To je to što me zanima!

Američki 'Dream Team' pokorio Francusku i uzeo 5. zlato u nizu

I osmo na posljednjih devet Olimpijskih igara. Jedini koji su uspjeli prekinuti američki niz bili su Argentinci u Ateni. A jedan američki košarkaš ušao je u povijest, ima četiri zlata. To nije ni LeBron ni Curry...
Vidi originalni članak

Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država osvojili su novu zlatnu olimpijsku medalju, u finalnom su susretu Amerikanci pobijedili domaćina Francusku 98-87 (20-15, 29-26, 23-25, 26-21).

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kod Amerikanaca je prvi strijelac bio Stephen Curry s 24 poena, svih osam trica, uz pet asistencija. LeBron James je ubacio 14 uz šest skokova i deset asistencija. Kevin Durant je dodao 15 poena uz po četiri skoka i dodavanja, a ušao je u povijest kao jedini košarkaš koji je osvojio četiri zlata na Olimpijskim igrama.

Kod Francuske je Victor Wembanyama postigao 26 poena uz sedam skokova, dok je Guerschon Yabusele dodao 20 koševa.

Argentinci jedini iskočili

Amerikanci su tako osvojili petu uzastopnu zlatnu medalju na olimpijskim igrama, kao i osmu na posljednjih devet natjecanja. Jedini koji su uspjeli uzeti zlato u tom razdoblju su bili argentinski košarkaši koji su slavili 2004. godine u Ateni.

Na posljednjim Igrama u Tokiju SAD je pobijedio Francusku 87-82 u finalu. Ovaj put su Francuzi ostali 11 poena iza Amerikanaca te su osvojili četvrtu srebrnu medalju u povijesti.

Amerikanci su bolje otvorili utakmicu. Vodili su od početka te na kraju prve četvrtine imali 20-15. Francuska je uspjela početkom druge četvrtine napraviti seriju 8-0 i povesti 25-24 čime se odmah zapalila atmosfera u dvorani i raspršila domaća nada u veliku pobjedu.

Američka obrana na mjestu

Nije se dugo čekalo na odgovor Amerikanaca koji su brzo vratili prednost i poveli 37-31. Održavale su potom američke NBA zvijezde prednost koja je tijekom treće dionice često bila i dvoznamenkasta, ali novi francuski „udar“ uslijedio je krajem treće četvrtine kada se domaćin približio na šest poena minusa, 66-72.

Kratki su bili napadački bljeskovi Francuza, a treba reći i da su Amerikanci uglavnom cijelu utakmicu odigrali vrlo odgovorno i agresivno u obrani. U završnici su SAD nastavile održavati Francuze na pristojnoj rezultatskoj udaljenosti, ali tri minute prije kraja ipak se pojavila nada za domaćina. Wembanyama je zabio za 79-82.

Uslijedila je trica Curryja, dva pogođena slobodna bacanja Duranta, pa nove, šesta, sedma i osma trica na ogledu Curryja čime je potvrđena američka zlatna medalja.

Ranije tijekom subote brončanu medalju osvojila je Srbija koja je u utakmici za treće mjesto pobijedila Njemačku, aktualnog svjetskog prvaka, s 93-83.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Medves 11.08.2024.

    Real o, bez Currya ne bi ni do bronce došli.....

  • Mr. Pickles 11.08.2024.

    Lako je kad imaš najboljeg šutera svih vremena i koji je itekako raspoložen. I komšije i Francuzi su osjetili kako je to kada si dobar, ali...

  • daBaš 11.08.2024.

    Ma da nije sve ovo za LEcitaknjigunaopacke legacy,igrao bi jayson tatum,I ovog sto prica ko da mu je LeBron gurno svoju hrenovku u grlo, da izbace,dobili bi puno lakse.

Komentiraj...
Vidi sve komentare