To je to što me zanima!

Rajko Grlić za 24sata: 'Festival u Puli otvaram filmom zbog kojeg sam se morao odreći honorara'

Nije bilo dovoljno novca i samo smo s odricanjem honorara mogli završiti film, kaže nam Grlić. Legendarni redatelj s posljednjim filmom 'Svemu dođe kraj' otvara 71. Pula film festival
Vidi originalni članak

Prije 50 godina Rajko Grlić predstavio se domaćoj publici s debitantskim filmom 'Kud puklo da puklo' na 21. Pula film festivalu. Film je izviždan u Areni tijekom projekcije, a Grlić je tad osvojio tri prestižne nagrade kao debitant. Nakon toga Grlić je nastavio nizati Zlatne Arene, a ovogodišnje 71. izdanje Pula film festivala otvara njegov posljednji film ''Svemu dođe kraj''.

- Čast nam je da svjetsku premijeru ima u Puli - kratko je na medijskoj konferenciji na Kaptolu rekao Danijel Pek, umjetnički direktor festivala. Grlić nam priznaje da ga je za to trebalo nagovarati dobra tri mjeseca. 

ljubavni triler 'Svemu dođe kraj' Rajko Grlić o posljednjem filmu: 'Krleža mi je dao 45 minuta da objasnim što želim s romanom'

- Dao sam se nagovoriti od strane Danijela i producenta Maloča, no meni se čini da je Arena najljepše gledalište koje znam. Mjesto gdje bi ovakav film sebe trebao i testirati. Čast mi je ovdje otvoriti film - rekao je. Redatelj film opisuje kao ljubavnu priču umočena u hrvatsku stvarnost. Iako je prethodni projekt Rajka Grlića i scenariste Ante Tomića ''Ustav Republike Hrvatske'' postao je jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmova, dvojac je tek iz trećeg pokušaja uspio dobiti novac za novi film.

- Dvaput smo pali na fondu pa sam rekao da je nakon 'Ustava' ovo pomalo uvredljivo, kao da vas vraćaju ponovno u osnovnu školu. Tomić me nagovorio da se prijavimo pa da nas i treći put sruše. Tad smo slučajno prošli - priča Grlić. Sredstva od HAVC-a su dobili netom prije koronavirusa.

zanimanje: koordinator intime na setu U Srbiji traže stručnjake za seks scene u filmu, Rajko Grlić: 'To ne pomaže ni glumcima ni režiji...'

- Tad se nije moglo snimati, a novac je polako hlapio. Danas ne možete bez pet zemalja snimiti film. Mi smo se nekako skrpali - kaže Grlić. Sa snimanjem su krenuli pet godina kasnije.

- U međuvremenu je devalvacija pojela pola tog novca. Da bi vam HAVC dao novac morate imati zaokruženu financijsku konstrukciju filma. Mi to nismo imali te smo producent Maloča i ja potpisali da ne želimo i da nećemo nikad od ovog filma dobiti honorar. Nije bilo dovoljno novca i samo smo s odricanjem honorara mogli završiti film - objašnjava nam te dodaje:

- Ovo je prvi put da sam se odrekao honorara. Svašta čovjek u starosti doživi - s osmijehom zaključuje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare