Već 20 godina poslužujem sve hrvatske predsjednike i njihove goste, a u RTL-ov show prijavio sam se na nagovor mlađe kćeri Bernarde (15), kaže Zagrepčanin Željko Božinović (42). Voditelj ugostiteljstva u Uredu predsjednika završio je za konobara u zagrebačkoj Ugostiteljskoj školi i dosadašnji radni vijek proveo je pazeći da hrvatski poglavari kvalitetno jedu.
- Svu trojicu hrvatskih predsjednika krasi ista osobina. Nisu zahtjevni za stolom i vole domaću kuhinju. Nikad nisu imali posebnih želja niti su tražili neka strana jela - kaže Željko Božinović. Sjeća se da je prvi hrvatski predsjednik naročito volio zagorske specijalitete.
- Obožavao je tradicionalna jela, poput zagorskih štrukli i purice s mlincima. Njegov nasljednik Stipe Mesić, kao pravi Slavonac, obožava kulen i također uživa u domaćoj hrani. Koliko se sjećam, njemu je od slastica bio najdraži štrudl od jabuka - prisjetio se Božinović poslastica koje su jeli prethodnici predsjednika Ive Josipovića.
Kaže da se u RTL-ov show “3-2-1 peci!” prijavio zato što je često s mlađom kćeri gledao kod kuće kuharska natjecanja.
- Stalno sam prigovarao pa što sad ne doda ovo, zašto sad ne umijesi ono, pa mi je kći rekla: ’Ajde tata, prijavi se’. Tek sad sam shvatio da je bilo puno lagodnije biti pametan ispred televizora zavaljen u fotelji, nego doći pred kamere i kuhati kad te stalno netko nešto zapitkuje, prekida i kad ti je nesnosno vruće - smije se Željko.
Božinović je kod kuće glavni kuhar i njegova obitelj nema prigovora, ali u showu zna čuti kritike. Dodaje kako mu nije važno ako ispadne jer smatra da je veliki uspjeh što je među 2500 kandidata ušao u izbor.
Slastičare će ocjenjivati svjetski majstori kuhinje
Kvalitetu kolača i slastica u novom showu ocjenjivat će Petra Jelić, vlasnica zagrebačke slastičarnice, i njezin kolega Marko Perić. On je godinama radio u Las Vegasu, a danas u uglednom splitskom hotelu svojim umijećem oduševljava zahtjevne turiste.
Kolač od jabuke koji obožava Stipe Mesić
Sastojci:
1 jaje, 250 g brašna, 70 g maslaca, 1 kg jabuka, 50 g šećera s cimetom, 50 g oraha, 30 g mrvica i 2 žlice šećera u prahu
Priprema:
U prosijanom brašnu napraviti udubljenje te staviti jaje i prstohvat soli, 20 g maslaca i 4 žlice mlake vode. Zamijesiti tijesto i ostaviti ga 30 minuta. Jabuke pomiješati sa šećerom i orasima. Razvučeno tijesto namazati s 25 g maslaca i posuti mrvicama. Rasporediti jabuke i zamotati. Savijaču položiti na lim namašćen ostatkom maslaca. Peći 30 minuta na 220 stupnjeva Celzijevih. Izvaditi štrudlu, posipati šećerom i servirati je dok je još topla.