To je to što me zanima!

Stevo Karapandža u showu je otkrio tajne okusa djetinjstva

Natjecatelje 'Masterchefa' u srijedu je podučavala legendarna gastro-zvijezda Stevo Karapandža koji je prije više od dvadeset godina bio pionir televizijskog kuharstva
Vidi originalni članak

Kandidati su se još jednom našli u Gastroškolskim klupama. Časlav je s velikom željom očekivao novu Gastroakademiju jer bi svaki put nešto novo naučio. Prošli put njihovi 'učitelji' nisu bili Dino i Mate. Nedostajali su Marku Mateiju jer s njima kandidati imaju već uspostavljenu komunikaciju.

- Mi smo kuhari amateri i jako puno nam znači Gastroakademija. Žao mi je da nije svaki dan! - rekao je.

Ipak, ni danas ih nisu podučavali Dino i Mate već legendarna gastro-zvijezda Stevo Karapandža, koji je prije više od dvadeset godina bio pionir televizijskog kuharstva. Vjerojatno ne postoji osoba koja bi kandidatima i gledateljima bolje dočarala okuse djetinjstva u ovom tjednu niti netko tko se na ime ovog kralja TV kuhinje ne sjeti kulinarske emisije 'Male tajne velikih majstora kuhinje'.

Stevo Karapandža je danas vlasnik restorana 'Sonne' u Švicarskoj nedaleko Züricha, gdje i živi. U svom restoranu poslužuje tradicionalna hrvatska jela kao što su fuži s tartufima i brancin s blitvom, a danas je kandidatima demonstrirao četiri jela na, kako je rekao, 'njegov' način. To su gulaš, sarma, smuđ i teleća rolada punjena gorgonzolom. 

Tradicionalna hrvatska jela se jedu i u Švicarskoj

Prvo što je ovaj najpoznatiji kuhar bivše države demonstrirao kandidatima je bila sarma, budući da joj treba najviše vremena da se skuha. Objasnio je da postoje dva načina pripreme: da se meso dinsta prije same pripreme sarme i da se meso koristi svježe. On je pobornik drugog načina.

- Oduvijek sam bio predstavnik tradicionalne i klasične kuhinje - kaže za sebe.

- Švicarci su oduševljeni domaćom kuhinjom te su dobri gosti - dodao je.

Ovom pioniru televizijskog kuhanja se u prošloj sezoni Masterchefa naročito svidjela obrada temeljaca i umaka. Gosti u njegovom restoranu su u velikom postotku Švicarci koji se interesiraju za hrvatsku kuhinju i zemlju te za koje smatra da su divan i tolerantan narod.

- Kad primijete da je netko vrijedan, sva vrata mu se otvaraju - kazao je.

Tajne dobre sarme i gulaša

Njegove 'tajne' za pripremu dobre sarme su probrano meso koje kupuje kod svog mesara, uzimanje više kupusa te prilaženje tom naizgled jednostavnom jelu s ljubavlju. Također, kako je rekao, bitno je i probati sirovo meso. Mišljenja je da svatko treba unijeti dio sebe u jelo koje kuha. Gulaš čiju je pripremu pokazao ima barem jednom mjesečno u svom restoranu na dnevnom meniju s palentom. Njegov gulaš, kao i sarma, također ima svoj 'tajnu' - dodatak soka od naranče što je davno 'pokupio' za vrijeme obavljanja prakse u Beču. Ideja za teleće odreske s gorgonzolom je došla iz restorana u kojem je radio po dolasku u Švicarsku gdje su bili kućni specijalitet.

Za smuđa, ribu koja je glavna namirnica u posljednjem jelu koje je demonstrirao, rekao je da je zahvalna i jedna od najkvalitetnijih riba. Razlog tome je što pliva u čistim vodama i nema puno kostiju. Pokazao je kako se poha u pivskom tijestu uz napomenu da se na isti način mogu pripremati i škampi, grgeč, oslić te čak i piletina i puretina.

Podučavanje na obostrano zadovoljstvo

Marko Matei se jako iznenadio kad je prepoznao Stevu Karapandžu. Teleći odrezak tj. roladice jako su mu se svidjele jer su klasika te misli da ih svi vole. Za gosta je rekao da je prije svega 'gospodin čovjek' i da je jako pristupačan. Gospodin Stevo za kandidate je rekao kako misli da je to što su odabrani od tolike mase već jedan značajan potencijal. Primijetio je da svi imaju bilježnice u koje pišu savjete te je čuo njihove komentare koji su pozitivni. Nada se da će netko od njih danas-sutra otvoriti restoran.

Na kraju ove Gastroakademije moguće je zaključiti da ne postoji bolja osoba koja bi u tjednu Okusa djetinjstva kandidate podučila pripremanju tradicionalnih jela od pionira televizijske kuhinje, Steva Karapandže.

Stevina priča o restoranu ´Sonne´ i Michelinovoj preporuci:

Prije dosta godina gospodina Karapandžu je u njegovom restoranu u Švicarskoj posjetio čovjek iz Michelina da pogleda restoran. Godinu dana nakon, kada je Stevo već gotovo zaboravio na to, dobio je formular na osam stranica koje je trebao ispuniti. Za godinu dana ga je dobio ponovno i tako četiri godine zaredom. Zadnje godine je supruzi rekao da će formular baciti, ali ga je ona nagovorila da to ne učini. Nakon nekog vremena mu je jedna gošća kazala kako je njegov restoran uvršten u Michelinovom vodiču te se u njemu nalazi već pet godina.

- To mi puno znači jer mi dolaze gosti. I ja bih po njemu tražio da idem negdje - rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 161

  • moduk 02.11.2012.

    Vegeta je nepotrebna - jer više nije jedini začin. To je bilo nekada. Inače uvijek želim čuti nešto novo i neku novu tajnu dobro začinjenog jela. Ovaj put je to bila naranča.

  • pernica 02.11.2012.

    Stevo je kuhar, jako smiren, običan, neumišljen, srdačan i veseo, meni je baš bilo lijepo gledati ga ponovo na TV-u, šta ima veze da je Srbin- nije on ubijao, ovo je kulinarska emisija, a on je bio velika zvijezda za vrijeme Juge baš u ovakvim emisijama, zašto ste zlobni i ljubomorni- pustite čovjeka da pokaže kako on to radi, da kuha, da reklamira na kraju krajeva Hrvatski proizvod- vegetu! a tko je voli nek je stavlja , tko ne- nek ne stavlja i to je to......meni više ide na živce ovaj naš kuhar Mate (član žirija) ili kako se zove, prepotentan je, pravi se važan, bahat je, misli da je on samo stručnjak i uvjek nađe neku manu!!!!! da sam ja sa njim u kuhinji plašila bih se pitati ga za savjet, da me ne ogadi, a dobio bi on meni kaciolom-kuhačom po glavi!!!!! bio bi on mirniji- Stevo je skroz suprotnost, rado daje savjete, smiren, jednostavan- SVAKA ČAST!

  • mala vatra 02.11.2012.

    Masterchef je skrenuo s puta. Da su im kandidati skuhali nešto kao Stevo poslali bi ga na galeriji i proglasili mu jelo nejestivim...pa molim vas lijepo kakav ajmprem...moja mama ima blizu 80 godina pa je izbacila ajmprem, a sad je to opet in i da svinjska mast obavezno pa da se začepe i ostale krvne žile koje nisu začepljene..svašta, ti kuhari koji promoviranju "zdravo" kuhanje jedu pošteno masno i slasno...pa od nečeg moraš umrijeti zar ne?

Komentiraj...
Vidi sve komentare