igra nogomet. Putovao sam iz Budimpešte u Pulu i primijetio da igraju Lokomotiva i Slaven Belupo pa sam odlučio stati u Zagrebu i iskusiti još jednu utakmicu. Kvaliteta nogometa bila je veća nego na utakmicama u Sloveniji, pogotovo u Mađarskoj. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi Lokomotiva izgledala u engleskom ligaškom sustavu. Znaju igrati, ali dobili su više vremena tijekom posjeda lopte nego što bi dobili u Engleskoj - rekao nam je Matt.

Nesvakidašnje putovanje započeo je još u lipnju prošle godine u Gruziji, a prije toga morao je dobiti slobodno od svog poslodavca, gdje radi kao statističar.

- Tražio sam neplaćeni dopust od 18 mjeseci; 11 mjeseci za putovanja i još sedam da napišem knjigu o projektu. Moj je šef veliki navijač Manchester Uniteda pa se odmah složio s tim - objasnio nam je 41-godišnji Londončanin, koji je veliki zaljubljenik u našu zemlju.

- Hrvatska je država s prekrasnom obalom i prijateljski rasploženim ljudima koji govore engleski. Za osobu koja je posjetila 97 država diljem svijeta možda je previše popularna. Nogomet? Mogu imenovati više igrača iz Hrvatske, bivših i sadašnjih, nego iz bilo koje druge zemlje u regiji. Mislim da Hrvatska udara daleko iznad svoje kategorije u međunarodnom nogometu - kaže.

Ideja za ovaj pothvat svakako je sjajna, ali mnogi bi zapeli već na najvažnijem koraku - financijama. Ipak, ne i Matt.

- Godinu i pol štedio sam novac, a smještaj mi je bio najveći trošak. Pokušao sam klubove obavijestiti da ću posjetiti njihove utakmice tako da dobijem besplatne ulaznice, ali one su ionako jeftine u većini zemalja. Besplatno sam ga gledao u Gruziji, Azerbajdžanu, Armeniji, Andori, Gibraltaru, San Marinu, Rumunjskoj i na Farskim Otocima. Sponzorstva? Nemam ih. Bolje je ovako jer sam mogu odlučivati što želim. Te odluke nisu uvijek bile ispravne, ali su moje - kaže Matt.

Tijekom puta po Europi uzduž i poprijeko upoznao je brojne ljude i doživio štošta.

- Nisam se nigdje razbolio, to je prednost kad ne radite u uredu. Jednom sam u Kazahstanu jeo odrezak “bešbarmak” koji je bio ukusan, ali ljut! Bio je srpanj, pržilo je 40 stupnjeva i bilo bi mi draže da sam ga jeo zimi.

Najglasnijim navijačima ocijenio je turske koji stvaraju buku zbog kojih i protivnički igrači pate, a najtišim one Genta, kluba u kojem igraju Lovre Kalinić i Franko Andrijašević.

- Mislim da ste čitali o napadaču Leipziga Timu Werneru koji je izašao iz igre tijekom utakmice protiv Bešiktaša zbog prevelike buke. Jednako glasno bilo je i na utakmici Trabzonspora. Navijači Genta bili su jako tihi. Gent je grad s imućnim ljudima i dobio sam dojam kako puno ljudi odlazi gledati utakmice na novom stadionu jer si to mogu priuštiti, a ne zbog privrženosti klubu.

- Planovi? Završit ću knjigu i pogledati tri utakmice na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, među kojima je i Argentina protiv Nigerije iz hrvatske skupine. Ali ne vidim kako bi ovo mogao biti moj zadnji nogometni izazov. Kako bi bilo da posjetim sve azijske lige u jednoj sezoni - zaključio je Walker, čije dogodovštine možete pratiti na 55footballnations.com.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • 6thcancer 17.04.2018.

    Britanac, popij nesto pa dodi do Poljuda ;) #54

  • Euro-Plenki 17.04.2018.

    Ima se - može se!!

  • It's kišing 17.04.2018.

    Pozdravi šefa...

Komentiraj...
Vidi sve komentare