To je to što me zanima!

Brojke ne lažu: Rijeka je pod Sopićem igrala bolji nogomet! Osim u jednom segmentu igre...

Pod bivšim trenerom pucala je 15 puta po utakmici, dok se pod vodstvom Đalovića broj spustio na manje od 10 (9,56). Nešto manje dopušta ova Rijeka (7,22 naspram 7,45), ali to je znatno manja razlika nego u napadu
Vidi originalni članak

Nogometaši Rijeke odigrali 0-0 protiv Slaven Belupa u 9. kolu HNL-a i tako nastavili nevjerojatan defanzivan niz ove sezone. Naime, "bijeli" su u prvenstvu primili jedan jedini gol u devet utakmica! Bilo je to protiv Dinama u derbiju 5. kola na Rujevici (1-1). Cinici će reći da je Olimpija "nakrcala" Rijeku (5-0) za sve ostale, ali činjenica je da se momčad s Kvarnera promijenila s novim trenerom. 

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Željko Sopić inzistirao je na "heavy-metal" nogometu s puno udaraca, jakim ritmom i vrlo "nabrijanom" Rijekom koja je prošle sezone stigla nadomak dvostruke krune. Nije uzela nijednu, jer je Dinamo bio bolji i u prvenstvu i u Kupu. 

S Radomirom Đalovićem Rijeka igra znatno opreznije i koncentrirana je prvenstveno na čuvanje svog gola. U Radeljiću i Galešiću ima ponajbolji stoperski par lige, a mora se pohvaliti i kapetana Ivana Smolčića koji na desnom beku svoj posao uvijek dobro odradi. Bojali su se na Rujevici da će se osjetiti odlazak Nediljka Labrovića u Augsburg, ali Martin Zlomislić dostojno ga je zamijenio i u devet kola čak osam puta sačuvao svoju mrežu netaknutom. 

U obrani stvari funkcioniraju odlično, što se za napad baš i ne može reći. Rijeka je zabila 15 golova u prvenstvu, što je 1,66 po utakmici, ali gledajući i Europu, 18 golova u 15 utakmica zaista nije učinak za pohvalu. Čak i kad dodamo tri zabijena protiv Neretvanca u Kupu (3-1), tih 21 u 16 utakmica daje tek 1,3 gola po utakmici, što nije učinak kojim se postaje prvak. U tom segmentu igre momčad mora rasti i napredovati. 

Usporedba Sopićeve i Đalovićeve Rijeke:

Dokazuje to i statistika, koja kaže da je Rijeka pod Sopićem pucala 15 puta po utakmici, dok se pod vodstvom Đalovića broj spustio na manje od 10 (9,56). Nešto manje dopušta ova Rijeka (7,22 naspram 7,45), ali to je znatno manja razlika nego u napadačkom segmentu igre. Ipak, posebno treba naglasiti jedan statistički podatak, onaj o stvorenim i dozvoljenim velikim prilikama. Viceprvak Hrvatske pod Sopićem je stvarao 1,73 velike šanse po utakmici, dok je pod novim trenerom taj segment igre na 0,78, što je ogromna razlika! 

Rijeka je pod prošlim trenerom i dopuštala više (1,13 po utakmici), dok Đalovićevi "bijeli" protivniku dopuste svega 0,67 velikih prilika po dvoboju. Prevedeno, svaku treću utakmicu suparnik Rijeke ostane bez velike prilike, što je hvalevrijedno postignuće. Malo "bode u oči" i podatak od trenutačnih 35,6 posto prosječnog posjeda Rijeke, koja bi ipak po inerciji stvari trebala biti dominantna u brojnim utakmicama u HNL-u. Kod Sopića je taj broj iznosio 48,6 posto, što je dosta više. 

Treba naglasiti i da se izvučene brojke odnose na sva natjecanja, pa Rijeci debakl od Olimpije (5-0) kvari neke segmente. Bez tog dvoboja, defanzivni parametri bili bi još impresivniji. Što treba više reći od jednog primljenog gola u devet kola HNL-a?

Da zaključimo interpretaciju: Sopićeva Rijeka je više zabijala, manje primala, osvajala više bodova i igrala dominantniji nogomet, dok pod Đalovićev defanzivne brojke jesu zavidne, ali ofenzivne su ispod razine kluba koji se želi boriti za titulu. 

Dio razloga leži u tome što su prošle sezone krilni igrači i napadači Rijeke bili izuzetno pucački raspoloženi. Teško je očekivati da Fruk, Janković, Pašalić i ostatak momčadi ponovno zabiju 10+ golova s 25 metara, ali Rijeka mora pronaći drugi put do gola. Fruk igra na zadovoljavajućoj razini, dok se Pašalić i Janković moraju podići u formi, a Gabriel Rukavina pronaći konstantu. 

REAKCIJE TRENERA Rijeka pred protivničkim golom muku muči! Đalović: Moramo to popraviti, imali smo probleme

Što se tiče vrha napada, Riječani imaju tri rješenja: Komnena Andrića, Stipu Pericu i Dominika Dogana. Andrić je više "target man" i mantinela nego golgeter, dok je Perica u nekoliko utakmica pokazao da može biti opasan. Dogan pravu priliku tek treba dobiti, ipak se radi o igraču koji je lani zabio 23 gola u drugoj ligi. Možda takav igrač, golgeter, baš treba ovoj Rijeci...

Nakon reprezentativne stanke Riječani gostuju u Zagrebu kod Lokomotive, a prije Kupa još dočekuju Varaždin. Očito je na čemu će Radomir Đalović i momčad najviše raditi za vrijeme dvotjedne pauze...

Idi na 24sata

Komentari 7

  • OneOfMany 06.10.2024.

    Belupo opet pokraden

  • pacovikozec1 06.10.2024.

    Bitno je ne gubit utakmice i ne primat golove i to je temelj za daljnji napredak. Pricamo o hnl a sto se tice Europe nekom drugom prilikom.

  • Palmanova 06.10.2024.

    Rekao sam ja ovaj Djalovic nije za trenera Rudesa(zapravo to je i najtezi posao jer kao trener Rudesa imas najslabije igrace u ligi,najmanje mogucnosti, ),liku je bit pomocni trener maksimum.ono 5-0 protiv Olimpije(??!!) mu nemogu(kad smo vec kooperacija, po pitanju drzavnog kvocijenta) oprostiti ,nikad

Komentiraj...
Vidi sve komentare