To je to što me zanima!

Umrla Shelley Duvall, zvijezda kultnog hororca 'Isijavanje'

Tužnu vijest potvrdio je njezin partner Dan Gilroy
Vidi originalni članak

Shelley Duvall, zvijezda kultnog horora 'Isijavanje', preminula je u 76. godini, javlja Variety. Glumica je umrla u četvrtak u Teksasu, a tužnu vijest potvrdio je njezin partner Dan Gilroy. Duvall je bila poznata po suradnji s redateljem Robertom Altmana. Na filmu je debitirala upravo u njegovom 'Brewster McCloud'. Pojavila se i u njegovim filmovima McCabe i Mrs. Miller, Thieves Like Us i Nashville. 

KUBRICK MUČIO GLUMICU 'Isijavanje' je stravičan film, ali na snimanju je bilo još jezivije

Dao joj je ulogu u filmu Tri žene, za koju je osvojila nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Cannesu, kao i nominaciju za BAFTA-u. Nakon toga Stanley Kubrick angažirao ju je u 'Isijavanju'. Film je nastao prema istoimenoj knjizi majstora horor žanra, Stephena Kinga.

Priča o ludilu obitelji Torrance i paranormalnim događajima koje proživljavaju u praznom hotelu u brdima Colorada za kritičare je bila toliko grozno snimljena da su redatelja Kubricka i glavnu glumicu Shelley Duvall nominirali za dvije Zlatne maline, a čak ni te 'nagrade' nisu mogli osvojiti. 

Stephen King posebno je zamjerao Kubbricku što je lik Torranceove supruge, koju je glumila Duvall, pretvorio u običnu histeričnu ženu koja je tu 'samo da vrišti i bude glupa'.

- To nije lik o kojem sam pisao - govorio je King, čiji scenarij za film Kubrick navodno nikad nije ni pročitao.

PARANORMALNA AKTIVNOST? Bračni par tvrdi da su snimili blizanke iz Isijavanja: Prvo smo čuli zvižduk pa grebanje po zidu

No Duvall nije vrištala samo kako bi se uživjela u ulogu. Opsesivni Kubrick ju je stvarno doveo do ruba živaca kako bi što vjernije prikazala strah pred kamerom.

- Moraš izgledati očajno, svima tratiš vrijeme, požuri, napravi tako kako sam ti rekao - rekao je redatelj glumici u jednom od snimljenih trenutaka 'iza kamere'.

Prema glavnom glumcu Jacku Nicholsonu, Kubrick se ponašao ipak 'ljudski', dok je Shelley doslovno mučio. Držao ju je izoliranom danima kako bi što uvjerljivije odglumila Wendy, zarobljenu u pustom hotelu s podivljalim mužem.

Duvall nije smjela komunicirati s bližnjima, a kada su snimali slavnu scenu s bejzbolskom palicom, natjerao ju je da je ponovi 127 puta. Glumičine natečene crvene oči u sceni rezultat su pravog plakanja.

U toj sceni Shelley nalazi stranice s rečenicama 'All work and no play makes Jack a dull boy', a za njih je bila zaslužna Kubrickova tajnica koja je mjesecima tipkala tu rečenicu na 500 stranica. Kasnije je tipkala i na pet drugih jezika za međunarodna izdanja. 

Glumica je zbog stresa kasnije imala ozbiljnih psihičkih problema, a u jednom intervjuu kod dr. Phila rekla je kako još viđa pokojnog Robina Williamsa, s kojim je glumila u 'Popaju'.

- Jako volim Robina. Mislim da on nije mrtav, nego samo mijenja oblike - izjavila je Shelley.

Njezin partner Dan Gilroy otkrio da se intervju s dr. Philom odvio bez njegova znanja te da je pojavljivanje pogoršalo njezino psihičko stanje.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • netkotkozna 11.07.2024.

    ovo je još gore od scene s butter u Posljednji tango u Parizu jer postoji dijalog i scena i jedino je silovanje kontradiktorno jel znala ili nije, ovu su zatvorili u kupaonicu bez scenarija i nije znala niti kada niti što će se dogoditi da scena bude vjerodostojna s pravim strahom

  • Gavran13 11.07.2024.

    Film je odličan, sve 5, Nicholson kao psiho petica, ali žao mi je ove žene, koliko gnjavaže, a poslije toliko pljuvačine po njoj. Po meni uopće nije loše odglumili, baš suprotno. Počivala u miru.

  • danijel00 11.07.2024.

    idessss....na psihijatriju

Komentiraj...
Vidi sve komentare