Ja sam vam nažalost u bolnici. Imao sam infarkt, tihim i slabašnim glasom rekao nam je kuhar Tomislav Špiček (44). Kako doznajemo, prije dva dana je završio u kliničkoj bolnici Merkur te je tamo dočekao Novu godinu.
- Sutra ću znati je li stanje dobro ili loše - objasnio je Špiček koji će sutra obaviti koronografiju. Legendarni kuhar svoju je karijeru započeo u kulinarskoj emisiji 'Kruške i jabuke' te nastavio na 'Tri, dva, jedan, kuhaj', a praksu je stekao u zagrebačkom hotelu 'Esplanade'.
- Pred njim mi se tresu ruke, njegovog suda me najviše strah - izjavio je kandidat 'Tri, dva, jedan, kuhaj'. Skoro nikada u vlastitom domu ne kupuje namirnice u trgovinama, nego pokušava sve uzgojiti sam.
- U frižideru pod obavezno uvijek moram imati: kiselo vrhnje, putar, korjenastog povrća poput mrkve i celera te suhomesnatih proizvoda poput špeka - rekao je. Tomislav živi u Zaprešiću sa suprugom Višnjom, također profesionalnom kuharicom. Upoznali su se dok je započinjao svoju kulinarsku karijeru u kuhinji Dvorca Mihanović u Tuheljskim toplicama. Uskoro su postali par, zaljubili se i vjenčali.
- Kod nas doma moja supruga najviše ima kuhaču u rukama, jer mene zbog posla često nema doma, a uz to, moja Višnja sjajno kuha - pohvalio je suprugu Špiček. Imaju dvoje djece, stariju kćer Paulu i dvije godine mlađeg sina Ivana. Tomislav je često isticao kako njegova djeca dobro kuhaju od malih nogu. Ipak, dok je on bio mali, htio je postati doktor ili pilot.
- Mom djedu se nije sviđala ta ideja da budem pilot jer se uvijek prisjećao jedne zrakoplovne nesreće u Ljubljani o kojoj je govorila cijela država. Ali već sam u sedmom razredu shvatio da želim biti kuhar - ispričao je Tomislav.
Podsjetimo, popularni kuhar nije mogao vjerovati kada su mu prijatelji pokazali da se njegovo lice, pa čak i potpis, nalaze na ambalaži raznoraznih proizvoda iz dalekih dijelova svijeta.
ako na grahu uvezenom iz Kine te mješavini začina, riži dugog i kratkog zrna, ali i drugim proizvodima brenda 'Bon Apetit' uz Špičekovu sliku i potpis stoji naznačeno 'Preporuka vrhunskoga kuhara', isti taj vrhunski kuhar ne da ne preporučuje te proizvode nego mu nije jasno kako se našao na njima.
- Pa ja sam zagovaratelj domaćih namirnica. Prestrašno je kako mi je netko ukrao identitet - ističe Špiček. I dok njegovo lice već više od godinu i pol krasi, između ostaloga, i dodatke jelima za gulaš i za piletinu popularni kuhar sudskim putem pokušava vratiti ukradeni identitet.