Predsjednik gastro-suda 4. Prvenstva Hrvatske u roštiljanju uz PIK Vrbovec, akademik kulinarstva Branko Ognjenović, nekoliko dana prije početka natjecanja pripremio je savjete za ekipe, ali i sve one koji žele svoju vještinu pripreme (i serviranja) delicija sa žara dovesti do savršenstva. Ugledni chef svoje savjete temelji na dugogodišnjem iskustvu, ali i pogreškama timova iz ranijih susreta. Stoga je svaka njegova preporuka Zlatnog ćevapa vrijedna.
1. Pripaziti na urednost stola i radne površine
Osim što je bitno hranu ispravno pripremiti, jednako je važno držati čistu i urednu površinu na kojoj se ona nalazi. Mnogi griješe kada misle da kulinarski stručnjaci ocjenjuju samo okus i izgled. Njihovom stručnom oku neće promaknuti ni najsitniji detalj kada je riječ o higijeni radne površine, suđa i pribora.
2. Odnos prema mesu i namirnicama
Svaki komad mesa, kao i svaka druga namirnica, ima svoje zakonitosti pripreme. Njima se mora rukovati kako dolikuje, poštujući najviše higijenske standarde, ali i pravila postupanja. Krivo rezanje ili vrijeme pacanja samo su neki od mnogobrojnih detalja koji i najsavršenije meso mogu pretvoriti u čistu kulinarsku katastrofu.
3. Začinjavanje (sol, papar i razni začini)
Kad je riječ o roštilju, začini igraju presudnu ulogu. Gastro sud je, nažalost, prečesto svjedočio preslanim i preljutim ćevapčićima. I nedovoljno začinjeno jelo kulinarski je promašaj. Zato, vježbajte nekoliko puta prije nego što pred druge stavite tanjur. Vodite se uvijek mišlju za koga kuhate. Jer ako vi volite jako ljute pljeskavice, ne znači da je to standard i da će ih s oduševljenjem jesti drugi.
4. Načini pečenja (paziti da se meso ne presuši)
U želji da jelo stigne vruće pred gosta često se predugo peče. Ovo vrijedi posebno za meso koje se tada presuši i osim što promijeni okus, izgubi svoju strukturu i privlačan izgled. Lagano zapečeno izvana i sočno iznutra dobitna je kombinacija bez obzira na komad kojeg pripremate. Druga je pogreška peći na prejakoj vatri kada namirnice ostanu sirove unatoč korici.
5. Prezentacija plate (plate ne smiju biti pretrpane)
Pravilo da je manje-više vrijedi i u kulinarskom svijetu. Zato pažljivo izaberite i servirajte samo najljepše komade.
6. Obratite pažnju na samu dekoraciju plate
Ni amaterskog ni profesionalnog kulinarstva nema bez garniranja. Glavna namirnica jednako je važna kao i prilog, odnosno dekoracija tanjura. Ako sami ne znate kako biste najbolje prezentirali svoje jelo inspiraciju potražite u kuharicama ili na internetu. Dok ne ovladate ovom vještinom bolje je ugledati se na znalce nego napraviti grešku improvizirajući.
7. Glavni savjeti i propisi koji su vam uručeni
Kao što svaki recept objašnjava što, koliko, kada i kako, tako i naše Prvenstvo ima svoj pravilnik koji će vam biti uručen pri dolasku na natjecanje. U njemu možete pronaći informacije koje vam mogu biti od velike koristi, a koje se posebno tiču vremena i načina serviranja.
Više praktičnih savjeta donosi vam 4. Prvenstvo Hrvatske u roštiljanju uz PIK Vrbovec uz bogati popratni program koji uključuje koncerte uživo, nagradne igre za posjetitelje, kulinarske prezentacije chefa Branka Ognjenovića te, naravno, brojne delicije s roštilja i piće po promotivnim cijenama uz popularne voditelje Franu Ridjana i Martinu Validžić.
24.04. petak Križevci (Trg Antuna Nemčića)
26.04. nedjelja Umag (Nova obala)
01.05. petak Zagreb (Jarun)
09.05. subota Zadar (Riva)
24.05. nedjelja Kastav (Fortica)
30.05. subota Osijek (Trg Ante Starčevića)
13.06. subota Knin (Ul. dr. Franje Tuđmana)
21.06. nedjelja Orahovica (Jezero Orah)
28.06. nedjelja Zagreb - finale
4. Prvenstvo Hrvatske u roštiljanju uz PIK Vrbovec održava se u organizaciji 24sata uz podršku PIK Vrbovca, Škode, Peveca, Labuda, Kiska, Kotanyia, Mlinara, Jamnice, Vina Belje, Zvijezde i Konzuma
Prati specijalnu rubriku na 24sata.hr u kojoj donosimo više informacija.