To je to što me zanima!

Preminuo slikar, kipar i grafičar Munir Vejzović: 'Nacrtao je neke od najljepših veduta Zrinjevca'

Vejzović se rodio 29. siječnja 1945. u Doboju, a Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu. Slikarski odjel na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu upisao je 1965. godine
Vidi originalni članak

U Zagrebu je u 80. godini preminuo poznati hrvatski slikar, kipar i grafičar Munir Vejzović, javlja HRT. Na domaćoj likovnoj sceni djeluje od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća te ostvario bogati opus kojeg je visoko vrednovala i kritika i publika. 

Njegove gradske vedute, najčešće Zagreba, aktovi, mitološki prizori, cvjetni motivi, samo su dio iz njegovog plodnog stvaralaštva.

- Naturalizirani Zagrepčanin, koji je zasigurno nacrtao neke od najljepših veduta Zrinjevca, Cvjetnoga trga. No bio je i izraziti umjetnik koji je sasvim sigurno znao najviše slikarske ljepote izvući iz grafičkog medija - istaknula je Biserka Rauter Plančić, povjesničarka umjetnosti.

Njegov opus nemoguće je zaokružiti bez spomena na kiparski dio. 

- Ta činjenica možda će doći s vremenom malo više do izražaja i nedvojbeno će upotpuniti percepciju Vejzovićeva opusa kao nezaobilaznu dionicu suvremene likovne umjetnosti - izjavio je Milan Bešlić, likovni kritičar.

Vejzović se rodio 29. siječnja 1945. u Doboju, a Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu. Slikarski odjel na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu upisao je 1965. godine, a istodobno je pohađao i grafiku kao neobavezan predmet. Diplomirao je 1970. godine u klasi Antuna Mezdjića.

Dobitnik je više priznanja i nagrada. 

Idi na 24sata